Sport

2016.01.19. 17:58

Stabilizálódott a Dunaferr - Nagyon komoly munka folyik mind az öt szakosztálynál

Dunaújváros – A Dunaferr Sportegyesület igaz már nem régi fényében tündököl, de még mindig meghatározó szerepe van a magyar sportban. A klub öt eredményes szakosztályt tart fenn.

Agárdy Csaba

Mátyás Gáborral, a Dunaferr SE ügyvezető elnökével évzáró-évindító beszélgetésre ültünk össze a napokban. Beszélgetésünket másképp nem is kezdhettük, mint úgy, hogy a klub anyagi helyzete hogyan áll?– 2008 óta folyamatosan csökkent a névadó szponzorunk, a ISD Dunaferr Zrt. támogatása. Százmillió forint alá apadt már a vállalattól kapott támogatás. Az viszont jó hír, hogy tavaly a Dunaferr megemelte a klub támogatását és az önkormányzattal is nagyon jó viszonyt tudtunk kialakítani. Országos szinten is nőtt a sport támogatása. A kiemelt sportokat bőkezűen kezeli a kormány, és nekünk mind az öt szakosztályunk a kiemelt sportágak közé tartozik. A szakosztályok külön-külön is tudnak szponzorokat találni, ennek köszönhetően normális körülmények között tudunk dolgozni. Persze messze vagyunk attól, ami tizenöt-húsz éve volt. Mátyás Gábor készségesen tájékoztatott minket az öt szakosztály működéséről.

A klubnak már csak egyetlen egy csapatsportága van, a röplabda. Az elnök szerint nagyon komoly munka folyik a röplabdázóknál, de ő is és a szakosztály szakemberei is tisztában vannak azzal, hogy erről a szintről nem tudnak továbblépni. Saját utánpótlásukra támaszkodnak, gyakorlatilag a magyar röplabdasportnak nevelik a gyerekeket. Talán nem véletlen, hogy Tomanóczy Tibor Fejér megye diáksportjáért díjat kapott, míg Kelemen István az év utánpótlásedzője lett.

A birkózók az idén nagy lehetőséget kaptak, hiszen regionális központ lettek, ennek köszönhetően komoly szövetségi támogatáshoz jutottak. Létre is hozták a Gurics György Birkózó Centrumot a Kőrösi iskolában. Nagyon szisztematikus utánpótlásnevelés folyik a szakosztályban, hiszen már az óvodákban is ott vannak, ahol képességfejlesztő gyakorlatokat végeznek a picikkel. Nagyon jó úton haladnak afelé, hogy néhány év múlva felnőtt szinten ismerős legyen a dunaújvárosi birkózás.

A kajak-kenu talán a klub legeredményesebb szakosztálya, hiszen Vass András személyében világbajnoki bronzérmesük van, míg a rendkívül fiatal Hajdu Jonatán olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak. Úszásban remek az utánpótlás, viszont a két olimpikon, Takács Krisztián és Balog Gábor Győrbe igazolt. – Szerettünk volna kompromisszumot kötni a győriekkel, leginkább Takács Krisztián tekintetében, hiszen ő dunaújvárosi nevelés, de sajnos messze voltak az álláspontjaink. De abban biztos vagyok, hogy két-három év múlva országos szinten újra lesznek eredményes felnőtt úszóink – mondta Mátyás Gábor.

Az ügyvezető elnök azt sem felejetette el megemlíteni, hogy tornában is napról napra fejlődést lehet észrevenni. Már az dicséretre méltó, hogy több mint kétszáz gyerek látogatja az edzéseket. Kovács Zsófia személyében pedig egy nagy tehetséget láthatunk. A klub elnöke szerint amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy az önkormányzat segítségével folyamatosan fejlődnek a létesítmények (uszoda, kajak-kenu vízitelep, birkózócentrum, torncsarnok). és jó létesítmények nélkül minőségi sportot nem lehet csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!