Sport

2014.11.11. 14:45

Sikeres birkózó diákolimpia - Veres -Kovács Ádám bronzérmes lett

A Dunaferr SE birkózó szakosztálya Tusják János Emlékverseny néven országos birkózó diákolimpiai döntőt rendezett a III. (2001-2002-es születésűek) és IV. (1999-2000-es születésűek) korcsoport részére a Dunaújváros Sportcsarnokban a hétvégén.

A pénteki versenynapon a fiatalabb korosztály mérte össze erejét, ötvennyolc sportegyesület, 228 birkózója lépett szőnyegre. A szombati programban az idősebb korosztály küzdött az érmekért, ötven sportegyesület 148 sportolója próbált érmeket és helyezéseket szerezni. Az indulók létszáma és a verseny színvonala is jelezte, hogy a tavalyi évben elindult sportágfejlesztési támogatás (amely köszönhető annak, hogy Magyarország kormánya tizenhat sportágat kiemelt támogatásban részesít 2020-ig, amelynek egyike a birkózás) igen jó hatással van a sportágra. Az eseményt pénteken Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, szombaton pedig Szepesi Attila alpolgármester nyitotta meg. a viadalt jelenlétével megtisztelt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. a megnyitó után elismerő oklevelet kapott a Magyar Birkózó Szövetségtől Pintér Attila a dunaújvárosi szakosztály Egykori kiváló dunaújvárosi birkózók jelenléte is emelte a rendezvény színvonalát, Vadász Csaba, Kovács József, Wolf József, Kovács László, valamint Kiss Gábor korábbi Dunaferr SE elnökhelyettes is figyelemmel kísérte a fiatalok mérkőzéseit. Jelen volt továbbá Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Rácz Lajos világbajnok, Klinga László olimpiai bronzérmes és Varga János olimpiai, világ és Európa-bajnok birkózó. A magyar szövetséget Gáspár Tamás igazgató, Maróthy István szakmai alelnök és Simita Zsolt szakreferens képviselték.

Fotó: Ónodi Zoltán

A Dunaferr SE birkózó szakosztályából tízen versenyeztek. A legjobb eredményt Veres-Kovács Ádám érte el a 63 kilogrammos súlycsoportban. Az első mérkőzésén fordulatos események követték egymást, az ellenfél egy csípődobás után tusveszélyes helyzetbe hozta őt, amelyből nagy küzdelem árán ki tudott fordulni. Az ellenfél 4:1 arányú vezetése után, Ádám megfordította a mérkőzés állását és 8:4-re elhúzott. Az utolsó percben az edzői utasítások ellenére rosszul helyezkedett, és ismét a hátára fordították és két vállra fektették. A vereség után ellenfele bejutott a négyes döntőbe, így vigaszágon folytathatta tovább. A következő négy mérkőzése remekül sikerült, mind a négy alkalommal győztesen hagyta el a szőnyeget, így súlycsoportjában bronzérmet szerzett.

Bara Edvárd 35 kilogrammban birkózott, két vesztes és három győztes mérkőzés után az ötödik helyen végzett. Virág Márk, Ignácz Viktor, Bartek József, Vasas Bence, Szabó Péter, Farkas Zoltán, Biczó Zoltán és Masinka Csaba küzdöttek becsülettel, de nem tudtak pontszerző helyen végezni.

Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke elégedett volt a viadal után:

- Versenyzőink kitettek magukért. A helyszínen a vendégklubok edzői és a sportvezetői részéről számos alkalommal érkezett elismerés az esemény rendezési színvonalát illetően, még tegnap is kaptam telefonos elismeréseket. Sikerünk többek között a birkózó-szakosztály támogatóinak is köszönhetünk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!