Sport

2017.01.04. 11:40

In memoriam Tóth Margit

1961-2016

Jankó Árpád

2016, december 18-án ötvenöt éves korában hosszú betegség után elhunyt Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon, magyar bajnok. Az 1976-os montreáli olimpián versenyzett, és a válogatott csapat tagjaként a negyedik helyen végzett. Azóta is emlékezetes a dunaújvárosi trió: Óvári Éva, Tóth Margit és Lővei Mária teljesítménye. 1978-ban a világbajnokságon negyedik, 1981-ben a vébén nyolcadik helyen végzett.

A nemzetközi mezőnyben hosszú évekig csak ő mutatott be a gerendán nyújtott testű előre szaltót. Ő volt a negyedik dunaújvárosi versenyző, aki első osztályú felnőtt bajnokságot nyert. Első osztályú sportpályafutása után a Testnevelési Főiskola hallgatójaként a másodosztályban folytatta a versenyzést. Majd testnevelő tanárként, edzőként dolgozott. 1975-ben Fejér megyei Év sportolója kitüntetést kapta, 1976-ban pedig Dunaújváros Önkormányzata a Pro Urbe kitüntetésben részesítette. Temetése, 2017. január 5-én 11.30 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben.

Nyílt és őszinte volt! - Megszólalt Tóth Margit egykori edzője, Pancsi néni

Számunkra, idősebb dunaújvárosi sportbarátok számára megdöbbentő hatású volt a hír. Sajnos a három csodálatos tornászlány, Óvári Éva, Lővei Mária és Tóth Margit fotója közül Margit fényképét már fekete keretbe foglalhatjuk a Tornacsarnok tablójánTóth Margit a montreáli olimpia negyedik helyezett csapatának tagja ötvenöt éves korában (leírni is fájdalmas) itt hagyott bennünket, szeretteit, barátait, ismerőseit. A halálhír későn érkezett hozzánk, hiszen ma 11.30 órakor a dunaújvárosi temetőben végső nyughelyére kísérik. Megrendítő erővel bír ez az egyszerű mondat!A három nagyszerű dunaújvárosi tornászlány két nevelője közül sikerült telefonon megtalálni budapesti otthonában Horváth Lászlóné Elek Annát. (A másik edzője Borsos János volt.)Pancsi néni könnyeivel küszködve próbálta gondolatait összefoglalni.- Nyílt, őszinte, tisztességes, becsületes fiatal volt. Tizennyolc éves koráig, hatvannyolctól hetvenkilencig a tanítványomként dolgozott velem. Margit akkor hagyta abba a válogatottságot, amikor én az edzősködést. Tudott mosolyogni és szenvedni is. Mind a három lány nagyon tehetséges volt. Margit kimondottan összetett versenyzőként szerepelt. Mind a négy szeren nagyszerűen tornázott. Gyakorlataiban volt báj, dinamika, jó ruganyosság, hajlékonyság. És mindig mindent becsülettel elvégzett. Ha kellett volna, hajnalban is jön edzeni. Látom magam előtt, ahogy kíséri a testvérét az óvodába, és utána máris jön az edzésre. Egyetlen alkalommal, egy vasárnap nem jelent meg a gyakorláson. Később elmondta, szüleivel és testvérével lementek a Duna-partra ibolyát szedni. Már lehetetlen, de azért emlékezve rá eljátszhatunk a képpel: találkozás vele a Szalki-szigeten, amint egy illatos ibolyacsokrot tart a kezében...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!