Sport

2016.08.03. 20:05

Nemzetközi táborban

Dunaújváros - Nagy megtiszteltetésben volt része két magyar tornaedzőnek és két tanítványnak, ugyanis tíz napos edzőtáborban gyakorolhattak tizenöt ország hasonló korú tornászlányaival együtt

Jankó Árpád

Az MTK edzője Pais Rita tanítványával, a tíz éves Peresztegi Nórával, valamint a Dunaferr edzője Török Dániel és a tizenkét éves Makovits Mirtill vett részt Olaszországban Tirreniában az edzőtáborban. Az Európai Tornaszövetség minden évben megrendezi ezt a tábor, amelyen kimondható, hogy jutalomból, az eddigi munka elismeréseképpen vehetnek részt a kiválasztottak. Az is kiderült, hogy az első két tábort tizennyolc évvel ezelőtt Magyarországon, Tatán szervezték meg. Mirtill nagyon élvezte a munkát Tirreniában.

Fotó: Ady Géza

- Nagyszerű szakemberek foglalkoztak velünk. Sokszor ők mondták meg, hogy milyen elemet csináljak meg, tehát nem a saját programomat kellett bemutatni. Megfigyelhettük, hogy melyik edző hogyan tanítja az elemeket, mit csinálnak másképp. Nagyon érdekes volt, ahogy a zenét felhasználták az ottani szakemberek a koreográfia kialakításához. Például én új elemként a gerendán előre szaltót tanultam meg. Rendkívül izgalmas volt ez a tábor. Tizenöt ország fiatalja gyűlt össze, de nemcsak dolgoztunk, tapasztalatokat szereztünk, hanem kirándultunk Pizzába, Firenzébe, fürödtünk a tengerben, és remek volt az olasz konyha...

Ahogy Mirtill, úgy edzője Török Dániel is csupa jót említ a táborozásról.

- A toscaniai olimpiai központban szervezték meg a tábort. A legfontosabb célja az volt, hogy lássák a szakemberek, a tíz-tizenkét éves korosztályban milyen irányban változik a női torna, milyen munka folyik Európában, és nekünk is mit kell átvenni mások módszeréből, min kell esetleg változtatni. Neves, kiváló szakemberek, nemzetközi pontozóbírók tartottak foglalkozást, esténként előadásokat nekünk. Orosz edző ugrásban, német felemás korláton,román gerendán foglalkozott a lányokkal. Egy orosz szakember pedig a koreográfiát tanította. Az orosz balett első, második és a többi pozíciójával kezdődnek az oroszoknál a tornaedzések. Az a kecsesség, esztétikum, táncosság ami az orosz tornára jellemző ebből a felfogásból ered. Mirtill nagyon ügyesen, motiváltan dolgozott. Szerencsénk volt, mert négyes csoportok dolgoztak együtt. _ két lány, két szakember _és mi az oroszok mellé kerültünk. Élőben láthattuk, hogy az orosz tornászok és edzők hogy dolgoznak együtt. Ez nagyon nagy élményt jelentett nekem is. Láttuk tőlük, hogy emelhető kifejezően művészi szintre a torna a tánc a zene segítségével. Ez átitatja az orosz torna mozgáskultúráját. Élményekben, szakmai tapasztalatokban gazdag napokat töltöttünk el Toscanaban.

Címkék#sport#torna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!