Sport

2017.03.05. 21:30

Trenka János edző és a három tornász élménnyel tele érkezett haza

Dunaújváros - Tizennyolc napot töltött az Amerikai Egyesült Államokban Trenka János, a Dunaferr SE edzője és három tornászlány. Kovács Zsófia és Jakab Noémi dunaújvárosiak, Böczögő Dorina békéscsabai versenyző. Dallas mellett Valerie Liukin egykori szovjet olimpiai bajnok tornacentrumában edzettek, és egy versenyen is szerepeltek.

Jankó Árpád

Reszeli Tamás, aki ott edző, sokat segített, hogy fogadták a magyar küldöttséget.

- Jó volt a hazai egyhangúságot megtörni. Olyan helyen voltunk, ahol összesen négyezer tornász gyakorolt. Ezekből legalább ezer tehetség bajnoki álmokat kerget. Rendkívül komolyan dolgoznak, edzenek. Liukin társával, Jevgenyijjel négy olimpián három olimpiai bajnokot nevelt ki, például saját lánya is olimpiai bajnok lett. Nagyon sok a jó tornász. A szülők pedig úgy gondolkodnak, hogy a legjobb edzőhöz, a legjobb helyre viszem a gyerekemet. Maximális a céltudatosság - kezdte élménybeszámolóját Trenka János.

Második Jakab Noémi, ötödik Kovács Zsófia, hetedik Böczögő Dorina. A többi tornász egy Las Vegas-i klub versenyzői Fotó: amatőr felvétel

- Az első hét végén már versenyen is szerepeltek lányaink...

- Ez a felmérő verseny számunkra nagyon jól sikerült. Kovács Zsófia remekelt. Egyéni összetettben és felemáskorláton is második lett. Rajtunk kívül amerikai, japán, kínai, orosz tornászok is versenyeztek. A tulajdonos pedig figyelt: ki az az edző, akinek a tanítványai nagyon ügyesek. Köztudott, hogy nem egy esetben arra a szakemberre rácsapott Liukin, és azonnal állást kínált neki. Próbált engem is megkörnyékezni. A csarnok, a termek felszerelése, a tárgyi feltételek nem jobbak a mieinknél. Rengeteg a gyerek, a jó tornász és a jó edző. Amerikában a tornászok száma kétmillió, ez elképesztő szám! Itt a sportnál csak az eredmény a fontos, és a minőség érdekében tesznek meg mindent. Rendkívül céltudatosak. A kevésbé tehetségesek is maradhatnak a klubnál. Egy hét után egy másik teremben dolgoztunk ezer gyerek között.

Trenka János és a régi dunaújvárosi kolléga, Supola Zoltán

- Szabadidő, programok?

- Mindig családoknál laktunk. Rendkívül barátságosan fogadtak bennünket. Nagyon érdeklődőek voltak. A gyerekek is figyeltek ránk, beszélgetni akartak velünk a tornászok, és nem az okostelefonjukat nyomogatták. Meglepő volt, hogy rendelkeztek ismeretekkel Magyarországról. A család egyik autóját megkaptuk, és így kirándulgattunk. Las Vegasban meglátogattuk Supola Zoltánt, a régi nagyszerű dunaújvárosi tornászt, aki világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett, Európa-bajnok volt. Nyolc év cirkuszi munka után hat éve már ő is tornaedző. A cirkuszba egy káprázatos előadásra - amely tele volt hihetetlen technikai bravúrokkal - el is vitt bennünket. Láttuk a Grand Canyont, a világ csodáját. Dallasban is kirándultunk. Egyszóval: megismertünk egy másik közeget, egy másik munkaerkölcsöt, módszert. Gyakorolhattunk több amerikai válogatott kerettaggal. És tettük ezt a két teremben közel négyezer tornász között. Rengeteg tapasztalatot szereztünk. Láttuk, milyen keményen dolgoznak, és milyen nagy az egymással való rivalizálás, amely tényleg a fejlődés záloga. Remélem, ez a két hét pozitívan fog hatni tornászaink munkájára. Igyekeznünk kell, mert ebben az évben is sok a komoly feladatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!