Sport

2014.10.30. 17:55

Úszótehetségek találkozója

Vasárnap Dunaújvárosban randevúznak egymással az ország azon tehetséges úszói, akik a Jövő Bajnokai Program tagjaként főszereplői lehetnek a hazai rendezésű 2017-es junior, valamint a 2021-es felnőtt világbajnokságnak.

Gallai Péter

A sorozat létrejöttét az indokolta, hogy 2013 júliusában az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett pályázati bizottság elnyerte ennek a két világeseménynek a rendezési jogát. A Magyar Úszó Szövetség által meghirdetett Jövő Bajnokai Programba a nyolc régióból a legjobb harminc-harminc, tíz-tizenkét éves úszót válogattak be.

2013 decembere óta minden hónap első szombatján felmérő úszásokat tartottak az ország nagyvárosaiban. Kiemelt helyszínként bizonyított már Székesfehérvár, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Szombathely, Debrecen és Miskolc. Májusban pedig Budapest volt az otthona az első összrégiós versenynek, az év második, egyben utolsó ilyen seregszemléje Dunaújvárosban lesz vasárnap, ami 10.45 órakor kezdődik az uszodában.

- Nagyon nagy dolognak tartom, hogy első vidéki városként mi lehetünk a házigazdái ennek a rangos eseménynek, a Jövő Bajnokai Program mindenhol kiemelt szerepet és figyelmet kap. A versenyen a nyolc régióból összesen kétszáznegyven fiatal vesz részt, a közép-dunántúli válogatottba tizenkét klubból érkeznek a gyerekek, amelyben nyolc dunaújvárosi úszó szerepel majd, Szlobodnyik Dávid, Böde Laura, Weiter Dávid, Decsi Dorina, Varró Réka, Kállai Botond, Kállai Bendegúz és Lack Bianka. A keretekbe egyébként menet közben ugyanúgy be lehet kerülni, mint ki. Az edzők folyamatosan figyelik a gyerekek fejlődését. A havi felmérőkkel ellentétben ezúttal rendes verseny lesz, érmekkel és ajándékokkal - mondta Bene Vera, a Dunaferr-DVSI szakosztályvezetője, aki egyben a régió szakmai munkáját is felügyeli.

S, hogy a szövetség eme kezdeményezése milyen komoly ranggal bír, azt jelzi, hogy a vasárnapi eseményen jelen lesz és sajtótájékoztatót is tart a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás, dr. Szabó Tünde főtitkár, valamint Kiss László szövetségi kapitány. Rajtuk kívül Hargitay András, az úszósport első világbajnoka, ifjúsági szövetségi kapitány, és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok legenda is jelen lesz, ami minden bizonnyal óriási élmény lesz a fiatalok számára. Természetesen itt lesznek a dunaújvárosi klub legjobbjai is, a két olimpikon, Balog Gábor és Takács Krisztián is.

A rendezvényről felvételt készít a Magyar Televízió és élőben online közvetíti majd Dunaújvárosból az eseményeket a Magyar Úszó Szövetség tv-je is.

Valamennyi régió mögött egy védnök áll a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magában foglaló közép-dunántúlié Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere , a szakmai munkát pedig a szövetség által megbízott vezető irányítja. A MÚSZ felkérte a múlt és a jelen nagyjait, hogy patrónusként segítsék a régiókat, személyes jelenlétük pedig hatalmas lökést adhat a gyerekeknek. A korábbi legendák közül szerepet vállalt: Czene Attila, Darnyi Tamás, Güttler Károly, Hargitay András, Verrasztó Zoltán, Wladár Sándor. A jelen bajnokai közül pedig: Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Risztov Éva, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid.

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!