Sport

2016.09.15. 13:00

Tények indulás előtt - Kell, hogy meglegyen a sok munkának a gyümölcse

Dunaújváros - A kézilabda szerelmesei már nagyon várják szeptember 17-ét, amikor a Dunaújvárosi Kohász női felnőtt, junior és ifjúsági csapata megkezdi az új bajnoki év sorozatát.

Jankó Árpád

A rajt a fővárosban lesz, mégpedig az MTK Budapest otthonában. Vagyis rövidesen kiderül, mennyit ért az a kegyetlenül sok munka a nyár folyamán, amelyet a felnőtt keret elvégzett. Egy alapos fizikai, erőnléti felkészülés - rengeteg futás, kondizás - után jöttek az előkészületi mérkőzések (18). Ez pedig az a szakasz, amikor egy alaposan kicserélődött játékoskeretből kell egy azonos hullámhosszon játszó, egységes gárdát kialakítani. És ez bizony nagyon nehéz edzői feladat. Dehát ez így zajlik minden évben. A szurkolók pedig egyre feszültebbek ránézve a naptárra, és persze hogy felteszik a kérdést: vajon egy EHF Kupa győztese mire lesz képes az előttünk álló sorozatban. A Kohászból kivált Triffa Ágnes, Bulath Anita, Triscsuk Krisztina, Horváth Bernadett helyére megvannak a posztok új várományosai. Átnézve az új játékosok névsorát, azt is mondhatjuk: megnyugtató játékerőt képviselnek az átigazoltak. Csapó Kyra kapus, Camila Micijevic, Termány Rita, Hornyák Bernadett, Cifra Anita, Karnik Szabina, Kudor Kitti és a régiek a Kohász Kupán már megközelítették azt a szintet, amit majd elvárunk a csapattól a bajnoki sorozatban.

A Dunaújvárosi Kohász csapata. a hölgyek rajtra készek, nagy tervekkel várják a vasárnapi bajnoki rajtot Fotó: DKKA

Sokan mondják, bizonyára úgy is van, hogy a mostani bajnokság igen színvonalas, és nagyon erős lesz, mivel minden együttes igyekezett kiváló játékosakat leigazolni. Ráadásul azt is tudni kell, hogy minden mérkőzés nagyon fontos lesz, mivel nincs a végén rájátszás, azaz nem lehet az alapszakasz után előre ugrani. Rájátszás nincs, döntő lesz, mégpedig április 8-tól május 27-ig: a Kohász számára nyolc mérkőzéssel. A dunaújvárosi két edző, Zdravko Zovko és György László többször nyilatkozta: mindenkire szükség lesz idén. Tehát a Kohász Akadémia régi tagjai is kaphatnak játéklehetőséget, ha megérdemlik. Arról nem is szólva, hogy sérülések miatt is fontos a színvonalas helyettesítés. Sajnos Kudor Kitti kisebb térdműtéten esett át, Karnik Szabina hüvelykujja pedig a múlt héten eltörött. Ha a két szakvezetőnek maximalizmusa párosul a játékoskeret akaratával, tudásával, akkor borítékolható, hogy minden hazai találkozón megtelik majd a Dunaújváros Sportcsarnok. A dunaújvárosi közönség a csapat mögött áll, és buzdításával erőt plántál majd a csapatba. Szeptember 24-én, szombaton 18 órakor az Alba Fehérvár elleni első hazai mérkőzésen is így lesz, erre mérget vehetünk. A Kohász szurkolói a nehéz helyzetbe került szeretett csapatot még nagyobb lelkesedéssel fogja támogatni ebben a bajnokságban.

Hajrá, Kohász!

Zdravko Zovko

A Kohász vezetőedzője: - Hosszú volt a felkészülés, kilenc hetes, és most mégis azt mondom, nem volt mindenre elég. Sok új játékost kell beépíteni a csapatba, és bizony egy hónap után nem látom a jó játékot, a keménységet, a színvonalat, amit vártam. Voltak jó mérkőzéseink, meg rosszak is. Márpedig én szeretem a stabilitást, a bizonytalanságot nem. Azt láttam, hogy jobban dolgozott a csapat az alapozás idején, mint ahogy játszott az edzőmérkőzéseken. A férficsapatoknál ezt fordítva tapasztaltam. Jobban játszottak a meccseken, mint ahogy dolgoztak az alapozáskor. Sajnos elértek bennünket a sérülések, és ez nagy gond. Tavaly a keretben nagyon fiatalok és idősek voltak, a mostani felállás szerencsésebb összetételű: nem nagyon fiatalok (van már tapasztalatuk) és idősebbek játszanak majd együtt. Amit még hiányolok, az a védekezés minősége. Szeretném tapasztalni a védekezés és a kapusok jobb kapcsolatát. Ezt el kell érni. Én továbbra is száz százalékot akarok látni a játékban.

