Sport

2017.08.23. 17:15

A világbajnok szerepelt a megyei csapatban! - Pontyoktól eszik el a porciót a törpeharcsák

Kellemes témabőséggel várhatja a beszélgetőpartnereit Gurisatti Gyula. A különböző sportágakban elért kimagasló eredményei és a köznapi életéből vett példaértékű üzenetei, kiváló lehetőséget adhatnak a csevegésre. Ezúttal is érdekes témát ajánlott: a horgászatot.

Balogh Tamás

Ma melyik sikertörténetéről beszélgessünk?

- A horgászatról! Az országos csapatbajnokságon szerepeltünk. Minden megyének van egy csapata, a megyeválogatott, és ezek vesznek részt ezeken a versenyeken. Amiről mesélek, az a híres evezőspályán, a Maty-éren zajlott Szegeden. Ez nem csak a kajakosoké és az evezősöké, hanem a sporthorgászoké is, akiknek itt van a hazai "Mekkája". Az ország egyik halban leggazdagabb vize.

A közelmúltban ért véget az LIV. Országos Horgász Csapat Bajnokság, amit a vízi sportok nyomán is híressé vált Maty-éren bonyolítottak le. Az eseményen a húszcsapatos mezőnyben Csongrád megye megvédte korábbi sokszoros bajnoki címét, a második Fejér megye, a harmadik. a velencei csapat lett.

Egy háromszoros horgász-világbajnok mit keres egy megyeválogatottban?

- Van ott más világbajnok is... Ugyanis ott az ország legjobb sporthorgászai gyűlnek össze. A selejtezők a megyei versenyeken zajlanak. A csapatot négy felnőtt, és egy-egy mozgáskorlátozott, felnőtt hölgy, junior, ifi és gyermek versenyző alkotja.

Nehéz sport lehet, mivel nem látni a zsákmánynak valót!

- Nekünk kell odacsalni az etetőanyaggal és a technikával. Sokak számára hihetetlen a produkciónk. Reggel ötkor kelünk, bekeverjük az etetőkaját, turmixoljuk a kukoricát, csontkukacot ragasztunk, azt kell átmászatni, földet készítünk elő, amibe szúnyoglárvát szoktunk belekeverni, mert ez is jól húzza a halat. Elő kell készíteni a szerelékeket, a megfelelő méretű úszókat, előkéket, horgokat. Ezeket mindig az adott vízre kell összerakni, ami nagyon munkaigényes feladat.

Mi a verseny célja?

- A verseny súlyra megy, az adott idő alatt minél többet kell kifognunk. Nekünk mozgáskorlátozottaknak három, a felnőtteknek négy óra áll rendelkezésre. Az első napom gyengébbre, a második kiválóan sikerült.

Tudni való, hogy melyik halra, melyik felszereléssel kell horgászni?

- Ezt meg kell tanulni. Dunai gyerek vagyok, a papám már ötéves koromban magával vitt pecázni. A sok verseny alatt nagy rutint szerzünk, és például megtanuljuk a halak szokásait. Azt, hogy melyik mivel táplálkozik. Tudjuk, hogy abban a vízben milyen fajta halak találhatók, melyikből tudunk a legtöbbet fogni abban a három-négy órában, amíg tart a verseny.

És a horgászszerencse?

- Nagyon sok múlik az etetőkaján, a csalin és nyilván a vízen is. A versenyeken sorsolással döntik el, hogy ki hová kerüljön. Vannak olyan helyek a pályán, amelyek adnak, és vannak, amik nem adnak halat. Ezért aztán már a hely jó adottságaihoz is kell szerencse.

Egy taktikai tanácsot is elfogadnánk!

- A törpeharcsa sok gondot szokott okozni. Külön kell rá és a pontyra is etetni. Ellenkező esetben a törpeharcsa meglepi a helyet, és nem tudunk nagyhalat fogni. Mire a ponty odaérne, addigra a falánk törpék elfogyasztják a nekik szánt porciót is. Ezért úgy szoktuk csinálni, hogy sok élő csalival (amit ők nagyon szeretnek) egy rövidebb távra beetetünk a torkosoknak, és a távolabbi pontra pedig a ponty kedvencét helyezzük ki.

Ebben a sportban is van küzdelem?

- Természetesen, hiszen le akarjuk győzni az ellenfeleinket, és minél jobb teljesítményt akarunk elérni. Itt is van edzőtábor, komoly taktika, ami szerint tevékenykedünk.

Fejér megye második lett a 20 csapatos mezőnyben

Gurisatti Gyula több sportágban is eredményes Fotó: AG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!