Sport

2015.11.03. 11:07

Négy dunaújvárosi birkózó vett részt a világbajnokságon, Papp Gyula bronzérmes lett

Athénban rendezték meg október 12. és 19. között a veterán birkózók világbajnokságát dunaújvárosi résztvevőkkel.

Az eseményen 52 ország 850 birkózója lépett szőnyegre. Nagyon erős csapattal érkeztek az irániak, az oroszok, a svédek, az olaszok, a lengyelek, de érkeztek birkózók az Egyesült Államokból, Mongóliából, Japánból, Dél-Afrikából is. A számok és a mezőny színvonala alapján minden idők eddigi legerősebb világbajnoksága volt a görögországi. Magyarországról harminc versenyző, köztük négy dunaújvárosi küzdött az érmekért.

A dunaújvárosi birkózók balról jobbra: Papp Gyula, Mátyás Gábor, Dudás György, Király Ferenc

Dudás György A korcsoport (35-40 évesek) 69 kg-ban első vébéjén vett részt. Az első mérkőzésén fehérorosz ellenfelet kapott, aki az első menetben erősebbnek bizonyult és két felfordítással 4:0-ra elhúzott. Hiába volt a második menetben aktívabb a dunaújvárosi versenyző, a végeredmény nem változott. A következő mérkőzésen a fehéroroszt is legyőzték, így Dudás tizenegyedik lett. Ezt a súlycsoportot Jimmy Samuelson korábbi svéd felnőtt világbajnok nyerte.

Király Ferenc D korcsoport (50-55 évesek) 130 kg-os súlycsoportjában az első meccsén kikapott a későbbi iráni világbajnoktól. A vigaszágon első ellenfele lesérült, majd a bronzéremért a német versenyzőtől Király sajnos kikapott, így az 5. helyen fejezte be a versenyt.

Mátyás Gábor B korcsoport (40-45 évesek) 69 kg-os súlycsoportjában nehéz sorsolást kapott. A nyolcas táblára kerülésért 6-0-ra legyőzte iráni ellenfelét. Ezt követően egy korábbi többszörös felnőtt vb-érmes birkózóval, az örmény Pogosiannal küzdött, de 4-0-ra alulmaradt. A következő mérkőzésen az örményt legyőzte a későbbi világbajnok görög birkózó, így a dunaújvárosi versenyző kiesett. Az örmény végül bronzérmes lett, míg Mátyás hetedikként végzett.

Papp Gyula B korcsoport (40-45 évesek) 130 kg-os súlycsoportjában az első fordulóban 9-0-ra legyőzte horvát ellenfelét, későbbi a világbajnok iráni birkózótól vereséget szenvedett. A bronzmérkőzésen nagy csatában jó taktikát választva óriási küzdelemben legyőzte bolgár ellenfelét, így harmadik lett. Papp Gyula minden dicséretet megérdemel, hiszen a felkészülését lábműtét, majd trombózis hátráltatta. Az ideálishoz képest másfél hónappal később tudta elkezdeni az edzéseket.

Magyarország ezen a világbajnokságon nem szerzett aranyérmet. Hat ezüsttel, nyolc bronzéremmel, valamint ötödik helyezésekkel fejezte be a küzdelmeket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!