Sport

2017.05.11. 17:30

A hazai vizes világbajnokság évtizedekre meghatározhatja a magyar sportot

Dunaújváros - Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetőjeként a saját tanítványairól és a Magyar Úszó Szövetség utánpótlás-kapitányaként is nyilatkozott nekünk a 38. Arany Üst korosztályos nemzetközi úszóverseny után a Fabó Éva Sportuszodában.

Balogh Tamás

Elégedett ezzel az eseménnyel?

- Hogy ne lennék megelégedve?! Már kicsi gyerekként is Arany Üstre jártam. Ez a legnagyobb hagyományokkal rendelkező verseny Európában, sőt talán a világon is. Nagyon örülök neki, hogy Dunaújváros és az egyesület még mindig felvállalja ezt. A magyar válogatott színe-java itt tud lenni, és felkészülhet a szezonra. Ez már Darnyi Tamásék idejében is nagyon fontos állomás volt, ahogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szempontjából is, amit Győrben rendeznek meg, az idén júliusban.

Ilyenkor sorban súgják a neveket a kapitánynak?

- Nem mondják őket. Itt mindenki számára egyértelmű, hogy az EYOF-on az ifi Európa-bajnokságon és vb-n az elsődleges cél, hogy a magyar csapat a lehető legjobban szerepeljen. Minden versenyen különböző szabályok vannak. Például az EYOF-on adott versenyszámból egy magyar úszó kerülhet a döntőbe. Ez előre meghatározza, hogy egy versenyzőt is fogunk nevezni, amitől csak egészen különleges esetben fogunk eltérni. Ezt az edzők elfogadják, amellett, hogy mindenki a saját tanítványa mellett lobbizik. Ebben a sportágban minden század másodpercre történik, és ezért teljesen objektív tények alapján fogunk dönteni.

Petrov Iván a Magyar Úszó Szövetség utánpótlás-kapitányaként is járt Dunaújvárosban
Fotó: Balogh T.

Mit lehetett látni az itt készülődő jövő bajnokain, megfogta őket a versenyláz?

- A jó versenyző mindig egy kicsit lámpalázas a rajt előtt, emiatt tudja kihozni magából azt a csúcsteljesítményt, ami a győzelemhez szükséges. A túl sok izgulás és az apátia sem jó, amikor az ember semmit sem érez, és csak egy robotként ugrik a vízbe. Én már most ki merem jelenteni, hogy láttam itt olyan versenyzőket, akik aranyat tudnak majd nyerni az EYOF-on, tehát lesz elsősége úszás sportágban a magyar csapatnak. Megnevezni egyenlőre nem szeretném őket, de több aspiránst is látok.

Nézzünk egy kedves vidéki várost: Győrt...

- Nekem jelenleg Győr, ahol négy évvel ezelőtt otthonra leltem, a legkedvesebb város a szívemnek. Azok a pici gyerekek, akikkel ott elkezdtem foglalkozni, Dunaújvárosban már váltóban és egyéni számban is ezüstérmet szereztek. Mindent megkapok Győrben, ami az alkotáshoz szükséges, és azt kívánom minden kollégámnak, hogy ilyen körülmények között dolgozhasson.

Mi a siker?

- Ez nagyon relatív fogalom. Sikernek azt mondanám, ha egy versenyzőt sportos életmódra tudunk nevelni, és segítünk neki elérni a képességeinek a határát, emellett egy kicsit a kultúra felé is meg tudjuk nyitni. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a fiatalok színházba járjanak, könyveket olvassanak, mert a kultúra az egyetlen, ami kiemeli az átlagembert egy közösségből. Legyen az Szingapúrban, Amerikában vagy Európa közepén, Magyarországon, azt gondolom, a kultúránál nincsen fontosabb dolog, és ehhez minden gyereknek igazodnia kell. Az úszás egy másodlagos dolog, az egy szeletkéje az életnek. Teljes értékű, gondolkodó embereket kell nevelnünk, és ha ők sikeresek az úszásban, az egy kiváló adalék, de elsősorban emberként és nem úszóként kell helytállniuk az életben.

Segíti-e az úszó-világbajnokság a magyarországi úszósportágat?

- Hogyne segítené! 2005, 2006, 2010, 2012 után az idén is világversenynek ad otthont Magyarország. A fiatal generációk ilyenkor személyesen is meglátják, miről szól ez a sportág. Világbajnokságot még soha nem rendeztünk, és most itt a legnagyobb sztárokat láthatják majd testközelből. Azt gondolom, ez évtizedekre meghatározhatja a magyar sportot, elsősorban az úszást!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!