Sport

2014.11.04. 17:40

Takács Krisztián Győrben készül, de a Dunaferr színeiben

Dunaújváros - Csütörtökön kezdődik az úszók rövidpályás országos bajnoksága, amelyen a Dunaferr SE kiválósága, Takács Krisztián is rajhoz áll, aki nyár óta Győrben, új edzővel készül. A váltásról a Jövő Bajnokai program dunaújvárosi versenyén beszélt.

Gallai Péter

Előtte Takács az utánpótlás program kapcsán megjegyezte, nagyon jó, hogy havonta van felmérés, amivel elég jól mérhető a gyerekek fejlődése. – Komoly rivalizálás megy közöttük és jó, hogy ilyen felhajtás van körülötte. Persze az eredmények majd később jönnek, most nem kell csodákat várni, hogy egy-két éven belül világbajnokok lesznek, de a 2017-es ifi és 2021-es felnőtt vb-n már főszereplők lehetnek. Azzal, hogy itt vagyok, remélem tudok pozitív példával járni előttük, bár nagy átlagban mindenki a hosszabb távokról szokott lejönni a sprinttávokra. Meg kicsit nosztalgiázok is egy ilyen eseményen – kezdte Krisztián, aki Győrből érkezett, amit rögtön meg is magyarázott.

Takács Krisztián (j) klubtársával, Balog Gáborral és Jakabos Zsuzsannával beszélget. Fotó: Ónodi Zoltán

– A legfontosabb, hogy maradtam a Dunaferr színeiben, ezt tulajdonképpen felfoghatjuk egy hosszú edzőtábornak is. Győrben megkaptam azt a lehetőséget, hogy kapcsolataik révén például eljuthattam már külföldi rajt és forduló analízisre Veronába. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mindenféle műszerekkel mérték az erőhatásokat, meg kamerafelvételek alapján centinként elemezték ki a mozgásomat. Dániába és Hollandiába tervezünk hasonlót, Európában itt van még ilyen kiépített rendszer. Tehát ez is a váltás oka, mert érzem, hogy továbbléphetek a rajtom terén, amivel mindig is problémám volt, ez volt a lehetőségek maximuma. Csak, hogy érzékeltessem, egyébként ha külön szeretnék egy ilyen, hét napos analízist megcsináltatni, az három millió forintba kerülne, amire a Dunaferrnek nincsen kerete.

Krisztián hozzátette, hogy az idei Eb-t ugyan nem tartotta nagy kudarcnak, de érezte, hogy valamit lépni kell.

– Lehet régóta vagyok Dunaújvárosban és egy kis megújulás kell, meg egy másik edző észrevesz olyan hibát, amihez a trénered szeme is hozzászokott, de nem azért mert ő szakmailag rosszabb. Ezért is gondoltam erre a környezetváltozásra, a vérfrissítés általában segíteni szokott, ráadásul ehhez nem kellett eligazolnom, tehát semmi veszítenivalóm nem volt, kipróbáljuk működik-e. Úgy egyeztünk meg a győriekkel és a dunaújvárosi szakosztállyal, hogy akkor tudnak nekem ilyen mértékben segíteni, ha az egész felkészülést velük végzem. Így a munkámat nem Kovács József – akinek mindent köszönök –, hanem Petrov Iván edző irányítja. Egyébként a héten adják át az uszodát Győrben, talán abban is segítek nekik, hogy szerény személyemmel az úszást népszerűsítsem arrafelé.

Krisztián a holnap kezdődő ob-val kapcsolatban elmondta, ilyen rövid idő után még nem vár csodákat: – Veronában már kaptam képet, hol hibázhatok, arra is felhívták a figyelmet amire eddig nem gondoltam. Mondjuk az is kiderült: amit nagyon rossznak véltem, azt kikockázva bebizonyították, hogy nem is az. Apróságokon múlik az egész, nem kell nagy dolgokra gondolni, például melyik lábamon mekkora súly legyen. Az Eb után volt egy kis pihenő, nehéz volt visszazökkeni a munkáséletbe, azt beszéltük meg, ha Százhalombattán sikerül olyan időt elérnem ami elfogadható és tudom egy hónap alatt meddig tudok még eljutni, akkor indulok a vb-n. Mert leégetni nem akarom magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!