Sport

2017.07.28. 19:20

Boldog, hogy megadatott neki - Takács Krisztián elégedett, szerinte a közönség jelentette az újabb egy tizedes javulást

BUDAPEST Pénteken a vizes világbajnokság úszóküzdelmei során bemutatkozott a dunaújvárosi úszó, Takács Krisztián is, aki 50 méter gyorson állt rajthoz, s első nagy célja a középdöntőbe jutás volt. Ezt sikerrel teljesítette, összesítésben végül a tizenötödik helyen zárt a táv magyar rekordbajnoka.

Gallai Péter

A magyar sprinter reggel nagyon népes mezőnyből - összesen tizenhárom előfutamot rendeztek - próbált meg nagy bravúrral bekerülni a világ legjobb tizenhat sprintere közé. Annak ellenére, hogy délelőtt fél tíz volt, szinte már ekkor megtelt a Duna Aréna, és fergeteges volt a hangulat. A szokásoknak megfelelően a legjobb úszók az utolsó futamokban kaptak helyet, Krisztián a tizenegyedikben, így az első etapban nem nagyon kellett izgulni az időeredmények miatt. Rögtön az első futamban a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekről érkezett Cruz Halbich kapott nagy ovációt, nem teljesítményéért, hanem a rajtnál előbb bemozdulva a vízbe pottyant, ezzel számára véget is ért a szereplése. A magyar publikum viszont nagy tapssal nyújtott számára némi vigaszt, ha már a "világ végéről" ezért Budapestre utazott.

A dunaújvárosi Takács Krisztián a világ tizenötödik leggyorsabb embere lett 50 méteren pénteken a Duna Arénában Fotó: Melczer Zsolt/FINA

Majd jött a számunkra oly fontos futam, amelyben egy másik magyar, Lobanovszkij Maxim is rajtkőre állt. Krisztián az egyes pályán úszott, a nagy nevek pedig a belsőkön, Takács ötödikként csapott célba 22,18 másodperces idővel, Lobanovszkij 22,23-at ment. Első az amerikai Dressel lett 21,61-el. A hátralévő két futamban azután jöhetett az elképesztő izgulás, hogy Krisztián ideje elég lesz-e a tizenhatba jutáshoz. Az utolsó futam előtt összesítésben tizenegyedik volt, amikor a mezőny becsapott a célba, minden szem a kivetítőre meredt és végül megjelent: Takács Krisztián tizenhatodik idővel bejutott az esti középdöntőbe, miután két századdal (22,18) megelőzte az őt követő orosz Sedovot!

A dunaújvárosi fiú nem kis izgalmak közepette megvárta a végeredményt, majd utána lapunk rendelkezésére állt.

- Ezt el sem hiszem - kezdett bele határtalan boldogsággal. - Ez az év egy kicsit lassúcskára sikeredett idáig, hiszen 22,39 volt az idei legjobbam, s reggel abból nem egykönnyű javulni. Azonban a közönség révén ez sikerült, ők segítettek, szerintem nélkülük a futottak még kategóriában lettem volna, csak köszönni tudom mindenkinek. Elképesztő ez a hangulat Este szerintem ennél is jobbat tudok majd, hiszen már túl vagyok a nagy stresszen, hogy valahogy jussak be a tizenhatba, ami ha csücskösen is, de teljesítve. Először azt hittem, kevés lesz az időm, de a sorstól visszakaptam Magyarországon azt, amit oly sokszor elvett tőlem, innentől örömúszás vár rám, mindenféle teher nélkül, a folytatásban bármi lehet. A surranópályán, azaz nyolcason befelé fogom venni azt az egy levegőt, és így tudom kontrollálni az utolsó tizenöt métert, hogy hol vagyok. Nem lesz semmi tartalékolás, nyomom ami a csövön kifér - tette hozzá.

Egyébként Krisztián futamának erősségét jelzi, ami neki is jó volt, hiszen húzták a többiek, hogy az innen továbbjutó Dressel összesítésben a második, Gkolomeev a harmadik, Mcevoy a hetedik, Wierling pedig a tizenegyedik lett.

Este azután az első középdöntőben volt érdekelt Takács, amelyben nagyot küzdve végül reggeli idejét megjavítva, 22,05 másodperccel a hetedik helyen zárt, összesítésben pedig tizenötödikként. Az európaiak között egyébként a kilencedik idő volt az övé. Az utolsó szombati döntőbe jutó, a brazil Filho 21,77-et ment.

Krisztián egyáltalán nem volt csalódott, amikor a vegyes zónában értékelte teljesítményét a Dunaújvárosi Hírlapnak. - Több mint egy tizeddel sikerült javítanom a reggelhez képest, Govorovot láttam magam mellett a szemüvegem sarkából, tudom, hogy ő elég jókat szokott hasítani, ezért azt hittem 21-es időt értem el, mert levegővétel nélkül sikerült leúsznom a távot. Azért a 22,05 sem olyan rossz, sőt. Szerintem ebből az évből kihoztuk a maximumot - mondta.

Természetesen nem kerülhettük ki a kérdést, mit szólt a hangulathoz? - Annak örültem a legjobban, visszaadta az élet, hogy legalább még egyszer úszhattam a Duna Arénában, és nem tizenhetedik lettem. Amikor beléptem... Úristen... Az már akkor mínusz egy tized volt, elképzelhetetlen hangulat és szeretet fogadott. Szerintem sikerült bizonyítanom, tehát abszolút nem vagyok csalódott, ha minden patent lett volna ebben az úszásban, akkor lehet, tudok 21,9-et, de a 21,77 nem lett volna realitás.

Ami pedig a többieket illeti: a 17 éves Milák Kristóf a reggeli után újabb junior világcsúccsal, egyben országos rekorddal a harmadik, Cseh László pedig a hatodik idővel jutott a szombati döntőbe 100 méter pillangón.

- Nem jutott még el igazán az agyamig, én csak úsztam egyet - mondta a szenzációs időt követően Milák, aki elárulta: bár ugyan most elfáradt, érez még tartalékokat az úszásában.

- Mindenki megfogható valamikor, de nem ígérek semmit - tette hozzá a szombati döntőre utalva.

Hosszú Katinka a hetedik idővel döntős, Burián Kata pedig a tizedik helyen zárt 200 méter háton. Az elődöntőnek a szám huszonnyolc éves olimpiai ezüstérmese a második legjobb idővel vágott neki, amíg a 22 éves Burián tizenegyedikként került be a legjobb 16-ba.

Bernek Péter 1:55.58 perces országos csúccsal a hatodik helyen végzett 200 méter háton. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka először a csütörtöki elődöntőben javította 1:55.79-re saját, 2012-es országos csúcsát, s pénteken az új időt faragta tovább. Bernek az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, egészen az utolsó fordulóig a hetedik helyen tempózott, majd a záró 50 méteren nagy hajrába kezdett, úgy tűnt, akár előrébb is végezhet, végül hatodiknak nyúlt be.

- Nem sokon múlott, azt hittem, picivel ennél is tudok jobbat, ezzel együtt örülök, hogy ennyi kihagyás és sérülés után kétszer is országos csúcsot tudtam úszni - nyilatkozta Bernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!