Sport

2017.05.12. 17:30

Újvárosi nemzetközi torna a felkészülés jegyében

Dunaújváros - Az észtországi világbajnoki selejtezőre, és az Európa-liga mérkőzésekre készülő magyar férfi röplabda-válogatott ezen a hét végén nemzetközi felkészülési tornát játszik Dunaújvárosban, ahol a ketté osztott magyar kereten kívül pályára lép a svéd és a dán válogatott.

Gróf András

Az eseményt megelőző pénteki sajtótájékoztatón először Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára beszélt a felkészülés optimálishoz közelítő feltételeiről.

- El kell ismerni, hogy nem mindig volt ez így, azóta tudunk megfelelő feltételeket biztosítani, amióta a röplabda bekerült a kiemelt sportágak közé. A női válogatott az elmúlt években már bizonyított, és a szövetség szeretné megadni a lehetőséget a férfiválogatottnak is. Ezért is vállaltuk el az idei férfi junior Európa-bajnokság megrendezését, és ezért is neveztük a felnőtteket az idei Európa-ligába, ami a tervek szerint nem egy egyszeri alkalom. Hároméves ciklusban gondolkozunk, amelynek végén a 2019-es, már huszonnégycsapatos Eb-n való részvétel a cél.

Az új szövetségi kapitány, a negyvenkilenc esztendős Juan Manuel Barrial, aki másodedzőként tagja volt a londoni olimpián ötödik helyen végzett argentin férfiválogatott szakmai stábjának, előtte pedig az U23-as nemzeti csapatot irányította. Klubedzőként hazájában bajnokságot és kupát is nyert, később a ZiraatBankasi együttesével Török kupagyőzelmet ünnepelhetett. Az utóbbi két szezonban az Egyesült Arab Emirátusban dolgozott. A szakember a svédországi túrán már irányította a nemzeti csapatunkat, de a magyar közönség előtt most debütál majd.

Juan Manuel Barrial (b) szövetségi kapitány és Ludvig Zsolt főtitkár (j) között két játékos, Gergye Roland és Gebhardt Norbert
Fotó: Ady Géza

- Nem voltak ismeretlenek a magyar játékosok, a többségükről voltak információim, amikor megpályáztam a szövetségi kapitányi posztot. Persze, a közös munka során tudok majd komolyabb ismereteket is szerezni róluk. A múlt heti túra, a mostani torna és igazából a világbajnoki selejtező is az ismerkedés, a felkészülés jegyében zajlik. Fő cél az idén az Európa-ligában való jó szereplés.

Az egykori kiváló játékos, Veres Péter csapatvezetőként tevékenykedik a keret mellett.

- Nagyon pozitív a játékosok hozzáállása és a szövetség háttérmunkája is remek, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a csapat jó eredményeket érjen el. Persze, hosszú még az út, sokat kell dolgozni ezért, de most valóban adottak a lehetőségek.

A játékosok véleményét a Franciaországban légióskodó Gergye Roland összegezte.

- Jó a hangulat a csapaton belül, mindenki nagyon bizakodó azok után, hogy megkaptuk végre a lehetőséget a bizonyításra. Az elmúlt években sajnos csak egy-két heteket tudtunk együtt készülni. A mostani csapat ütőképesebb lehet, ha hosszabban tudunk gyakorolni. Már most érzékelhető a változás, a folyamatos játéklehetőségnek meg lesz a gyümölcse. Még nem a világbajnoki selejtezőkön, amit persze nem fogunk eleve feladni, de úgy gondolom, hogy az ottani jó szereplést még korai lenne elvárni. Az Európa-ligára viszont már összeállhat a társaság.

A Dunaferr SE vezetőedzője, Tomanóczy Tibor pályaedzőként segíti a válogatott munkáját.

- A kellemes, jó légkörben minden adott a megfelelő felkészülésre. El kell felejteni a múltat, mindenki tiszta lappal, egyenlő eséllyel indulhat. Új a kapitány, aki mindenkivel megtalálta a megfelelő hangot, új impulzusok érik a játékosokat, akik vevők a pörgős, profi munkára. Pozitív, hogy mindenki "adja magát" az edzéseken. A kapitány a játékosok minden reakciójára reagál, folyamatos kontroll alatt vannak a kerettagok. Már az edzéseken is hatalmas jelentősége van a különböző statisztikáknak.

Válogatott A keret: Szabó Alpár (center-1), Magyar Bálint (feladó-2), Nagy József (center-3), Bene Róbert (liberó-5), Pápai Péter (liberó-6), Gergye Roland (ütő-8), Kaszap Tamás (feladó-10), Németh Szabolcs (ütő-11), Dávid Csanád (ütő-13), Rása Alex (center-17).

 

Válogatott B keret: Bozóki Bence (ütő-4), Juhász Péter (center-7), Deák Márk (liberó-9), Dávid Zoltán (ütő-12), Török Roland (feladó-15), Banai Máté (center-16), Kecskeméti Péter (feladó-18), Gebhardt Áron (liberó-19), Gebhardt Norbert (ütő-20), Bohnicsek Szilveszter (ütő-21).

 

Május 13., szombat: Magyarország B - Svédország (16 óra), Dánia - Magyarország A (18 ó).

Május 14., vasárnap: Dánia - Magyarország B (14 ó.), Magyarország A - Svédország (16 ó.).




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!