Sport

2016.01.03. 20:13

Sallói István szerint házon belül oldják meg a DPASE szakvezetői posztját - Újra Dobos ülhet a kispadra?

Dunaújváros - A válogatott szakmai stábjának tagja volt a norvégok elleni pótselejtezőig. Szakkommentátor egy országos csatornánál, valamint sportvezetői teendőket is ellát Sallói István Dunaújváros PASE klubjánál.

Horog László

- Nyugodtan teltek az év utolsó napjai?

- Dolgoztam most is, a futballban nincsenek ünnepnapok. Játékosok jönnek, mennek, folyamatosan tárgyalni kell, ügyeket intézni, ráadásul a vezetőedző távozott, tehát a szakmai munka átvétele ügyében is akad tennivaló. Artner Tamás kérdezte a klub hosszabb távú koncepcióját, amire azt válaszoltuk a vezető társaimmal, hogy most a legfontosabb az egyesület anyagi helyzetének megnyugtató rendezése, Artnerrel békében elváltak útjaink. A tavaly nyári, élvonalból való kiesés után a főszponzor távozott, a tervezett támogatói bevételek nem realizálódtak a megfelelő mértékben. Azon dolgozunk, hogy a klubot stabilizáljuk.

Sallói Dániel (balra) és édesapja, Sallói István egyaránt letette névjegyét a hazai futball élvonalában Fotó: a szerző

- Ki lesz az új szakvezető?

- Alighanem házon belül fogjuk megoldani.

- A gárdát másfél éve az élvonalba juttató klubigazgató, Dobos Barna ismét visszaül a kispadra?

- Ez is egyfajta forgatókönyv, aminek nagy a valószínűsége. Azt hiszem, egyetlen hazai klub sincs annyira jól eleresztve pro licences trénerekből, mint mi, Lőrincz Emil az U17-es, Jakab Elek az U19-es csapat edzője, de Dobos Barna és jómagam is rendelkezem a legmagasabb edzői képesítéssel. Néhány hónapja vizsgáztam, nem akarok feltétlenül edzősködni, de nem kizárt, hogy megpróbálom. Amikor a futballt befejeztem, hazatértem Izraelből, úgy döntöttem, inkább vezető leszek, mint edző. Kicsik voltak a gyerekek, úgy gondoltam, így kevésbé leszek kiszolgáltatva, nem vándorolok állandóan, mégis gyakran bekövetkezett. A válogatott technikai vezetője lettem Bicskei Bertalan kapitánysága idején, majd ügyvezető Siófokon, Újpesten, Diósgyőrben, Újpesten sportigazgató, Kecskeméten klubigazgató, jelenleg sportigazgató. Az igazság az, mindig olyan klubnál kapok szerepet, amely jelentős problémákkal harcol, jó lenne egyszer olyan együttesnél munkát vállalni, ahol nem válságmenedzselés a dolgom, hanem nyugodtan lehet építkezni. Remélem, egyszer ez is megadatik. Amikor Siófokon én lettem az ügyvezető, a tulajdonos távozása után szinte a semmiből építettünk csapatot, amely majdnem dobogón végzett, sokáig az aranyra is volt esélye. Akkor kaptam a Minarik Ede-díjat és elterjedt rólam, hogy komoly gondokkal küzdő egyesületet is életben tudok tartani. Ez zajlott négy éven át Kecskeméten is, jól szerepeltünk, ám tavaly nyáron a klub már nem kapott licencet. Így kerültem Dunaújvárosba, ahol jól érzem magam, itt is van feladat.

- Szakkommentátorként is dolgozik, jobbára az angol futball kapcsán.

- Immár öt éve csinálom, tulajdonképpen ez a legstabilabb munkaköröm. A nemzetközi futballból sokat lehet tanulni. Egy klub felépítését, átigazolási politikáját, itthon is ez zajlik, igaz, kicsiben. Amit lehet, próbálok átültetni a magyar viszonyokra.

- Dárdai Pállal kezdte a munkát 2014 őszén, a norvégok elleni Eb-pótselejtező előtt vált meg öntől és Szabics Imrétől az új kapitány, Bernd Storck. Megviselte?

- Magánemberként természetesen megérintett, közel másfél évet dolgoztam a csapattal, ráadásul sikeresek voltunk. Bernd Storck úgy döntött, az általa választott szakemberekkel szeretné megvívni a selejtezőket. Megértettem a döntését, nagyon szurkoltam a fiúknak, büszke vagyok, hogy Dárdai stábjának tagja lehettem.

- Sallói Dániel az Újpest csatára. Vélhetően büszke rá, aki tinédzserként jeleskedik az élvonalban.

- Folytatja a családi hagyományokat, az apám Tatabányán 77 meccsen játszott az NBI-ben, én itthon 150-et, Izraelben pedig ugyanennyit.

 

Bekő Balázs neve is a jelöltek között

A DPASE hétfő délelőtt tíz órakor kezdi meg a felkészülést az NBII-es bajnokság tavaszi szezonjára. Mivel Artner Tamás vezetőedző, valamint segítője, Székely Tibor közös megegyezéssel szerződést bontott, így mindenképpen új edző irányításával indul a munka. A klubtól kapott információ alapján a szakmai munkáért felelős személyt várhatóan a mai napon jelölik ki. A megüresedett újvárosi kispadra a Rangado.hu információja szerint Bekő Balázs is esélyes, aki az élvonalbeli Diósgyőrt irányította az ősszel, de a gyengébb eredmények miatt nem folytathatta a megkezdett munkát - őt Egervári Sándor váltotta. Egyébként Sallói István korábban az akkor élvonalbeli Kecskemétnél klubigazgatóként volt már Bekő főnöke - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!