Vártok Ákos

A Kohász kapusedzője: - Én Kozármislenyben felnőtt csapatnál dolgoztam. Itt a Kohászban az ifjúsági csapat az enyém, és mivel kapusedző is vagyok, a felnőtt csapat kapusaival is én foglalkozom. A két kapus, Csapó és Oguntoye, valamint a csapat védekező játékosai között egyre jobb lesz a kapcsolat. A kapus csak akkor képes extrákat produkálni, ha előtte a fal kiválóan sáncol, védekezik. Persze a két kapusunkon is nagyon sok múlik. Oguntoye Viktória válogatott szintű játékos, és Csapó Kyra is képes kiemelkedőt nyújtani. Szerintem a két kapus jól kiegészíti majd egymás teljesítményét. Ami pedig az ificsapatomat illeti: egy év múlva felvesszük a versenyt a Fradival, a Győrrel és a NEKA gárdájával.

Még türelmet kérnek

Radulovics Bojana szakmai igazgató: - Elkeseredett vagyok. Pont a felkészülés végén vesztettük el az összeállításunk két alapemberét. A felépülésük pedig lét hónap lesz. Nincs más megoldás, mint a második sorból előre lép majd két fiatal, és őket kell megbízni a feladattal. A legjobb minőségre kell törekednünk továbbra is. Az utóbbi évek legerősebb bajnoki sorozata következik. A Kisvárda a Kispest, az MTK Budapest is igazol játékosokat. A középmezőny ismét nagyon sűrű. A Vác, a Siófok, a Fehérvár, a Debrecen, sőt a Budaörs is jobb csapat akar lenni a tavalyinál. És természetesen mi sem mondunk le terveinkről. Dolgozni kell tovább, mert még nem vagyunk stabilak. Azt megint elmondhatjuk, hogy jó közösség állt össze a keretünkben, és a játékosoktól várhatjuk, hogy a végsőkig küzdjenek a mérkőzéseken. Valamennyien nyerő típusú kézilabdázók, tudják, mi a dolguk.

A gazdálkodás rendben

Szemenyei István, a DKKA ügyvezető igazgatója:

- Új szezon, új kihívások. Izgalmas volt a nyár, megállás nélkül dolgozott a csapat. Sokat utaztunk, edzőtáboroztunk, tornákon vettünk részt. Itthon pedig a szakmai stáb előkészítette az új bajnokságban való szereplést. Örömmel mondhatom, hogy jó reklámszerződést kötöttünk a pétfürdői Nitrogénművek Zrt.-vel. Költségvetésünk, gazdálkodásunk biztosítja csapataink szereplését a bajnokságokban. A szeptember, október ilyen szempontból nehéz, mert a bevételek, a feltöltések majd később érkeznek, de az önkormányzat odafigyel ránk és segít nekünk. Szerződött bevételeink pedig összeálltak. Már nagyon várjuk, hogy a sportcsarnok építésével kapcsolatos egyeztetések végre beinduljanak. Saját erőből, kisebb felújítási munkákat elvégeztük: folyosó kifestése, öltözők, fürdők felújítása. A bajnokságban és az EHF Kupában is sikereket várok.

Ferling Bernadett

A csapat erőnléti edzője: - Más lesz ez a bajnokság. Két válogatottunk, Bulath Anita és Triscsuk Krisztina hiányzik. Ők egyénileg is képesek voltak helyzeteket kidolgozni, befejezni. Most ez inkább közös munka eredménye lesz. Tehát rendkívül fontossá válik a csapategység. Mivel sok az új csapattag, ezért nyolc hét az összecsiszolódásra nem elég, ehhez még több idő kell. A küzdeni akarással biztosan nem lesz probléma, de azért az edzőmérkőzéseken látszott, hogy a csapat játékban még nincs ragyogó állapotában. Én női edző vagyok, ezért nagyon optimistaként nézek előre. A három férfi edző járjon a földön. Ami az ellenfeleket illeti, sok csapat igazolt látszólag nagyon jól, de a nevekből nem lehet kiindulni. A téli szünetig minden eldől. A jelenlegi felkészülés igen fontos szakasz volt a csapat életében, de majd ezután válik el az összjáték minősége. Várom a bajnoki nyitányt.

György László

A csapat edzőjének nyilatkozata: - Nagyon sokat dolgoztunk, de sajnos az alapozás vége nagyon rosszul sikerült, mert betegeskedésen kívül most van két súlyos sérültünk, Karnik Szabina és Kudor Kitti. Ők meghatározó játékosok, ahogy Vincze Melinda is az, aki fájlalja a vállát. Ezek szerint nem vagyunk könnyű helyzetben. Tudom, hogy akarattal, lelkesedéssel sokat lehet tenni a sikerért, de ha az nem párosul tudatossággal, tudással, akkor az nem sokat ér. Úgy érzem, valami most még hiányzik a csapat játékából. Roppant nehéznek gondolom már a bajnokság kezdetét, az MTK elleni nyitó mérkőzést is. Azon dolgozunk, hogy az első ötbe bekerüljünk majd a bajnokság végén. Minden sikerünkhöz, várjuk a szurkolói támogatást. Igyekszünk minden ellenfelünket alaposan feltérképezni. Ezen a héten is foglalkozunk a taktikai játékelemekkel, a támadások és a védekezések begyakorlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!