Sport

2014.12.08. 14:45

Karate: Szűcs József Eb-t nyert

Zürich adott otthont az ez évi ESKA ifi-, kadet-, junior- és felnőtt karate Európa-bajnokságnak november 28. 30. között. A Makita-Hikari Dojo öt versenyzőt adott a magyar JKA karate szövetség válogatottjának

Agárdy Csaba

A dunaújvárosiak közül Kovács Máté és Szlávik Bence az ifjúsági, Vajai Viktor a kadet, Kovács Bence és Szűcs József a junior és afelnőtt kategóriában volt érdekelt. A versenyre húsz ország delegálhatott versenyzőt. Részletesen nyolcvankilenc ifi, százharmincöt kadet, százkilencven junior és kétszáztizenkét felnőtt versenyző után 718 nevezést adtak le a részt vevő nemzetek.

A válogatott november 26-án Budapestről autóbusszal utazott a helyszínre, Zürichbe. A versenyek pénteken ifi és kadet, szombaton junior, vasárnap felnőtt kategóriákban zajlottak, kata és kumite egyéni és csapat számokban.

Schneider László, a dunaújvárosiak edzője, aki versenybíróként vett részt a viadalon, így értékelte a látottakat.

- A három fiatalabb korosztályú versenyző, Szlávik Bence, Kovács Máté, Vajai Viktor, igyekezett, de valami kis plusz hiányzott. Korábban a korosztályos kontinentális viadalokon már rendelkeztek szép eredményekkel, de ez a verseny nagyobb megmérettetés volt számukra. Munkával azonban lehet majd előrébb lépniük. Kovács Bence junior kumitében szépen menetelt három fordulón keresztül, de német ellenfelén már nem jutott túl. Jelezte is a verseny után, hogy nem érezte gördülékenynek magát. Másnap a felnőtt csapat kumitében az oroszokat kapta ellenfélül, amely kimagasló tudású és rutinos versenyzőkből áll. Bence csapatunkból másodikként, az egyik legnagyobb embert kapta riválisnak. Az orosz sportoló vezetést is szerzett, de Bence nagyot küzdve, okosan taktikázva kiegyenlített és döntetlenre hozta a mérkőzést. A magyar csapat sajnos kikapott, és nem jutott tovább. Bence fizikálisan tovább erősödve, később ígéretes lehet, ha ezt a teljesítményét veszi kiinduló alapnak. Felkészülését a válogatott edzéseken Bali Ervin edző is segítette. Szűcs József junior és felnőtt egyéni katában nem tudott elődöntőbe jutni. Technikailag sok minőségi munka után, szintén szép egyéni eredményekre lehet esélyes. Junior csapat katában - társaival, Tatai Zoltán, Hamari Bence, mindketten a Kunmadarasi DSE tagjai, edzőjük Hamari János - azonban nagyszerűen, erősen versenyezve a négyes döntőbe jutottak, ahol tovább folytatva jó formájukat Európa-bajnoki címet szereztek. A kata csapaton a felkészülési időszakban, a fontos polírozási, összegyúrási munkát Schvarcz Péter szövetségi kapitány végezte el.

Schneider László a verseny mindhárom napján versenybíróként dolgozott, nagyon sok döntőben is bíráskodott. A Magyar JKA Karate Szövetség válogatottja négy első hellyel és sok szép helyezéssel az éremtáblázat előkelő harmadik helyét szerezte meg.




Címkék#karate

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!