Sport

2016.11.30. 20:30

Névjegyet adni Európának!

Dunaújváros - Nem csak a továbbjutást, a csoportelsőséget is megcélozzák a lányok.

Gallai Péter

Pénteken 17 órakor a német Heidelberg ellen kezdi meg szereplését az Euroliga küzdelmeiben a Dunaújvárosi Egyetem-Maarks Graphics együttese. A lányok szombaton az olasz Messinával, majd vasárnap a hazai rivális BVSC-vel találkoznak. A következő körbe az első három jut tovább.

A hosszú szünet után a nemzetközi kupaporondra ismét kilépő dunaújvárosi együttes vezetőedzőjével, Mihók Attilával beszélgettünk a rajt előtt. Rögvest felvetettük, hogy a kettő és fél hét alatt lejátszott bajnoki rangadók, a Magyar Kupa dunaújvárosi négyes döntője után az idei évre az Euroliga lehet a pont az i-n.

- Ez az első esemény, amire próbálunk picit visszavenni a terhelésből, és igyekszünk kicsit élesebbek lenni, hiszen utána ismét lesz egy hónap a fizikai munkára. Hétfő óta nincsen úszás és kondi, inkább a technikai, taktikai elemekkel foglalkoztunk. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, amellett, hogy az ellenfeleket megpróbáljuk feltérképezni, a saját fittségünkre is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Azt gondolom, az a terhelés, ami jellemezte a felkészülésünket, illetve a bajnokságot, az pozitívan visszaüthet - kezdte a tréner.

- Akkor nem mostanra időzítették a csúcsformát?

- Sokszor elmondtam már, életkori sajátosságaikból adódóan a fiatal játékosoknak még felfelé ívelő fizikális terhelésre van szükségük, hogy a képességeik csúcsát elérjék, hiszen hosszú távra is dolgozunk. Az igazi topformát a bajnoki rájátszásra és az Euroliga helyosztóira, elődöntőjére, fináléjára kell időzíteni. Addig azt gondolom leginkább a megszokott ritmusnak kell működnie.

Mihók Attila vezetőedző bízik csapata jó szereplésében
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Említette mennyire nehéz négyesbe kerültek, ez azt jelenti, akár a harmadik, még továbbjutást érő helyért is alaposan meg kell dolgozni?

- A Messina vezeti az olasz bajnokságot, tele vannak felnőtt-válogatottal, idegenlégióssal, nagyon erősek, esélyesnek tartom őket a négyes döntőre is. A BVSC-t ismerjük, rendre nagy meccseket játszottunk velük ősszel, kétszer döntetlen lett, a második után kaptunk ki büntetőkkel a kupa elődöntőjében, s a múlt héten eggyel nyertünk ellenük Budapesten úgy, hogy az utolsó másodpercben még ők lőttek kapura.

Azért a németeket mindenképpen szeretnénk legyőzni, de nem csak ez a cél, hanem a csoportelsőség, hiszen a következő körben kedvezőbb sorsolást kaphatunk. Azért azt tegyük hozzá, hogy videózhatunk az ellenfelekről, de ez a csapat hat éve nem játszott éles nemzetközi meccset, tehát nincsen tapasztalata. A hazai meccsekből kiindulva úgy vélem, van keresnivalónk, de ezt az előttünk álló meccseken kell igazolni. Ebből kiindulva nagyon okosakat nem tudok mondani, csak azt: hajtunk, megyünk előre.

- Jó régen játszottak az európai porondon, de nem egy felnőtt- és utánpótlás-játékosa a válogatottakkal szert tehetett némi nemzetközi tapasztalatra.

- A felnőttek esetében aki egy Eb-n, vb-n, olimpián végigjátssza a meccseket, annak nyilván van rutinja, ám aki kimarad, keveset játszik, vagy a lelátón ül, annak már kevésbé. Az utánpótlás azért másik szint. Egyébként a világbajnokságra készülő ifi válogatott tagja, Mcunu Hlengiwe már Ausztráliában van a csapattal, így rá nem számíthatok. Vályi Vandát viszont kikértük, ő csak a vb helyszínén, Új-Zélandon csatlakozik a többiekhez.

Ugyanis ő az a játékos, aki ennyi idősen is beleszólhat egy meccsbe. Egyébként pont azért indultunk el az Euroligában, s vállalt ezzel jelentős anyagi terhet az egyesület, hogy ezek a tehetséges sportolók ilyen meccseket játszhassanak. Akik ezt igényelték is.

- Mennyire érződik az izgalom a lányokon?

- Még nem látok semmi különöset, persze várják a megmérettetést. Nyilván a meccsen izgulni fognak, ma még edzenek, csinálják a dolgukat.

- Nagy elismerése volt az egyesületnek, hogy története során Magyar Kupa döntőt rendezhetett. A háttérmunka, a körítés szempontjából ez jó főpróba volt, gondolom, az Euroligában még egy szinttel magasabb elvárások vannak.

- Utóbbi elsősorban abban különbözik, hogy még többe kerül, ami jelentős vállalás a szakosztály részéről. Természetesen többet kell adni, minden téren magasabb szolgáltatást nyújatni, legyen szó szállásról, étkezésről, vagy az uszodáról. Mondjuk Oroszországba elutazni sem olcsó, itt fix költségekről beszélhetünk.

- Viszont rendelkezni fognak egy jelentős plusszal, a hazai pálya előnyével. A bajnoki rangadókon és a kupán is fergeteges volt a hangulat az uszodában.

- Kiindulva az utóbbi meccsekből, fantasztikus közönség előtt játszhattunk. Az pedig, hogy itthon rendezhetünk egy ilyen sorozatot, abban az a legnagyobb, hogy együtt örülhetünk, vagy sírhatunk az értünk szorítókkal. Remélem, csak az előbbiben lesz részünk. Ahhoz, hogy elégedetten zárjuk a tornát, ehhez remekül kell játszani.

De jól fogunk vízilabdázni, erre készültünk. Igazából nagy veszítenivalónk nincs, azért neveztünk, hogy pozitív élményeket szerezzünk, és letegyük a névjegyünket. Abban bízom, ha mással nem, erőből lenyomjuk az ellenfeleket, mert a miénk az egyik legjobb fizikumú együttes.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!