Sport

2015.08.21. 14:20

Spártai falanx módjára tarolnak a dunaújvárosi vezérszurkolók

Dunaújváros – Kevesen tudják, hogy városunkban az utóbbi években egy Európában is még gyerekcipőben járó sportág fiatal csapata kezdte el bontogatni szárnyait.

Braun Dorottya

A Spartan Cheerleaders dunaújvárosi cheer csapat vezető edzőjével, Árgyelán Dominikával beszélgettünk az elmúlt hetek sikereinek apropóján, ugyanis alig egy hónapja, hogy hazaérkeztek Szlovéniából, az idei Cheerleading Európa Bajnokság helyszínéről.

A cheerleading, magyarul vezérszurkolást jelent, amely a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvözve legtöbbször szorosan kapcsolódik más sportágakhoz is. A sportágnak Amerikában már több évtizedes hagyománya van, Európában azonban csak az utóbbi néhány évben kezdték el önálló sportágként kezelni.

Összeállt a teljes junior koedukált csapat. A jobb alsó képen Deák Cintia látható, a bal alsón pedig balról Gyimesi Bettinát, Deák Cintiát és Gyimesi Klaudiát emelik magasba a csapat tagjai. (Fotó: Hankusz Kálmán)

A dunaújvárosi csapat 2011 őszén azzal a céllal alakult, hogy szurkoló lánycsapatként a helyi floorball kollektíva meccsein bátorítsák a fiúkat. Először tizenöt és tizennyolc év közötti lányok csatlakoztak hozzájuk, de később már „kicsiket”, tehát utánpótlás csapatot is tudtak indítani. A Magyar Cheer Szövetség megalakulásának évétől, 2013-tól már országos és nemzetközi versenyeken is részt vesznek. 2014 májusában az egyik hazai bajnokságon négy csapatot indítottak és végül négy aranyéremmel is sikerült hazatérniük a versenyről. Tavaly decemberben városunkban tartották a Cheerstars elnevezésű nemzetközi cheerleading bajnokságot, amelyet ők rendeztek. A versenyre Románia, Szlovénia és Horvátország cheer csapatain kívül sok hazai csapat is érkezett. Dominikáék a saját rendezésű megmérettetésen is majdnem minden kategóriában dobogóra állhattak.

A csapat néhány héttel ezelőtt tartotta edzőtáborát is, amelyen szakmai tanácsokat kaptak az ELTE Cheer Csapatának két vezetőedzőjétől, Kovácsik Ritától és Miklós Mátyástól is (Fotó: Hankusz Kálmán)

A mindössze két éves Magyar Cheer Szövetség rendezésében idén májusban résztvettek egy kvalifikációs bajnokságon, amelyen minden korosztállyal szerepeltek. Felnőtt női csapatukkal második helyezést értek el, így sikerült kvótát szerezniük az Európa-bajnokságra. Ez hatalmas mérföldkő volt csapatuk történetében, idén még nem is számítottak erre az eredményre. Hatalmas örömmel fogadták, hogy már ebben az évben is mehettek Ljubljanába. Az EB előtti kemény felkészülésbe egy nemzetközi versenyt is besűrítettek. Az osztrák Austrian International Open elnevezésű nyílt nemzetközi cheer bajnokságon felnőtt női csapatuk megszerezte a bronzérmet. Az Európa Bajnokságon a felnőtt női kategóriában induló huszonnégy csapatból a tizenkilencedik helyezést érték el, amellyel nagyon elégedettek voltak és terveik szerint a 2016-os bécsi Európa-bajnokságon már három csapattal szeretnének indulni.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt edzéseikre a Rudas Középiskola tornatermébe, csapatukról részletesebben pedig a saját facebook oldalukon lehet olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!