Sport

2017.05.22. 18:35

Óriási izgalmak után

DUNAÚJVÁROS Svédország nyerte a Top Divíziós világbajnokságot, miután a fináléban büntetőkkel 2-1-re legyőzte Kanadát. A bronzérmes Oroszország lett.

Agárdy Csaba

Vasárnap előbb a bronzéremért Oroszország és Finnország mérte össze erejét. Az oroszok végig vezetve, magabiztosan nyertek 5-3-ra. A harmadik hely számukra biztosan csalódás, mert régen látott remek, fegyelmezett csapatuk volt ezen a vb-n, de az elődöntőben 2-0-ás vezetésről kaptak ki a kanadaiaktól 4-2-re úgy, hogy az utolsó harmad előtt még meg volt a kétgólos előnyük. A finnek elégedettek lehetnek a negyedik helyükkel, eléggé szétszórtan, nem is túl jó összeállításban játszottak, épphogy bekerültek a nyolc közé.

A döntő remek játékot, és óriási izgalmakat hozott, végül a büntetőkből a svédek jöttek ki jobban , így ők lettek az aranyérmesek. Az öt rávezetésből az észak-amerikaiak egyet sem, amíg a skandinávok Henrik Liundqvist révén egyet értékesítettek. Svédország tizenegyedik világbajnoki címét szerezte meg, a kanadaiaknak ez lett volna a huszonhetedik, amivel az örökranglistán beérték volna a Szovjetunió és Oroszország közös csapatát . A tiszta képhez tartozik, hogy Kanada 1977 előtt kilenc világbajnokságon nem vett részt, mert nem mindig tartották fontosnak a vb-t, ők a Stanley Kupa győztest tartották a világbajnoknak. Az biztos: a döntőt vívó mindkét csapat érdemes volt arra, hogy az első helyen végezzen.

A svédek tizenegyedszer lettek világbajnokok
Fotó: iihfworlds2017.com

A végeredmény: 1. Svédország, 2. Kanada, 3. Oroszország, 4. Finnország, 5. USA, 6. Svájc, 7. Csehország, 8. Németország, 9. Franciaország, 10. Lettország, 11. Norvégia, 12. Dánia, 13. Fehéroroszország, 14. Szlovákia, 15. Szlovénia, 16. Olaszország.

Szlovénia és Olaszország kiesett a divízió I/A-ba. Ennek az osztálynak a világbajnokságát jövő áprilisban Budapesten rendezik meg, ahol természetesen a magyar válogatott is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!