Sport

2014.03.13. 17:00

Németh András kapitány harmadik válogatottja

Dunaújváros - Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya harmadszor vette át a címeres csapat irányítását.

Jankó Árpád

1998-ban és 2005-ben már betöltötte ezt a pozíciót. Utóbbi alkalommal bronzérmet harcolt ki együttese a világbajnokságon.

- Kétszer vállaltam el a kapitányi munkát. Azt hittem, hogy van hozzá kellő tapasztalatom. Tévedtem.

Miután megjegyeztem, hogy túl szigorú önmagához, megindokolta kijelentését.

- Sokszor annyi feladatot, taktikai változatot adtam a válogatottnak, mintha klubedző lettem volna. Ott nincs idő ilyen nagy adagolásra.. S hogy erre mikor jöttem rá? Amikor kétszer két évet edzősködtem a Hyponál. Ugyanis ott annyi idegenlégiós, különböző ország válogatottja játszott, hogy ilyenre egyszerűen nem volt lehetőség. Nem tudtam teljesen saját képemre változtatni a játékot. Ezekkel a tapasztalatokkal, és időben is több készüléssel, hiszen nem vagyok párhuzamosan klubedző, vállaltam el harmadszor is a kapitányi munkát.

Németh Andrásnak élete a kézilabda, ebbe született bele. Egész családja érintett a sportággal, annak szeretetével. Ifjúsági válogatott is volt, játszott kisebb csapatoknál és a Fradinál. Majd egy sérüléssel véget ért játékos pályafutása. Komoly szerencse, hogy szinte azonnal kapott feladatot a zöld-fehérek ificsapatánál. Majd a felnőtteknél edzősködött tizenöt évet. Hétszeres bajnok, Magyar Kupa-győztes, EHF Kupa aranyérmes, négyszeres osztrák bajnok és kupagyőztes. Hónapokkal ezelőtt jegyezte meg a felesége a munkanélküli férjének: Megőrülsz majd az unalomtól!

- Valóban engem nem elégített ki a fűnyírás, a fák metszése a kertben. A riói olimpia végéig szól a megbízatásom. Tíz hónap múlva pedig a hazai rendezésű Európa-bajnokságon kell a válogatottal bizonyítanom. A cél: bejutás a legjobb négy együttes közé.

- Nem sok az idő a felkészülésre, de látjuk, máris elkezdte a válogatott keret kialakításával kapcsolatos országjárását. Mi ennek az értelme?

- Egyrészt támaszkodom az edzők véleményére, másrészt szeretem közvetlenül a helyszínen is látni a kiszemeltek munkáját. Jelenleg nagyon képlékeny még a keret, szeretnék a meghatározó játékosokon kívül több tehetséges fiatalt is látni.

- Ez azt jelenti, hogy továbbra is van lehetőség a versengésre?

- Természetesen. Bár ilyen körutat még nem csináltam, de tudomásul kellett venni, hogy egy év lemaradást muszáj most bepótolni. Előny, hogy nekünk nem kell selejtezőt játszani. Komoly probléma, hogy nincsenek meghatározó emberek Két hét múlva a horvát túrán már le lehet vonni több következtetést. Ez nagyon fontos felkészülés lesz. Tíz játékosnak biztos a válogatottban a helye, de még tíznek megadom a lehetőséget. A tíz újoncból öt bekerülhet a keretbe. s ennek össze kell állni októberre.

Volt mit megbeszélni a szakmáról Mátéfi Eszter edzőnek és Németh András szövetségi kapitánynak (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Vannak hiányzó játékosok egy-egy posztra ezek szerint...

- Bizony vannak. Például ilyen a kapus poszt Pálinger Kati után. Az irányító Görbicz, Szucsánszki mellé kell még fiatal. Ugyanez a helyzet az átlövőknél, vagy a balszélsőknél is. Nincsenek újak a jobbszélső poszton sem.

- Mi örömmel vettük, hogy Vig Vivien kapus, Bulath Anita és Takács Dusmáta is kerettag...

- De megelőzöm a kérdését, Vincze Melinda sincs elfelejtve. Még mindig azt kell mondanunk: jó a magyar női kézilabda. A Győr, a Fradi kupaszereplése, most a Fehérvár játéka az EHF Kupában. Vannak tehát tehetségeink. Csak még egy példa: az újvárosi beállót, Takács Dusmátát még nem láttam ilyen nagyszerűen kézilabdázni, mint legutóbb Érden. De ha már itt tartok, hadd mondjam el, minden elismerésem a dunaújvárosi egyesületé, hiszen mindenki látta, milyen nehézségeket tudtak legyőzni, s íme az alapszakaszban a harmadik helyen végeztek. .

- Milyen lesz Németh András harmadik válogatottja?

- Csak röviden. A legfontosabb, hogy jó közösséget alakítsunk ki. Hogy megtaláljuk a közösségben a vezért. S mindenki megtanulja a fontos játékelemeket. Olyan fiatalokat keresek, akiknek erőssége a védekezés, majd a gyors támadójáték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!