Universiade aranyérme még senkinek nincsen - Garda Krisztina új célt tűzött ki

2017. július 11., 07:00 szerző: Gallai Péter fotós: Zsedrovits Enikő
komment
DUNAÚJVÁROS A DUE-Maarsk Európa-bajnok vízilabdázója, Garda Krisztina nem Dunaújvárosban szeretett volna játszani a japán vagy a francia válogatott ellen a héten, hanem a vasárnap kezdődő, magyarországi világbajnokságon. Ám egy profi sportolónak olyan helyzettel is meg kell birkóznia, amikor kimarad a nemzeti együttesből.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Nyilván nem arra készült, hogy az Universiade csapat tagjaként lássuk hazai medencében szerepelni, hanem a világbajnokságon. Ön volt a keretszűkítés egyik "áldozata", mennyire viselte meg a döntés?

- Nem könnyű még most sem... Akkor sem, amikor szembetalálkozok a világbajnokság hirdetéseivel. S nem feltétlenül az a baj, hogy egy világbajnokságról hiányozni fogok, hiszen mennyi rengeteg világsztár életéből maradt ki egy vb, Eb, vagy éppen olimpia. Inkább az, hogy Magyarországon rendezik meg ezt a csúcseseményt, főleg, hogy a szintén hazai, 2014-es Eb-ről is lemaradtam, akkor sérülés miatt hiányoztam.

Mondhatni, hogy akkor most jól jött az Universiade válogatott edzőtábora, hiszen ez azért lefoglalja a mindennapjait.

- Valamennyire segít, reggel és este edzünk, meccseket játszunk, a két tréning között pedig pihenek, vagy olyat csinálok, amit feltölt. Szerencsére így nincs időm ezen rágódni. Vesztes mindig van, kimaradó mindig van, inkább csak azért fáj, mert Budapesten lesz a világesemény.

Garda Krisztina számára leginkább az a fájó, hogy a hazai vb-n nem játszhat Fotó: Zsedrovits Enikő

A szezonbeli teljesítménye alapján számított arra, hogy a tizenhárom játékos közé kerül?

- A szezon első fele inkább jobb volt, mint a második. Ugyanis tavaly ott voltam az olimpiai negyedik helyezett csapatban, egy sportoló álma pedig mi más, mint ötkarikás játékokon szerepelni. Szóval Rió után szerintem még lendületben voltam. Az én szezonom nem volt olyan egyenletesen jó, mint a többieknek, de egy védő nem azt adja a csapatnak, mint egy átlövő vagy kapus. Egy bekk dolga labdákat szerezni, védekezni, de sokszor nem is játssza végig a meccset, mert kipontozódik. A másnapi újságban viszont a jegyzőkönyvben az nincsen benne, ki blokkolt négyet, hanem az, ki mennyi gólt lőtt. Ezzel természetesen nem lebecsülöm a többieket, csak a poszt sajátosságát akartam érzékeltetni.

Egy sportoló mindig kitűz maga elé újabb célokat, rögvest itt az Universiade. Klubbéli és egyben a válogatottnál is dolgozó edzője, Mihók Attila azt mondta, ezt a versenyt egyáltalán nem szabad lebecsülni, szintén egy világméretű sportesemény. Ahol az aranyérmet akarják megszerezni, mert a korábban szerzett ezüst neki nem tetszett. Ebbe most lehet kapaszkodni?

- Universiade aranya valóban senkinek sincsen még, Mihók Attilával a dunaújvárosi együttessel és utánpótlás válogatott szinten is szereztem már ezüstérmeket. Most már jó lenne, ha a legfényesebb medál is bekerülne a tarsolyba, amire valóban lehet esélyünk. Nem tudom, a többi ország mennyire veszi komolyan ezt a versenyt, de nívós tornára számítok, ami az egyetemisták és főiskolások olimpiája. Most ez furcsán hangzik, de biztosan jó buli lesz, nagy élmény Tajvanon.

Mennyire munkálkodik ilyenkor a játékosban a plusz bizonyítási vágy, hogy akkor most aztán csak azért is megmutatom...

- Persze, bennem van. Olyan ember vagyok, aki, ha csinál valamit és edz, akkor azt csak teljes erőbedobással végzi, különben nincsen értelme, csak elpazarlom azt az értékes időt, ami az életünkben van. Azt, hogy mi lesz a következő nagy tornán, még egyáltalán nem tudni. Kérdés, esetleg ki vonul vissza a vb után, ki szeretne gyereket.

Minden bizonnyal szorít a világbajnokságon a csapatnak, akár a helyszínen is?

- A vasárnapi nyitányt kihagyom, legalábbis a helyszínen. Ugyanis akkor lesz a születésnapom... Több meccsre pedig a csapattal közösen megyünk. Szurkolunk a lányoknak, nyilván nem mindegy, hol végzünk, mert ez fontos a magyar vízilabda és a női szakág szempontjából. Hiszen ha tizedik lesz a csapat, annak nem örül az ország sem. Viszont ha nyerünk, mint ahogy elsők lettünk az Európa-bajnokságon, akkor ránk irányul a figyelem. Ennek hatására pedig többen kezdenek el pólózni, így pedig több tehetséget fedezhet fel a sportág.

Gallai Péter

2017. július 11., 07:00 szerző: Gallai Péter fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...