Sport

2017.06.27. 16:50

Ünnep volt számukra ez a vizsga

Jól működő aikidó egyesülete is van a helyieknek. Ahogy a távol-keleti harcművészeteknél, úgy ennél is, az ezt gyakorlóknak időnként be kell mutatniuk fejlődésüket. Vizsgát tesznek egy mester előtt, mivel a sportágban eltöltött idő folyamán a jelöltek mindig magasabb szintet szeretnének elérni.

Balogh Tamás

A legutóbbi alkalomkor az iskoláskorúakat, de az idősebbek közül is néhányat a családjuk és barátaik is elkísérték erre a próbatételre. Csizmadia Péter, az Előszállási Aikido Egyesület egyik edzője a következőket mondta el lapunknak az eseményről.

- Nagy megtiszteltetés ért bennünket, mert ezt a vizsgát Márton Imre, a szövetség elnöke előtt kellett letenni. A mester jelenléte, valamint a vizsgadrukk remélhetőleg a minél magasabb szintet hozza ki a megmérettetésre várókból, főleg a kisgyerekekből. Ezen a vizsgán a mi egyesületünk tagjai jelentek meg, akik főképp helyi fiatalok, de vannak közöttük a környékbeli településekről érkezettek is. Csoportunk az általános és középiskolás korosztályból tevődik össze. Jelenlegi létszámunk negyven versenyző. Hetente kétszer: kedden és pénteken vannak az edzések.

Arra a kérdésre, mikor kapcsolódott ehhez a sportághoz és mit kapott tőle, így válaszolt:

- Körülbelül tizenkét éve. Jelentős része az itt elvégzett sporttevékenység, ami jó állóképességet és hajlékonyságot hozott, de ettől sokkal fontosabb a mentális változás, amin keresztülmentem. Jobb lett a koncentrációs képességem, emiatt például sokkal könnyebben tanulok. Nem kell félni a sportág képviselőitől, hiszen nem akarunk másokat legyőzni, hanem elsősorban a saját agressziónkat szorítjuk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!