Sport

2015.08.21. 12:40

Szinkronúszók edzettek Földváron

Dunaföldváron edzőtáborozik a budapesti Alfa Kispest SC huszonkét szinkronúszója Kocsán Gabriella szinkronúszó edző vezetésével.

L. Mészáros Irma

Két csoportban tíz-tíz napot töltenek Dunaföldváron edzőtáborban. A tizenkét kislány, akik a gyermek korosztályba tartoznak, 8-11 év közöttiek, az utánpótlás és felnőtt versenyzők pedig 14-20 évesek.

A fiatal sportolók napi kétszer három órát edzenek a vízben, emellett szárazföldi edzéseik is vannak. Szállást a strandhoz közeli Hídfő panzióban foglaltak. Az edző ideálisnak tartja, hogy minden közel van, nagyon jól érzik magukat. Véleménye szerint kiváló a medence vize.

Kocsán Gabriella nemrég tért haza a kazanyi világbajnokságról, ugyanis a szakosztály versenyzői is részt vettek a világversenyen. Közülük Czékus Eszter, aki többszörös országos bajnok s londoni olimpikon is volt, az idei vb-n szóló kategóriában a huszonhét versenyző közül a 16. helyet érte el. Párja, Jahn Rea is a táborozók között van. A csapat olimpiai kvalifikációra készül.

Látványos és nehéz: dunaföldvári strand medencéjében edzettek a szinkronúszó lányok (Fotó: L. Mészáros Irma)

Komoly edzéstervet hajtanak végre a fiatalabbak is, köztük is akad sok tehetség. A 2005-ös születésű Halász Bíborka és Kiszely Szonja korosztályos versenyek győztesei, mindketten nagy reménységnek számítanak.

Évközben a sportolók naponta két óra vízi és egy óra tornaedzésen vesznek részt.A szinkronúszás olyan sportág, amelyben az úszás és a tánc elemei vegyülnek akrobatikus elemekkel. A gyermekek egy része az úszás vagy a torna felől érkezik az edzőhöz, de sokuknak maga a szinkronúszás kelti fel az érdeklődését. Érdemes minél korábban, négy-öt éves korban kezdeni.

A szinkronúszáshoz megfelelő testalkat, jó vízfekvés, ritmusérzék, koncentrációképesség szükséges, s a szakemberek irányításával nagyon összetett edzésmunkával lehet elérni, hogy a versenyek kötelező gyakorlatait és a kűr összetett mozdulatait fegyelmezetten, mégis könnyedén, esztétikusan és bájosan mutassák be.

Kocsán Gabriella edző, aki maga válogatott szertornász volt, kiemeli, hogy a szinkronúszás csapatsport, amelynek tagjai szóló, duó, csapat és combo versenyszámban indulhatnak.

Beszélgetésünk közben az edzőnő folyamatosan feladatokat ad a medencében lévő kislányoknak, akik fegyelmezetten követik és teljesítik is azokat. Szemmel láthatóan sikerült megszerettetnie a szinkronúszást.

Az erőnléti fejlesztésen és technikai tökéletesítésen kívül bizonyára a közösségépítést is szolgálja az ilyen táborozás. A sportemberek mindig hosszútávra gondolkodnak, s a táborozás tekintetében is – ahogy Kocsán Gabriella edző mondja – nayon szívesen térnek vissza jövőre is Dunaföldvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!