Sport

2015.06.23. 15:34

Nem süllyednek el! - Dolgoznak, versenyeznek, vágynak a sikerre a DVCSH UBSE sportólói

Dunaújváros - Egészen megható az az akarat, jó értelemben vett makacsság, ami űzi, hajtja a DVCSH UBSE szakosztályvezetőjét, Gurisatti Gyulát.

Jankó Árpád

A dunaújvárosi búvár sportág emblematikus alakja most is, mint mindig tele van tenniakarással, tervekkel és optimizmussal. Nem is foglalkozunk a sportág mostoha helyzetével, inkább azzal: micsoda öröm számára látni a dobogón álló, a boldogságtól könnyező kisgyerek arcát.

- Edzőink becsülettel dolgoznak egész évben, és a sikerek, az eredmények a büszkeség mellett motiválnak, doppingolnak bennünket. Tényleg ez az érzés, tudat a mozgatórugója a sportág fennmaradásának, eredményeinek. És szerencsére látjuk a versenyző felnőttek, gyerekek arcán a boldogságot a sikerek után. A gyerekeknél maradva örömmel mondhatom, hogy idén már a serdülők is részt vehetnek tájékozódási búvárversenyeken. Kis pipával, uszonnyal lassan rászoknak erre a sportágra. Már kétszázötven méteren ebben a korosztályban is rendeznek versenyeket. Sajnos a szalkszentmártoni bányatavaknál felépített bázisunkat meg kellett szüntetni, ami a tájékozódási búvárúszóink számára nagyon nagy hátrány. Ezt szükségből uszodai munkával tudjuk pótolni, a másik megoldás pedig az, hogy egy-egy kupára, bajnokságra egy-két nappal előbb érkezünk a verseny helyszínére, hogy ott gyakorolhassunk a verseny előtt.

Gurisatti Gyula és társai minél több érmet szeretnének ebben az évben is begyűjteni Fotó: Zsedrovits Enikő

- Eddig milyen eredményekkel büszkélkedhet ebben az évben a klub?

- Már három hazai versenyen vagyunk túl. Kecskeméten, Egerben és Kaposváron szerepeltünk. Hajdúszoboszlón egy nemzetközi viadalon remekelt Jancsovics Dániel. Ő a jövő héten pedig Belgrádban szerepel majd a junior Európa-bajnokságon. De az Egerben rendezett országos bajnokságon érmekkel jött haza Dánielen kívül Sipos Péter, Sebestyén, Ferenc, Nyuli Krisztián, Francsák Lilla. Csütörtökön tíz tájúszónk a Csepel Kupára megy. Július közepén Gyékényesen edzőtáborozás és két verseny a program az Amphora Kupán, majd az országos bajnokság következik, és Liberecben a világbajnokság, ahol Gurisatti Lilla éremesélyesként szerepelhet. Egyszóval: lesz alkalmunk. lehetőségünk a bizonyításra, a jó szereplésre.

- Jelenleg az uszonyos úszók nyári szabadságukat töltik, de a gyakorlatban ez nem jelenti a teljes tétlenséget...

- Valóban most az uszoda területén táboroznak a gyerekek, de a kikapcsolódás, a játék mellett természetesen edzéseken is gyakorolnak. Szeptembertől pedig kezdődik az igazi versenyszezon számukra. Azt szeretnénk, ha minél több gyerek csatlakozna hozzánk. Ezért száz gyerek úszásoktatása mellett toborzókat is tartunk az iskolákban. A fiatalokon kívül tíz felnőtt és néhány senior búvárúszó is versenyez. Utóbbiaknak már országos bajnokságot is rendeznek ötven és száz gyorsúszásban. Sokat remélünk a junior Nyuli Krisztiántól, aki ötven méteres gyorson magyar bajnok, és a már említett Jancsovics Dánieltől, aki száz uszonyosban, ötven búvárban és felszíni úszásban is bajnokságot nyert. Novemberben pedig kezdődnek a magyar bajnokságok béka, cápa és junior kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!