Sport

2013.05.07. 10:45

Rajt a hullámok hátán - hamarosan motorcsónak-verseny

Mostanában többen is megkérdezték tőlem: lesz-e és mikor motorcsónak-verseny az öbölben, természetesen dunaújvárosi indulókkal. Az érdeklődés jelzi, Dunaújváros nyári programjai közül nem hiányozhatnak a száguldó vízi csodák.

Agárdy Csaba

Örömmel tudatom: május 18-19-én a Duna-parton a helyünk. Az első hazai versenyt a Magyar Motorcsónak Szövetség és a  Dunaújvárosi Vízi Sport Club rendezi meg. Nem is akármilyen viadallal indul a sorozat, a T550-es kategória Európa-bajnoki futamában  gyönyörködhetünk. De a Formilaa 4S világbajnoki sorozat első állomásának, sőt a Formula1000-es Eb első futamának helyszíne is Dunaújváros lesz.

Máris megvan az idei első jó hírünk: nagyszerűen kezdődött  a szezon Tábori Áronnak, aki a  Formula4-ben Németországban már  meg is szerezte idei első érmét, egy bronzot.  Mégpedig új hajóval, új motorral.

- Minden kész, hogy vízre szálljunk - foglalta össze  a lényeget Lengyel László,  a klub motorcsónak-versenyzője. - A tavalyi kategóriákban folytatjuk a vetélkedést. F  4S, T 550, a hasalós hajóval a  Formula250 és a Pneumatics Endurance (gumicsónak) kettes és négyes kategóriákat tervezzük.  Télen nemcsak Tábori, hanem Bodor Péter is új hajótestet és motort kapott.

Tábori Áron már túl van az idei első versenyén - bronzérmet nyert  a németországi  viadalon (Fotó: Anda Fábián)

Mivel már a karbantartások is befejeződtek, több vizes edzés után következhetnek  a klub kilenc versenyzőjének küzdelmei. Őket tizenöt tagú  csoport segíti.

- Versenyeink profi módon, magas színvonalon  szervezettek, ezért szívesen jönnek hozzánk. Idén is várunk olasz,  skandináv, lengyel, lett, litván és orosz  motorcsónakosokat.  A felsoroltakon kívül már  tervezzük a szeptemberi gumicsónakos viadalt is. Igen népszerű a hatórás Európa-bajnokság, amelynek harmadik futama lesz nálunk, majd következik a Szentpéterváron szervezett  viadal.

Jó volt hallani beszélgetőpartneremtől, hogy az idei tervek  megvalósulhatnak, mert az egyesület biztosítani tudja a versenyeztetést. Az eszközpark is rendelkezésre áll. A cél pedig a minél jobb helyezések elérése. A dunaújvárosi motorcsónakosok persze idegen vizeken (francia, lett, svéd, finnn, orosz helyszíneken) is küzdenek majd az előkelő helyezésekért.

A Formula 4S Európa-bajnokság Finnországban lesz. A T 550-ben itthon Törjék Szilveszter és a nagy visszatérő Galovics László rajtol.  A Formula250-ben - szintén Európa-bajnoki sorozaton - Bodor Péter  képviseli a dunaújvárosi klubot.

De térjünk vissza a gumicsónakosokhoz! Megérdemlik, hogy  felsoroljuk a neveket. Class 2 : Sándor Péter, Törjék Szilveszter, Bodrogvölgyi Richárd,  Lengyel László.  Class 4:  Pikó Petra, az orosz Román Balievszki,  Gál Roland.

Szándékosan hagytam a beszámolóm végére az érdekes és nagyon fontos  hírt. Erről is Lengyel László adott tájékoztatást.
-  Edzőtábort szervezünk idén a tíz-tizennégy éves fiúknak,  lányoknak július 14. és 21. között.  Akinek kell, szállást, étkezést is biztosítunk. Jelentkezni lehet a szövetség honlapján (mmvsz.hu). Komolyan akarunk foglalkozni az utánpótlással. Eddig is számos Európa-bajnokot, világbajnokot nevelt ki egyesületünk, mint a  hazai sportág legeredményesebb bázisa. A  tehetségek oktatásában is a legsikeresebbek szeretnénk lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!