Sport

2017.07.06. 17:50

Szépen, felkészülten, valamint következetesen

A fitnesz gyakorlóinak az eredményes előrehaladásukhoz az őserővel feltörő akaraterejükön kívül, korszerű edzőtermi munkára is szükségük van. Ezt ki kell egészítse a céljaik elérését szolgáló táplálkozás és a táplálék-kiegészítés összehangolása. A legszerencsésebb, ha ezt egy felkészült életmód- és táplálkozási tanácsadó végzi.

Balla Tibor

Egy ilyen kiváló szakember Dunaújvárosban Tóth Szabina, akit a vendégei példaképként is szívesen emlegetnek.

Mondhatjuk azt, hogy ön szinte sztárcsináló?

- Nem, inkább mentor-támogató, aki az életmód változtatásában, s emellett a versenyfelkészítésben segít a lányoknak. A fiúkkal a párom, Dénes Gábor foglalkozik.

Szigorú, vagy könnyen ad engedményeket a tréningek során?

- A vendégeim úgy szoktak hívni, hogy a "mosolygós gyilkos". Szigorú vagyok, de csak edzésidőben, ha a megadott munkát elvégeztük belazulok én is.

Ebben a sportban mi számít sikernek?

- Mindenkinek magához mérten kell sikereket elérni, nem pedig másokkal összevetni. Mindenkinek a saját cél elérése jelenti a sikert, és ez személyenként mást és mást jelent. A versenyfelkészülésnek is vannak fokozatai. A szintek meglépése szükséges ahhoz, hogy valaki a színpadra léphessen.

Mi vár a versenyeken indulókra?

- A felkészülést 12-14 hetes étrend és edzésterv alapozza meg. Ennek pontos betartása eredményez egy jó színpadi formát. A lányok tudják, mi a dolguk, a "csalással, félreevéssel" nem engem, hanem saját magukat verik át. Verseny után természetes, hogy egy kicsit kiengedünk. Biztatásra, elismerő szavakra természetesen szükség van a versenyzőim, és a hétköznapi edzettjeim esetében is. Mindenképpen kell, hogy biztassam, motiváljam, megdicsérjem őket.

A hétköznapi emberekből sokféle reakciót hoz ki a látványuk!

- Nyilván hallhatunk pozitív és negatív megnyilvánulásokat is. Én azt gondolom, mindkettő sokat tud ártani, amennyiben nem hozzáértő szájából halljuk.

És aki nem szeretne versenyezni? Neki is van helye?

- Vendégeim többsége átlagos, hétköznapi célokkal keres meg. Mindenkinek tiszteletben tartom a céljait, és ha azt sikeresen elértük, együtt fogalmazunk meg újakat.

Meddig tartható a versenyforma?

- A versenyforma arra a napra szól és nem tovább. Azonban egy majdnem olyan éles forma megfelelő táplálkozással és edzéssel sokáig fenntartható.

Miként találta meg magának ezt a hivatást?

- Versenyzőként kezdtem négy évvel ezelőtt. A harmadik esztendőben keresett meg Solymosi Anita, aki azóta sikeres versenyzővé vált. A munkánk most kezd beérni, és tudom, hogy még sok-sok közös sikerünk lesz. Az összes vendégem felismeri, hogy mindenképpen jót akarok nekik. Eljönnek hozzám, elkezdenek kivirulni, továbbá megnő az önbizalmuk, megszépülnek mellettem. Nyilván ez nem csak nekem, hanem az edzésnek, valamint az életmódváltásnak is köszönhető. Azt gondolom, ebben a szakmában mindig lehet, és kell is fejlődni. Ebben a megfelelő tapasztalat és a párommal közös versenymúlt is sokat segített. Imádok új dolgokat tanulni és megtapasztalni. Azt gondolom, ez lehet sikerünk egyik kulcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!