Sport

2016.08.21. 21:25

Új szabályokat vezettek be - A kézilabda játékvezetői már kék kártyával is játszhatnak

Dunaújváros - Sokaknak feltűnhetett az olimpiai tévéközvetítéseknél, hogy a kézilabda játékszabályai némileg módosultak, vagy néhány új is bekerült a szabálykönyvbe.

Jankó Árpád

Ezek már júliustól érvényesek. Magyar döntés szerint NB I-ben, NB I B-ben, NB II-ben a nekik megfelelő utánpótlás-csapatoknál is. Ezek szerint zajlottak a riói kézilabda-mérkőzések.

Németh Miklós, a Fejér Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára, NB I-es versenybíró, B-keretes játékvezetői ellenőr segít nekünk az új szabályok megértésében.

Amennyiben olyan sérülés történik, amiért az ellenfél játékosa szankciót kap, ebben az esetben az ápolás után vissza lehet állni Fotó: Ady Géza

- A bajnoki sorozat előtt tényleg hasznos, ha ezekkel megismerkednek a szurkolók is, mert így kevesebb értelmetlenség és felesleges indulat keletkezik a nézőtéren. A szakmai bizottságoké a kezdeményezés, és a szövetségekben (IHF, EHF) döntenek. Tehát meg kell tanulni, és alkalmazni kell a változtatásokat a nemsokára induló bajnokságokban. Az elején csak egy nagyon fontos példa: ha hét mezőnyjátékos van a pályán (tudniillik kapus nem kötelező, és a megkülönböztető mez sem) senki sem rohanhat a kapu elé védeni. Ha valaki mégis belép saját büntetőterületére, akkor hetessel kell csapatát büntetni. Új szituáció, ami azt is jelentheti, hogy sok távolról dobott gól lesz majd az üres kapuba.

- Mielőtt folytatná, az a másik változás is érdekes lesz, amelyet a játékvezetők alkalmaznak majd a sérülések esetén...

- A sérülések esetén a bíró engedélyt ad az ápolásra, és utána a játékos lemegy a pályáról, s csak a harmadik támadást követően térhet vissza, kivétel természetesen a kapus. Ez a szabály nem alkalmazható a félidő végén. Ennek van visszatartó ereje, mert sokszor szimulálást vagy vélt sérülést játszottak el a kézilabdázók. Érdekes módosítás a következő: ha a játékos lebiceg, le kell engedni őt, és ilyenkor sincs háromtámadásos szabály. Viszont ha a vérző játékos nem akar lemenni, akkor őt is lehet büntetni, például két perccel. Utána nyilván visszajöhet.

- Komoly nézőtéri reagálás kísérte eddig a játékvezetők ítéleteit a passzívnak minősülő játékkal kapcsolatban. Itt lesz változás?

Németh Miklós, a Fejér Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára

- Továbbra is a játékvezetők döntik el: mi a passzív és mi nem. A felemelt kéz mint előfigyelmeztetés hat labdaátadásig lehetséges. Utána már büntethető. A hatos átadási sorozat - és ez nagyon érdekes - nem szakad meg egy szabaddobással. Tehát a támadó csapat szabad- vagy bedobása nem számolható a hat átadásba, így a passzolásra további lehetőség adódik. Szintén hasonló a helyzet akkor, ha a hatodik labdaátadás előtt lövési kísérlet történt, és a védekező csapat sáncolását követően bedobást hajthat végre a támadó, akkor a bedobás előtt labdaátadás nem számolható. A hatodik labdaátadást követően is az a helyzet (lövés, sáncolás, bedobás... esetén), hogy utána plusz egy passzra, lövésre van még lehetőség. Újdonság még, és én jónak tartom, hogy bevezették a kék lapot. Ezt a játékvezetők súlyos szabálytalanság esetén mutatják fel a játékosnak. Ezzel közlik vele, hogy nem csak kizárják a játékból, hanem fel is jelentik, ami majd eltiltással is járhat.

- Érdekes, hogy megváltoztatták az úgy nevezett egyperces szabályt is...

- Ez az utolsó harminc másodperces szabályra módosult. Vagyis: ha valaki a mérkőzés végén (harminc másodpercen belül) szándékosan szabálytalankodik mentve az eredményt, akkor kizárás történik, és büntetőt is ítélni kell. Vagyis hetest kell fújni dobás késleltetése esetében, valamint a tiszta gólhelyzet megakadályozásánál is. Ezzel a sportszerűtlenséget kívánták büntetni. Ezek komoly módosítások, hozzájuk képest az, hogy a félidő után tizenöt perces csak a szünet, jelentéktelen. Nos, mint mindig ezúttal is lesznek majd kérdéses területek az új szabályozásban. Például én ilyennek tartom a sérüléssel kapcsolatos ingoványos részeket. Nagy kérdés, hogy lesz-e majd visszaélés a változtatások után? Az új szabályok bevezetését alsóbb osztályokban a szövetségek döntik majd el. Ami máris biztos: a játékot ellenőrzők, hivatalból figyelők komoly feladatot kapnak, hiszen a mérkőzés minden percére koncentrálni, figyelniük kell. Természetesen a játékvezetőknek kötelező a vizsga az új szabályokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!