Sport

2015.07.21. 19:32

Nevelőmunka 20 éve - Meggyes Rita gyermekszerető, de a munkát megkövetelő edző

Dunaújváros - Meggyes Rita a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia női ifjúsági és serdülő csapatának lesz az edzője az új bajnokságban.

Jankó Árpád

Tavaly két serdülőcsapattal foglalkozott, amelyekkel négy bajnokságban, többek között az országos gyermek bajnokságban is szerepelt. Ahogy mondja, összességében elégedett volt a csapatok teljesítményével. Annál is inkább mivel a serdülő II célja a bajnokságokban a tapasztalatszerzés, a tanulás volt. A serdülő I negyedik helye pedig azért értékes, mert több kislány fiatalabb volt az ellenfelek játékosainál. Amióta Meggyes Ritát ismerem, tudom, hogy kemény, nem tűri a megalkuvást, a munkát megkövetelő, de a tanítványait szerető, érző szívű pedagógus alkat.

- Nagyon fognak nekem hiányozni a régi tanítványaim. Kollégám, Zubai Gábor veszi át őket. Sok tehetséges kislány van közöttük. De még sok munka, tanulnivaló vár rájuk.

- Az új bajnokságban az ifjúsági csapatot és a serdülő egy gárdáját vezetheti. Más gyermekcsoport, más helyzet, feladat...

- Radulovics Bojana szakmai igazgató bízott meg ezzel a feladattal, ami nagy megtiszteltetés számomra. A serdülőknél pedig Zubai Gáborral együtt fogunk dolgozni. Én immár húsz éve vagyok utánpótlás-edző. Neveltjeim között már több első osztályú kézilabdázó is megtalálható. Mindig is szerettem az utánpótlással, a gyerekekkel dolgozni, mert látható volt az eredmény: innen indultam, és ide jutottam velük. A jelenlegi megbízatásomat komoly szakmai kihívásnak tekintem. Az adott keretből kell kihoznom a legtöbbet. Ezek a lányok már rendelkeznek alapokkal, de sajnos kevés az idő. Mindjárt indul a bajnokság, és csak most formálódnak a csapatok.

- Magam is nagyot néztem beszélgetésünk előtt: honnan ez a sok kislány, a temérdek szülő a sportcsarnokban?

- Negyvenen voltunk ma, és még sok dunaújvárosi hiányzik. A zömük már a Rudas középiskola felvett tanulója. Jöttek Mosonmagyaróvárról, Tatabányáról, Szekszárdról, mindenhonnan. De Kisvárdáról is jöttek próbajátékra. Ám ez így jó, hiszen akadémiának ez fontos velejárója. Az is tapasztalható, hogy a szülői érdeklődésből érződik, hogy a Kohász első csapata az egyik legjobb a bajnokságban, amely kétszer is játszhatott a bronzéremért. Tudják: Dunaújváros nem az idegenlégiósokkal tölti fel a helyeket, hanem kizárólag magyar játékosokat szerepeltet. Gyorsan meg kell ismerni ezt a sok gyereket, a képességeiket. Ebben már van rutinunk. Látjuk a gyorsaságát, taktikai tudását, ahogy a labdával mozog, milyen a mozgáskordinációja... A gyerekek fele nem dunaújvárosi. Az az elvünk, hogy egy kislányt sem hitegetünk. Csak akkor vesszük fel, ha jobb, mint a dunaújvárosi, a hazai. Ez felelősségteljes döntést igényel. Van még egy mentő megoldás is. Akikre most nem számítunk, azokat a gyerekeket átadjuk a Duna-Pent másodosztályú csapatának, hadd edződzenek, szerezzenek tapasztalatokat.

Meggyes Rita edző mutatja az utat: Lányok, arra találjátok a sikereket, az eredményeket
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Komoly derbik lesznek szeptembertől, erre lehet számítani. Mit vár ettől a sorozattól?

- Ez biztosan így lesz, de nem tippelek, mert nem ismerem a mezőnyt. Amit ilyenkor, kezdéskor tervezek, az csak annyi, hogy jó kedvvel, motiváltan tudjak dolgozni a lányokkal. És természetesen minél jobb eredményt érjünk el. A hosszú távú cél pedig a fiatalok nevelése: legyenek egykor első osztályú kézilabdázók. Tény, hogy a sok munka híve vagyok, szeretek dolgozni, és ezt a tanítványaim is minden nap láthatják. Mert csak munkával érhetünk el sikert. És én imádom a sikert, de a gyerek sincs másképp. Ha látja, hogy van értelme a küszködésnek a munkának, később is könnyebb lesz erőfeszítések elé állítani.

- Milyen csapat lesz a Meggyes Rita-féle gárda? Gyors, taktikus, kemény, küzdő, akaratos...?

- Ezek mind a modern kézilabdát jellemzik. Mindegyik látszódjon majd a játékunkon. De egyet kiragadok. Hogy akaratos társaság lesz, az biztos. A volt tanítványaim már nagyon jól ismerik a mondásomat: egészen az alapvonalig pörögj!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!