Sport

2017.03.15. 15:55

Nyílt darts bajnokságot tartanak szombaton

Dunaújváros - Nagyszabású versenyre készülnek az apró nyilak szerelmesei Dunaújvárosban a hét végén. Az MMK-ban szombaton egész nap zajlik a II. Dunaújváros Steel Open bajnokság.

Balla Tibor

Körmendi Mihály, a verseny szervezője elmondta, a Dunaújvárosi Darts Club első versenyét tavalyelőtt rendezte meg, nem sokkal megalakulásuk után. Akkor alig haladta meg a hatvanat a résztvevők száma, idén a felhívásra eddig 96 férfi és 12 női versenyző jelentkezett, ami még változhat, hiszen a nevezéseket ma zárják le.

A vetélkedést nyílt versenyként hirdették, tehát indulhatnak amatőrök és profi versenyzők is egyaránt. Földrajzilag is elég elég széles területet ölelnek fel a versenyzők, hiszen 25 településről érkezett nevezés. Közük van például Budapest, Pécs, Szekszárd, Mosonmagyaróvár, Eger, Kistelek, Székesfehérvár, hogy csak néhányat említsünk. Tizenhat csoportba sorolják a versenyzőket, csoportkörönként 6 indulóval. A csoportokból négyen jutnak tovább, ők kerülnek be a főtáblára. A hatvannégyes főtábláról már egyenes továbbjutással jutnak el a döntőig, a csoportkörökben mindenki játszik mindenkivel, ami azt jelenti, hogy egy embernek minimum öt-hat meccse van egy nap. Ebből következően a délelőtt fél tízkor kezdődő bajnokság vélhetően eltart este kilencig is. A főszervező erre lát is esélyt, hiszen rendeztek már pár versenyt, van tapasztalatuk, persze, ha mindenki partner lesz ebben.

A Dunaújvárosi Darts Club tagjai több mint két éve rendszeresen találkoznak az MMK-ban Fotó: Ady Géza

Azok sem maradnak sikerélmény nélkül, akik kiesnek a csoportkörökből, nem jutnak be a főtáblára. Ők a vigaszágon, a "Lúzerkupában" versenyeznek.

A meghirdetett 501DO verseny azt jelenti, hogy 501-ről jönnek visszafelé, és dupla kiszállót jelent az elnevezés, minél kevesebb nyíllal kell eltalálni a 0 szektort. A legmagasabb kiszálló is külön díjat kap. Díjat kap majd a legfiatalabb és a legidősebb játékos is. Az eddigi nevezők között erre esélyes a 64 éves és a 12 éves versenyző.

A sportág egyre népszerűbb, mióta televízióban is követhetőek a nagy versenyek. Az év elején egy amatőr versenyen 900 induló volt.

A darts angol eredetű játék és sportág, amelynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. Általában pubokban és kocsmákban játsszák a világ minden részén, de a legnagyobb versenyek és szervezetek az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban működnek. Steel dartsnak nevezik azt
a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!