Sport

2017.04.03. 18:10

Puskás Ferencre emlékeztek, aki 1983 nyarán Dunaföldváron lakott

Minden idők legnagyobb magyar labdarúgójára, Puskás Ferencre emlékeztek Dunaföldváron, ahol tisztelőinek maroknyi csapata a Béke téri emléktáblájánál tartott ünnepséget szombaton.

L. Mészáros Irma

Április elsején lett volna kilencven éves a Kispest Honvéd és a Real Madrid kiválósága, mindkettőnek négyszeres gólkirálya, a magyar Aranycsapat kapitánya, akinek földvári kötődéseit a mai napig emlegetik, s emlékét őrzik a városban.

Puskás Ferencné Erzsébet asszony ugyanis földvári származású lány volt, így az ötvenes években gyakran megfordultak Dunaföldváron. Baráti köre szeretettel fogadta, olyankor kijárt a meccsekre, edzésekre. Puskás szívében fontos helye volt a településnek. Rangját jelzi, hogy lehozta csapatát, a Honvédot Dunaföldvárra egy futballmérkőzésre. Sporttörténeti esemény volt ez a Duna-parti futballpályán, ahol Puskás Öcsi az első félidőt a Honvéd, a másodikat a Dunaföldvár színeiben játszotta. Majd később, amikor 1983-ban hazatért Magyarországra, három hónapig Dunaföldváron lakott egy rokonnál. Barátságai megmaradtak, újak keletkeztek, hiszen megfordult a Horgász-tanyán, népes társaságával gyakran üldögélt a lakás alatt lévő Édesség presszó teraszán. 2009-ben e Béke téri (egykor Erzsébet téri) ház falán Dunaföldvár városa és a Tolna megyei Labdarúgó Szövetség emléktáblát helyezett el.

Holler Ferenc és Mráz Balázs vezetésével a helyi futballegyesületek nevében is koszorúztak
Fotó: L. Mészároros Irma

Akkor az avatón jelen volt Puskás Ferenc özvegye, valamint Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két tagja - idézte a jelenlévőknek a földvári emlékeket a szervező gimnáziumi tanár, Szabados Sámuel.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere Puskás Ferenc példaértékű közösségteremtő erejét és magyarságának megőrzését emelte ki, s ezeket az értékeket ajánlotta a jelenlévő ifjú futballisták figyelmébe.

A város képviseletében Horváth Zsolt polgármester és Weiszgáber János korábbi szakosztályvezető, az emléktábla készítője, valamint a helyi futball sportegyesületek nevében Holler Ferenc és Mráz Balázs klubvezetők helyezték el az emlékezés koszorúját.

Az ünnepség műsorában közreműködött Fafka Júlia népdalénekes és Pálfi Anna versmondó, mindketten a Magyar László Gimnázium diákjai.

A rendezvényen megemlékeztek a nemrég elhunyt Ráthgéber Lászlóról is, aki szorosan kötődött a labdarúgáshoz, valamint Puskás Ferenchez, s aki a korábbi években aktív részese volt e rendezvénynek.

A megemlékezésről tudósított a Magyar Televízió is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!