Sport

2017.04.06. 16:30

Székely-magyar hokigála: a negyedik "testvérmeccs" Dunaújvárosban lesz

Ismét lesz székely-magyar hokigála, vagyis újra összeméri Székelyföld és Magyarország jégkorong-válogatottja az erejét. A találkozót május elsején a Dunaújvárosi Jégcsarnokban rendezik meg.

Agárdy Csaba

Az ötletgazda és főszervező Vargyas László, aki az erdélyi Gyergyóalfaluban született, Gyergyószentmiklóson lett elismert játékos, majd Magyarországra került, ahol előbb a Jászberényi Lehelben szerepelt, majd Dunaújvárosba igazolt. A Dunaferr-rel többszörös magyar bajnok és kupagyőztes lett, és igazi legendává vált.

Böjte Csaba atya, a 2015-ös harmadik gyergyószentmiklósi gálán, a tiszteletére készített hokimezzel
Fotó: magyarkurir .hu

- De hogyan is jött létre a székely-magyar válogatott mérkőzés?

- Székelyföldön, valamint Magyarországon is egyaránt játszottam, sok jó barátom van mindkét részről. 2006-ban gondoltam arra, hogy nincs is annál jobb, ha valaki az egykori társakkal találkozik. Úgy gondoltam, Gyergyóalfalura, a szüleimhez meghívok néhányukat, és hokizunk egyet szabadtéren, természetes jégen. Azután, amikor híre ment az elképzelésemnek, Gyergyószentmiklósról megkerestek, hogy legyen ott a mérkőzés a fedett csarnokban. Innen indultunk, és 2006. december 30-án megrendeztük az első Székelyföld - Magyarország találkozót, amely telt házat és emellett hatalmas sikert hozott. Talán elég csak annyi, hogy a meccs előtt két héttel már nem lehetett jegyet venni

- A következő gálát két év múlva rendezték meg, majd az újabbat hét esztendő kihagyás után 2015-ben. Most következik május elsején a negyedik, a dunaújvárosi. Miért nem lett ebből a kezdeményezésből éves "fellépés"?

- Nehéz összehozni szezon közben, hiszen ilyenkor mindenkinek rengeteg elfoglaltsága van. Nem véletlen, hogy az idén májusban lesz a meccs, amikor már véget ér az idény. Hogy május elsején még legyen jég a jégcsarnokban, abban rengeteget segített az esemény fővédnöke, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke, Dunaújváros és Fejér megye díszpolgára, Dunaújváros önkormányzata, Cserna Gábor polgármester, Szepesi Attila gazdasági alpolgármester. S természetesen mindenkinek nagy köszönet, aki segít ennek az eseménynek a létrehozásában.

Vargyas László ötletgazda és főszervező ismét egy rangos eseményt hoz tető alá

Arra a kérdésünkre, hogy az első három erdélyi rendezés után miért Dunaújváros lesz az idén a házigazda, Vargyas László talányos választ adott: - A meccs után elmondom.

Jegyek jövő héten hétfőtől elővételben lesznek kaphatóak, a napokban kijelölendő helyen. A teljes bevételt Böjte Csaba atya árva gyerekeinek nevelését támogató dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlják fel a szervezők.

Egykori és jelenlegi kedvencek a jégen

A két csapat összeállítása kezd kirajzolódni. A gálán nemcsak a jelenkor játékosai szerepelnek, hanem a közelmúlt kedvencei is. Szinte biztos, hogy itt lesz a pályán magyar részről Ladányi Balázs, Szuper Levente, Vas János, Szélig Viktor, Horváth András, Palkovics Krisztián, Pozsgai Tamás, Magosi Bálint, Kovács Csaba, Peterdi Imre, Tokaji Viktor, Szilassy Zoltán, Azari Zsolt, Somogyi Balázs, Rajna Miklós, Kiss Dániel, Kiss Ákos, Hegyi Ádám, Kozma Zoltán. Székely részről Becze Tihamér, Molnár Szabolcs, Bartalis István, Bartalis Balázs, Sofron István, Nagy István, Moldován Ervin, Péter Róbert, Ruczuj Gellért, Baróti Zsolt, Borsos Attila, Antal Zsombor. A két edző Berényi Norbert és Kercsó Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!