Sport

2016.04.14. 17:25

Pódiumedzés Rióban

Dunaújváros - Két válogatott női tornász, Makra Noémi és a dunaújvárosi Kovács Zsófia, valamint a női válogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre már Rióban, a tesztverseny helyszínén tartózkodik.

Jankó Árpád

Makra Noémi és a dunaújvárosi Kovács Zsófia igyekszik minél magasabb pontszámot szerezni az összetettben. Ötvenkét-ötvenhárom már elegendő lehet az olimpiai kvóta megszerzéséhez. Legalább egy, de lehetséges, hogy két magyar lány is megszerzi a kvótát. Ez utóbbi esetben újabb idegölő döntési időszak vár majd a két lányra. S csak ekkor dől el, ki indul az olimpián.

Ma a lányoknál a pódiumedzés zajlik. Ez azt jelenti, hogy ez az egyetlen alkalom, amikor a versenyzők egy-két percig gyakorolhatnak a versenyszereken, a versenyteremben. Vasárnap lesz délelőtt a női egyéni összetett verseny.

Trenka János, Kovács Zsófia egyik dunaújvárosi edzője erről a következőket mondta: - Bennünket csak az összetett érdekel, itt kell magas pontszámot szerezni. Az egyéni versenyszámok nem fontosak. Azzal engedtük el Zsófiát, hogy mindent tud. Nekünk sem kell aggódnunk. Elmondtuk neki: lépésről lépésre figyeljen a gyakorlatok elemeire. Mindig a következőre koncentráljon. Megbeszéltük, hogy melyik szernél mire figyelmeztesse magát. Jó formában van Zsófia. Ha figyelmes, fegyelmezett lesz, és betartja a megbeszélteket, akkor folytathatja az idei sikersorozatát. Legutóbb a Matolay Emlékversenyt is megnyerte. Ezen a tavaszon eddig nagyszerűen teljesített.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány nyilatkozta róla:

- Kovács Zsófia a felkészülés során végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Nem egymás ellen, hanem egymásért küzdenek a lányaink a tesztversenyen, s remélem, hogy mindketten megszerzik a kvótát, így majd a későbbi versenyeinken dől majd el, melyikük lesz ott az olimpián.

Négy magyar tornász, Hidvégi Vid, Kardos Botond, Makra Noémi és Kovács Zsófia lép a szerekhez Rio de Janeiróban a szombaton kezdődő olimpiai tesztversenyen, amelyen egy-egy férfi, illetve női kvótát gyűjthetnek be. Altorjai Sándornak, a magyar szövetség (MATSZ) főtitkárának tájékoztatása szerint a kvóta megszerzéséhez a férfiaknál 81 pont körüli eredmény elérése szükséges az egyéni összetettben, a nőknél ez az érték Draskóczy Imre szövetségi kapitány jóslata alapján 52-53 pont körül van. Hogy ez helyezésben mit jelent, arra a lebonyolítás miatt nehéz pontosan válaszolni, de a szakemberek szerint az első 24-25 helyezett között bent kellene lenniük a magyaroknak.

A csapatban kvótához jutó tornászok az egyéni összetett értékeléséből kvótaszerzés szempontjából kiesnek, az egyéniben indulási joghoz jutók pedig névre szóló kvótát szereznek, ha honfitársuk nem kvalifikál. Ha két magyar tornász közül mindkettő kvótához jut, akkor a magyar szövetség, a kapitány dönthet arról, hogy melyikük legyen ott Rióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!