Sport

2014.10.10. 17:10

Fogyatékkal élők sportnapja a csarnokban

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség pénteken Dunaújvárosban, a sportcsarnokban rendezte meg regionális mozgásélmény napját, amelyre közel százan érkeztek az ország minden pontjáról.

Gallai Péter

A vidám hangulatú eseményről, amelyhez többek között a Lorántffy iskola diákjai nyújtottak segítséget, Werner Erika MSOSZ szakágvezető beszélt lapunknak.

- A helyi intézmények mellett Szekszárdról, Dunakömlődről, Budapestről is érkeztek csapatok, összesen kilenc, a résztvevők létszáma közel száz. Az esemény kimondottan súlyos, halmozottan fogyatékos, mozgásukban korlátozott gyerekeknek, felnőtteknek szól. Azoknak, akik a speciális olimpia nagy versenyein nem tudnak, nem képesek rajthoz állni. Ezt a formát kifejezetten részükre szabták, aminek MATP motoros aktivitás tréning a rövidítése és ilyenkor önmagukat küzdik le, ez a lényeg.

- Az eseménynek komoly szabályrendszere van. Három kategóriába vannak osztva az indulók, az elsőben azok szerepelnek, akik saját maguk végrehajtják a feladatot, a másodikban azok, amikor már kis segítségre van szükségük, a harmadikban pedig a sok támogatást és biztatást, nagy odafigyelést igénylő versenyzők. Minden számban csak egyéni vetélkedés van, pont azért, mert saját korlátaikat is igyekeznek legyőzni. Három-négy feladatot választanak ki előzetesen a sportolók, az edzők, s arra készülnek fel. Például egy padonjárás, vagy kúszás, ami nekünk természetes, az nekik nagyon nehéz feladat, van, aki három-négy évet készül arra, hogy meg tudja ezt csinálni. Éppen ezért az eseményt mindig nagyon várják, maga az utazás is már egy óriási élmény, a vetélkedés pedig fantasztikus örömet okoz számukra, a szülőknek pedig hatalmas élményt. Hiszen tudják: a gyerek honnan indult el és hova jutott. Bocsánat a gyerek kifejezésért, haragszom is magamra emiatt, de nekem örökre azok maradnak, miközben végigkísérem akár egész életüket...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!