Sport

2013.07.21. 22:00

Tábori Áron világbajnok!

Dunaújváros - Nagyszerű dunaújvárosi siker született a hétvégén Svédországban. Tábori Áron világbajnok lett.

Jankó Árpád

Tábori Áron alaposan felkészítette a sorozat előtt a csónakját – a technika is tökéletes volt

A Dunaújvárosi Vízi Sport Club motorcsónak versenyzője a Forma-4S kategóriában feltehette fejére a koronát a sorozat utolsó állomásán. Áron ebben a kategóriában a világbajnokság negyedik helyét szerezte meg tavaly. Ebben az évben először Dunaújvárosban lett harmadik, majd a második fordulóban Párizsban végzett az első helyen. Lettországban is mögötte sorakozott a mezőny, és most Svédországban is elsőnek ért a célba. Ezzel a kiváló sorozattal Tábori Áron az F-4S kategóriában világbajnoki címet szerzett. A környezetbarát motorokkal felszerelt négy méter hosszú, két méter széles hajóknak akár 120 kilométeres is lehet a sebessége, 2010 óta rendeznek ebben a kategóriában világbajnokságot.

De most vissza a svédországi sikerhez! Kielben a rendkívül erős szél miatt a pénteki verseny elmaradt, így másnapra sűrűsödtek az események. De még a mérséklődő szélben is több bukás és a hajók összetörése adott izgalmat. No és az is emelte Áronnál a feszültséget, hogy mögötte a lengyel Adrian Maniewski csak egy ponttal volt lemaradva.

A dunaújvárosi csónakos az időmérőn második lett, de mind a három futamot megnyerte, így lett világbajnok lengyel riválisa előtt. A harmadik helyen a litván Edgaras Riabko végzett. A viadal után Tábori a tökéletes technikát és a csapatmunkát dicsérte. Ez utóbbinál tudni kell azt, hogy az egykor szintén világbajnok dunaújvárosi Mihaldinecz Rudolf készítette fel a fiatal versenyzőt a vébére, segített a motorcsónak összeszerelésében, és a világbajnoki helyszíneken kiváló taktikát dolgozott ki.

Ezek a tanácsok és Tábori Áron remek versenyzése aranyat értek. A svédországi versenyen ebben a kategóriában tizennyolc csónakos indult. Az aranyérmes sportoló vasárnap már indult haza. S ha valaki azt gondolná, megérdemelt nyaralás lesz számára a következő program, téved: Tábori Áron két hét múlva Finnországban indul ebben a kategóriában az Európa-bajnokságon. Ez a viadal egyetlen versenyből áll, vagyis nem sorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!