Sport

2014.09.30. 19:00

Siker a gumiasztalon

Dunaújváros – Látványosan sikeres a Dunaferr Sportegyesület tornaszakosztályának tevékenysége. Lépésről lépésre tervezik meg a fiatal szakemberek az előrelépés módjait.

Jankó Árpád

Talán a szülői és gyermeki érdeklődésnek köszönhető, hogy zömében a hagyományos torna csábította el a gyerekeket. Kevesebb szó esik a másik szakágról, ami hasonlóan látványos, mint például a szertorna. Ez pedig nem más, mint a gumiasztalos torna. A gumiasztalosok teljes joggal versenyeznek hazai és nemzetközi viadalokon, s mondhatjuk, hogy a levegőben végrehajtott tornaelemek, mozdulatok igencsak elkápráztatják a nézőt.

A dunaújvárosi gumiasztalosok immár nemcsak a hazai bajnokságokban, versenyeken vesznek részt, hanem külföldi kupákon is indulnak. Szeptember elején Portugáliában háromnapos viadalon bizonyították felkészültségüket. A Loulé Kupán tizennyolc ország gumiasztalos tárnásza indult. Ezen a versenyen Máthé Dominik nagyszerűen tornázott, és az erős mezőnyben a harmadik helyet szerezte meg. Három dunaújvárosi vett résztb ezen a kupán. Dominikon kívül még Rozs Viktória és Varró Máté képviselte a Dunaferr színeit. Ők ketten kevés eséllyel versenyeztek, mert jóval idősebbekkel kellett megmérkőzniük.


Rozs Viktória a levegőben – egy tökéletes ugrást csípett el fotósunk. Tökéletes a lábtartás, s ilyenekért már érem jár
Fotó: Ady Géza

A portugál utazást követően szeptember 27-én a dunaújvárosiak Csehországban, Jablonecben versenyeztek. Ez a rendezvény volt a negyvenkettedik Barátság Kupa, amely az európai sorozat között a második legrégebbi viadal. Jablonecben tíz ország versenyzői vettek részt, összesen száznegyvenen. Ausztria, Csehország, Svédország, Lengyelország, Németország, Izrael, Nagy-Britannia, Szlovákia, Svájc és a magyar szövetség a válogatott csapatot küldte el erre a kupára. Ezen a népszerű versenyen is született remek dunaújvárosi eredmény. Vincze Ákos a tizenöt-tizenhat évesek között második helyen végzett. Gyakorlatát szinte rontás nélkül mutatta be, amiben szerepelt kilenc duplaszaltó, csavartak is. Ez a legnehezebb ugrások közé tartozik. A lányok versenyében nagyon erős mezőnybe került Rozs Viktória, aki végül a hatodik helyet szerezte meg. teljesítménye így is dicséretesnek mondható.

A dunaújvárosi gumiasztalosok tehát rengeteget fejlődtek ahhoz képest, hogy két-három évvel ezelőtt kezdtek csak nemzetközi versenyeken szerepelni.  Október sem marad ki a programsorozat naptárából. Tizenegyedikén rendezik meg a Nyír Tran Kupát, amelyet minden gumiasztalos nagyon komolyan vesz, mivel ez pontszerző versenynek számít. A legkisebbektől, akik nyolcévesek, a legnagyobbakig, akik tizenhét évesek ott lesznek a viadalon. Október 19-én pedig megkezdődik a magyar bajnokság, amelyet Dabason rendeznek meg.

Címkék#torna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!