Sport

2016.09.30. 19:35

A DUE vízilabdázói szeretnének ismét egy fokot felfelé lépni - ami az aranyat jelentené

Dunaújváros - Szombaton 17 órakor a Honvéd ellen a Fabó Éva Sportuszodában megkezdi bajnoki szereplését a 2016/2017-es szezonban a Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics női vízilabda-együttese. Az előző kiírás ezüstérmese szeretne egy fokkal feljebb lépni és a nemzetközi kupában is helytállni.

Gallai Péter

A bajnoki rajt előtt Mihók Attila vezetőedzővel beszélgettünk.

- A nyári szünet legfontosabb információja talán az: mindenkit sikerült megtartani a felnőtt csapatból, holott úgy tudjuk, akadt bőven kérője a lányoknak.

Mihók Attila vezetőedző a decemberi Euroliga fordulót tűzte ki első komoly célnak Fotó: Zsedrovits Enikő

- Valóban, több helyen is elmondtam már: attól erősödtünk, hogy egyben maradt a keret. Ez azt jelenti, hogy a fiatal átlagéletkorú gárda egy évvel idősebb lett, s mögöttük van egy olyan időszak, ami komoly tapasztalatot, emellett sikerélményt, illetve nyilván pár olyan kudarcot is hozott, amit fel kellett tudni dolgozni. Ez az az átmeneti időszak, amikor tehetséges játékosból jó játékossá kell válni.

- Ezzel a csikócsapattal ezüstérmet szerzett az előző szezonban, a döntőben alaposan megnehezítve a bombaerős Újpest dolgát. Most sikerülhet egy fokkal feljebb lépni?

- Mindenképpen sikeres szezonunk volt, hiszen nem egy elénk várt csapatot sikerült megelőzni, a Szentes negyedik, a BVSC pedig csak harmadik lett. Ezek az együttesek nemzetközi szintet képviselnek, és az UVSE ellen is sikerült szoros meccseket játszani. Ez azt jelentette, hogy felnőttünk a feladathoz. Most szeretnénk még előrébb lépni. Persze az Újpest klasszisokkal teli csapat, próbálják a szintet tartani, ők azért kipróbált, minőségi játékosokkal rendelkeznek. Sőt, hozzájuk igazolt a fix válogatott Czigány Dóra és van der Sloot, a nagyon erős holland válogatott húzóembere. Papíron még mindig az UVSE a bajnoki cím legfőbb várományosa, ők képviselik itthon a csúcsot, de szeretnénk felnőni hozzájuk. Azt gondolom, szezon közben, hasonlóan az előzőhöz, képesek vagyunk annyit fejlődni, hogy az év végére fel tudunk zárkózni ehhez a szinthez, s abban bízom, mindez győzelmi esélyekkel is párosul.

A Dunaújvárosi Egyetem Maarsk Graphics felnőtt keretének játékosai. Guggol balról: Horváth Brigitta, Lara Luka, Huszti Vanda, Sajben Nikolett, Mchunu Hlengiwe, Sajben Viktória, Garda Krisztina, Vályi Fanny. A felső sorban balról: Kiss Alexandra, Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Ziegler Diána, Huszti Dóra, Somhegyi Noémi, Brezovszki Gerda, Menczinger Kata, Hanneke Slagter, Vályi Vanda, Horváth Krisztina, Kasó Orsolya Fotó: Ady Géza

- A bajnokság eleje az utóbbi években mindig az építkezéről szólt, most is hasonló cipőben járnak?

- A miénk olyan csapat, amelynek edzenie, tanulnia kell. Nem lehet egy teljes szezont az eredménynek alárendelni, az őszt bizonyos szinten ismét be kell áldozni. Gyakorlatilag a december elejei, hazai rendezésű Euroliga forduló az, amikorra már jó formában kell lenni, úgyhogy azt tűztük ki az első komoly célnak.

- Csapatából Kasó Orsolya és Garda Krisztina tagja volt az olimpián drámai körülmények között végül negyedik helyen végzett magyar válogatottnak. Az elveszített bronzmeccs negatív élményeit át lehet fordítani pozitív energiákká a klubcsapaton belül?

- Nem, semennyire. Ezt egyik lány sem éli meg sikerként. Megpróbálták, megint nem jött össze az érem, profi sportolók, ezen túl kellett tenni magukat és most már a bajnokságra, a kupára, illetve az Euroligára koncentrálnak.

- Holland légiósa, Hanneke Slagter sérülése után visszatérhetett hosszú kihagyás után, és leigazolták az őstehetségnek tartott, még csak tizenhat éves szerb Lara Lukát is. Mit vár tőlük?

- Sloti nagyon sokat hozhat, ő komplex képességű játékos, de még közel sincsen száz százalékos formában. Igazából egy héttel ezelőtt játszott először, így jó esetben két-három hónap kell neki, mire utoléri magát. Bízom benne, hogy decemberben már azt látjuk tőle, amiért számítunk rá. A szerb kislányról annyit: ugyan fantasztikus tehetségnek ígérkezik, többször láttam vízilabdázni. Ám még meg kell szoknia a ritmust. Egyelőre negatívan fog hatni rá az edzésmennyiség, fáradt, merev, nyűgös, kedvetlen lesz. Azért kell egy fél, mire belerázódik mindenbe. Azt, hogy a felnőtt csapatban mikor játszhat meghatározó szerepet, nem tudom most megmondani. Úgy látom, azért egy-két év múlva már sokat tehet hozzá a felnőtt gárda eredményességéhez. Az alapszakaszban lesznek könnyebb meccseink, biztosan lehetőséget adok neki ezeken, de Larának nem ezen a szinten kell még bizonyítania.

- Minden évben az aranyéremért szállnak harcba, de a csapat fejlődését látva, lehet azt mondani, hogy erre most nagyobb lesz az esélyük?

- Picit közelebb vagyunk szerintem az Újpesthez, mint tavaly, de persze ez majd a meccseken kiderül. Tavaszra szeretnénk olyan formába kerülni, amikor ugye már az érmekért csatázunk, hogy egy tyúklépéssel lehagyjuk őket.

Az együttes mérkőzései az alapszakasz első körében:

1. forduló: október 1. szombat 17 óra: DUE - Honvéd.

2. forduló: október 8. szombat 18 óra: Tatabánya - DUE.

3. forduló: október 12. szerda 19 óra: ZF-Eger - DUE.

4. forduló: október 15. szombat (időpont még nincs): UVSE - DUE.

5. forduló: október 22. szombat: DUE - Szentes.

6. forduló: október 26. szerda: DUE - BVSC.

7. forduló: október 29. szombat: DUE - Szeged.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!