Sport

2017.04.17. 18:50

Van olyan tag is, aki hatvanhárom évesen kezdte el

Dunaújváros - Bozsó István Kulcson dolgozik tollaslabdaedzőként. Nem mellékesen szobrásznak és grafikusnak is vallja magát. Azt azért nem mondhatjuk, hogy nyílegyenes útja vezetett a tollaslabdához, hiszen a foci, a vívás, a biliárd is jó időszakokat jelentett a számára.

Balogh Tamás

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola tornatermében találkoztunk vele. Kedvenc sportjából adott ízelítőt a kilencedikeseknek.

- Mi az a kulcsszó, amivel be tud jönni egy iskolai testnevelés órára, hogy ott egy újdonságot mutasson be?

- Talán a sport szeretete és a tollaslabdának ezen a helyen való különlegessége. A bemutatkozásomkor az igazgató hölgyek és urak mérlegelnek, utána már a testnevelőkkel találkozhatok. Ők nagyon szívesen fogadják egy új sportág bemutatásának a lehetőségét, ugyanis nekik nem mindenre van lehetőségük. A tollaslabda nem egyszerű lehetőség és a legkevesebb számú testnevelőt mozgatja meg. Ez a sportág eszközigényes, pályát kell hozzá készíteni. Szerencsére nem kell rettentő beruházásra gondolni, hiszen a Kereskedelmi tornatermében például az öntapadó csíkokkal teljesen profi hatást értünk el. A pályakitűző szakember ráadásul kéznél volt: én magam önként vállaltam ezt a kihívást is. Hasonló technikai bravúrral" több tornatermet is alkalmassá tettünk már erre a sportra Dunaújvárosban. Egy sportklubunk már itt is működött, ami végül Kulcson talált helyet magának, nem csak az ott élők közül verbuválódva. A tagtoborzást elég egyszerű szűrővel oldottuk meg, hiszen kortól, nemtől, súlycsoporttól függetlenül, sikerrel gyűjtöttük maguk mellé a jelentkezőket. Az életkorra nem véletlenül tértem ki, hiszen van olyan tagunk is, aki hatvanhárom évesen kezdte el ezt a sportágat. A középiskolás korú fiataloknál a végzősöket azzal szoktam megnyugtatni, hogy nem számít a korod, mert lehet, hogy ez a sportág fog végigkísérni az egész életedben." A legkisebbekre gondolva nálunk a kicsi nem fogja elveszíteni a gyerekkorát, mert meghagyjuk neki a játék örömét.

Bozsó István Dunaújvárosban is népszerűsíti a sportága Fotó: Zsedrovits Enikő

- A következő helyszín?

- Reményeink szerint a Pannon Oktatási Központban is lehetőséget kapunk a tollasozás népszerűsítésére. Az alapbázisunk Kulcson van, de a következő időszakban itt Dunaújvárosban szeretnénk további diákokat megnyerni.

- Mit ajánl az érdeklődőknek, legyenek versenyzők, vagy mozogjanak a tollaslabdával?

- Nem szakosztályt vezetek, ahová tehetséget keresek, hanem örömsportnak szánom ezt a lehetőséget. Nem élversenyzőket szeretnék kinevelni, hanem azt, hogy javuljon a diákok kézügyessége, a térlátása és az egyéni felelősségvállalása is. Akiknek annyira megtetszik, hogy versenyezni is szeretnének, azoknak egy megfelelő egyesületet javasolunk. Megismerve a gyerekek (óvodás kortól a végzős középiskolásokig), készségeit a sporthoz és a játékokhoz, látni való, hogy bizony sok közös munkát kell elvégezni még a velük foglalkozóknak az előrelépésük érdekében. Mindenféle szempontból nagy szükségük lenne a mozgásra és az ügyességük fejlesztésére egyaránt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!