Sport

2017.01.12. 16:55

Örökös változás

Nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi labdarúgó-társadalomban, a FIFA nemrég megválasztott új elnökének, Gianni Infantinónak bejelentése, miszerint a nemzetközi szövetség immáron hivatalosan is elfogadta a negyvennyolc csapatos világbajnokságról álmodott létszámbővítést.

Gróf András

Ezek szerint a 2026-os vb-n már tizenhat hármas csoporttal kezdik a sorozatot, aztán a legjobb harminckettő között jöhet az egyenes kieséses szakasz.

Magyar szempontból akár jó is lehet a döntés, hiszen negyven évvel Mexikó után, ismét esélyes a magyar csapat kijutni a világbajnokságra, ám az erőviszonyok jelentősen nem változnak a felduzzasztott létszám miatt. Természetesen folyamatosan kell a fejlődés, így esélyt kell adni azoknak az országoknak is, amelyek komoly pénzt fordítanak a sportágra. Gondoljunk csak bele, ha a gazdasági versenyben élen járó Kína kijutna a vb-re, az szerény számítások szerint is háromszázmillió emberrel növelné a piacot. Tehát gazdaságilag mindenképpen előnyös az emelés, hiszen így a világbajnokság összbevétele 3,5 milliárd fontra is emelkedhetne. Sportszakmai szempontból már az Eb létszámának emelését is sokan megkérdőjelezték, az úgynevezett kis országok mérkőzéseinek érdektelenségére hivatkozva. Emlékezzünk azonban a franciaországi kontinensviadalon Izland vagy éppen Magyarország szereplésére, amelyek teljesítménye és szurkolói is üde színfoltjai voltak a rendezvénynek. A hírek szerint a La Liga mindent elkövet azért, hogy a döntéseket semmissé tegye, akár peres úton is. A spanyolok mellett a németek is nyíltan támadják a bővítést. Tehát, mint a változásoknak általában, most ennek is vannak ellenzői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!