Sport

2017.08.17. 18:45

Pedig milyen jól indult! - A Tátra Kupán a Junoszty Minszk ellen kezdett a DAB

POPRÁD A hetvenedik Tátra Kupán csütörtökön délután bemutatkozott a Dunaújvárosi Acélbikák csapata. A DAB a nyitányon 7-3-ra kikapott a fehérorosz Junoszty Minszktől.

Agárdy Csaba

Először vehet részt magyar csapat Európa második legrégebbi jégkorongtornáján, az idén már hetvenedik Tátra Kupán, méghozzá a Dunaújvárosi Acélbikák. Az elsőt 1930-ban a cseh Slavia Praha nyerte meg (1974-től rendezik meg évente a kupát.) Tavaly a finn Pelicans Lahti győzött, erre most hat csapatnak van lehetősége: a házigazda HK Poprádnak, a francia Nice-nak, a német EHC Bayreuth Tigersnek, illetve a másik csoportban a szlovák HC Kosicénak, a fehérorosz Junoszty Minszknek és a DAB-nak.

A dunaújvárosiak csütörtök délután a hétszeres fehérorosz bajnok minszkiek ellen kezdtek, méghozzá minden várakozást felülmúlva. A mieink a második harmad közepén 3-0-ra vezettek, de még ebben a játékrészben egyenlített a korábbi kétszeres Kontinentális Kupa győztes (a második legrangosabb európai kupasorozat). A befejező harmad azután már teljes egészében a Minszké volt, és végül 7-3-ra nyert a jóval esélyesebb csapat, vagyis nem borult a papírforma.

A Dunaújvárosi Acélbikák elszánt csatakiáltásra álltak össze a meccs előtt. Jól is indult minden, de vereség lett a vége Fotó: amatőr felvétel

A találkozót a DAB elnöke, Azari Zsolt a helyszínen tekintette meg: - A fehéroroszok, egy kicsit hátradőlve kezdték a mérkőzést, és a játékosaink a figyelmetlenségüket jól használták ki. A második harmad közepétől pörögtek fel igazán a minszkiek, majd az utolsó húsz percben nem volt kétséges, melyik a jobb csapat. A négygólos vereség ellenére nem vallottunk szégyent. A legfontosabb számunkra az, hogy nagyon komoly ellenfelekkel készülhetünk a bajnoki rajtra - tudtuk meg a DAB első emberétől.

A meccsen hét külföldi játékos kapott lehetőséget arra, hogy bizonyítsa, helye van az Acélbikák között. Tegnap csatlakozott egy cseh hátvéd, Vojtech Klos a kerethez, és egyből az első sorban kapott lehetőséget. A védő harmincegy éves, nyolcvan meccset játszott a cseh első ligában, amíg a szlovákban száztizenkettőt. Dunaújvárosba a francia első ligás Dijonból érkezett a 190 centiméter magas, és 115 kilogrammos hokis.

A mérkőzés legjobb dunaújvárosi játékosa az osztrák Daniel Nageler volt, aki legutóbb az EBEL-győztes Vienna Capitals együttesét erősítette.

Az Acélbikáknak pénteken szünnap lesz a tornán, majd szombaton a szlovákok egyik legerősebb csapatával, a HC Kosicével mérik össze az erejüket (15 óra). A jégkorong kedvelőinek nem kell felhívnunk arra a figyelmet, ezúttal erősebb klub vár az Acélbikákra, mint tegnap délután.

A kassaiak meghatározó szerepet játszottak a "megboldogult" Csehszlovákia jégkorong életében is, a szlovák csapatok közül egyedül ők tudták kétszer is megnyerni a csehszlovák bajnokságot, a szlovákban nyolcszor bizonyult a legjobbnak, 2008 és 2011 között egymásután háromszor.

Dunaújvárosi Acélbikák - Junoszty Minszk 3-7 (1-0, 2-3, 0-4)

Dunaújvárosi Acélbikák: Duschek (Stojanovic) -- Kloz, Skripets, Lencsés, Hruby, Erdélyi, Magosi, - Azari, Ogrizek, Rzavsky- Nageler 1 (1), Novotny 1, Izacky - Németh (1), Silló 1 (1), Odnoga - Godó, Lérant, Nagy, Török. Edző: David Musial.

 

Junoszty Minszk: Sibanov (Zenko) -- Parfeevets 2, Slovák (1), Mihnov, Antonov (1), Ivanov 1 (1), - Kaskar (1), Razvadovski (1), Kogalev 2, Kazakevic, Mickevic (1), Stepanov, Walters, Turkin 2, Seleg, Pretnar - Prisivalko, Karakulko (1), Makrickij, Barkovskij, Yeroho. Edző: M. Zakharov.

Újabb dunaújvárosi nevelésű jégkorongozó tért vissza az Acélbikákhoz - jelentette be a klub vezetése. Orbán Attila, a kőkemény, huszonhét éves válogatott hátvéd 2010-ben távozott Székesfehérvárra, ahol összesen 325 mérkőzést játszott az EBEL-ben.

Orbán Attila hazatért

Nyáron a szlovák extraligás Érsekújvárhoz igazolt, de pár hét után közös megegyezéssel elbúcsúztak egymástól a felek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!