Sport

2017.08.22. 17:46

Szekerczés Lucából, a bonyhádi kislányból a Dunaújvárosi Kohász átlövője lett

Annak ellenére, hogy fiatal, azért már kacskaringós utat járt be Szekerczés Luca, a Dunaújvárosi Kohász újonnan igazolt jobbátlövője.

Jankó Árpád

Bonyhádon született 1994. június 18-án. Érthető tehát, hogy a kézilabdázást a közelben, Szekszárdon kezdte el. 2012-ben nagyot lépett előre: a Ferencvároshoz igazolt. Majd egy évre kölcsön adták Siófokra, azután visszatért a Fradihoz. 2016-ban Konkoly Csaba, a Metzingen mestere elcsalta németbe, ahol csak egy évet töltött, és a 2017/18-as bajnoki évet már Dunaújvárosban kezdi el. Mellesleg többszörös serdülő, ifjúsági és junior válogatott. Dániában az ifjúsági Európa-bajnokságon második helyet szerzett csapatával. Ott lett az All Star gárda megválasztott tagja. Az Európai Kézilabda Szövetség honlapján 2012-ben a legjobb ifjúsági játékosnak szavazták meg. De bemutatkozott már a felnőttválogatottban is.

Ezek után ugorjunk vissza Luca gyerekkorához. Annál is inkább, mert érdekességet is rejt az akkori történet. De erről meséljen ő maga!

Luca fontosnak tartja a védekezést, abból lehet labdaszerzés után rohanni a kapu felé Fotó: ZsE

- Akkor, amikor a Dunaferr a legjobb volt a mezőnyben, és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, az egész családom rendszeresen felkerekedett és jött a mérkőzésekre Dunaújvárosba. Jól emlékszem, micsoda élmény volt a Slagelse elleni találkozó, a jégcsarnokban megrendezett kupamérkőzés. Nekem már akkor
Radulovics Bojana volt a példaképem. Mondhatom, hogy az én családom a dunaújvárosi kézilabda élményeit hosszú ideig élvezte. Nagyszerű csapat volt, élén Bojanával. Most persze nagyon örülök, hogy az egykori bajnokok nyomdokaiba léphetek, és itt játszhatom.

Azt nyilatkozta akkor, hogy jó döntés volt a Ferencvároshoz igazolni. Ez teljesen érthető: egy bonyhádi lány Budapesten...

- Valóban jó iskola volt Európa egyik legjobb csapatában játszani. Egy év siófoki játék után ismét a Fradi, és akkor döntöttem: engedek a Metzingen magyar edzője és a vezetés csábításának. Kipróbálom magam egy idegen országban.

Hát az csak félig-meddig mondható sikeresnek...

- A német csapatnál is nagyon sokat tanultam. Délelőtt kondizás volt a programban. Én szeretem a becsületes helytállást, megcsináltam keményen magamtól is az eltervezett munkát. Kemény edzések voltak. Kezem, lábam alaposan megerősödött. Erős, izmos vagyok, ami egy átlövőnél jó testi adottság. A Metzingenben főleg a támadásoknál kaptam lehetőséget. Ez most a Kohásznál nem jelent előnyt, mert a védekezés most még egy kissé idegen tőlem. De tudom, hogy a védekezés azért lesz kedvező nekem, mert labdaszerzést követően azonnal tudok rohanni az ellenfél kapuja felé. A lerohanás pedig kedvenc játékelemem. Feladat még számomra a gyorsulás, a minél jobb helyzetfelismerés.

Viszont erős, kiváló átlövéseket láttunk már Szekerczés Lucától, és biztos kezű hetesdobó is lehet új csapatában...

- Valóban jó tulajdonságaim közé tartoznak a lövéseim. Ezért is örülök, hogy a megosztott gólkirálynői címet elnyertem a Kohász Kupán. Rengeteget dolgozunk György László edző vezetésével. Fiatal csapatunk pörög rendesen. Nekem még plusz jó érzést jelent az is, hogy szinte teljesen magyar a csapatom. Ez szimpatikus.

De még térjünk vissza az egyéves németországi légióskodás végére...

- Lelkileg nehezen bírtam az egyedüllétet. Itthon hagytam a családomat, a barátomat, a barátaimat. A nyelvi nehézség és a honvágy is gyötört. A német bajnoki bronzérmes és német kupaezüstérmes csapattól közös megegyezéssel távoztam. De most megelőzöm a következő kérdését. Azért választottam a Kohászt, mert közel van Bonyhádhoz. A családom szinte minden hazai mérkőzésen itt lesz. Ehhez az egyesülethez gyerekkori pozitív élményeim tartoznak. Remek itt a szakmai munka. Az is sokat jelent, hogy egy EHF Kupában nyertes csapatnak tagjaként szerepelhetek ismét a nemzetközi porondon, remélem, minél hosszabb ideig... Ezek az érveim. Elég lesz?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!