Sport

2014.07.13. 16:55

Vass ezüstérmes a négyessel

Vasárnap este befejeződött a kajak-kenu Európa-bajnokság, amely remek magyar eredményekkel zárult. A mieink egyik éremszerzésében a Dunaferr SE kenusa, Vass András is tevékeny részt vállalt.

Gallai Péter

Haladjunk időrendben: a magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és ugyancsak három ezüstérmet szereztek a szombati döntők során. Győzött ezer méteren a kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a női kajaknégyes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, a dunaújvárosi, de szegedi színekben versenyző Kárász Anna, Vad Ninetta , míg a kenus Vajda Attila, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó második lett.

S szintén ezüstérmet zsebelhetett be a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenu négyes is. A Dunaferr SE-t képviselő Vassal felálló hajónak a finálé jelentette az első, s egyben utolsó fellépést a kontinensviadalon, ugyanis nem rendeztek előfutamot ebben a számban. A mezőny ennek ellenére igen erős volt, hiszen a nyolc hajót számláló mezőnyben indultak a címvédő fehéroroszok és a világbajnok németek is.

A kenu négyes az eredményhirdetés után: Varga Dávid (b), Kiss Tamás, Vass András és Sarudi Pál
Fotó: emcanoesprintbrandenburg.de

A tavaly hetedik magyar hajó jól kezdett, az élboly tagjaként haladt, 500 méternél a harmadik volt, s úgy tűnt, végül még ennél is feljebb kapaszkodik, de a rendkívül szoros befutó után maradt a harmadik helyen. Győztek a fehéroroszok a románok előtt, de aztán kiderült: a románokat utólag kizárták, így Vassék másodikok lettek.

A dunaújvárosi sportoló így értékelte lapunknak a négyes futamát: Nagyon jól elkaptuk a rajtot, de nagy harcban voltunk a hullámokkal, ugyanis a pálya minősége nem az igazi. A végére nagyon elfáradtam, örülünk ennek az eredménynek. Úgy gondolom, hogy a világbajnokságon még ennél is jobb futamot tudunk majd menni, ha nem ilyenek lesznek a körülmények.

Andrással szót ejtettünk a kenu kettesről is, ahol nem jutottak be a döntőbe, ám ez egyáltalán nem rajtuk múlt, hanem a mindenki által erősen kritizált pálya és időjárás játszott ebben főszerepet. Sajnos a középfutamban iszonyatos idő volt. A felső pályán akkora hullámok voltak, hogy folyamatosan jött be a hajóba a víz. Volt egy hibás rajt, mire végre elindulhattunk, addigra már annyi plusz vizünk volt, amit nem tudtunk rendesen elcipelni a futamon... Csalódott vagyok az eredmény miatt, sajnalom nagyon, mert a Világkupa után nem ezt vártuk mi sem. Jövőre javítunk, ebben biztos vagyok.

Vasárnap folytatódott az éremhalmozás, 200 méteren kajak egyesben fölényesen győzött Kozák Danuta, ezüstérmes lett a Kárász Anna és Vad Ninetta kajakpárosa, valamint Lakatos Zsanett kenu egyesben. a kajakos Kozák 500 méter egyesben sem talált legyőzőre így ebben a számban most már ő az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok , a kajakos Szabó Gabriella és Csipes Tamara, valamint a kenus Takács Kincső és Lakatos Zsanett pedig párosban lett a legjobb.




Címkék#kenu#kajak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!