Sport

2015.03.31. 16:44

Vasváris tornászérmek - A dunaújvárosi tornászok kiemelkedtek a mezőnyből

Dunaújváros - A téli alapozást követően elérkezett az az időszak, amikor a Dunaferr tornászai egyre többször vesznek részt komoly versenyeken. A tavaszi megmérettetések elkezdődtek.

Jankó Árpád

Legtöbbször ennek kezdetét a diákolimpia országos döntői jelentik. Természetesen ezen a viadalon a tornászok is iskolájukat esetünkben a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolát képviselik, s felkészítőik pedig a sportegyesület edzői.

Az országos döntőt Budapesten rendezték meg március 20-21-én. Kezdjük a legkisebbekkel! Számukra ez volt az év első versenye. Alaposan megsüvegelhetjük az aprókat, hiszen az A kategória I. korcsoportjában (8-9 évesek) a fiúk és a lányok csapata is aranyérmet szerzett. A fiúk talajon, ugrásban és gimnasztikában versenyeztek megelőzve a debreceni, szegedi, tatai és a többi riválisokat. Íme a győztes dunaújvárosi csapat: Balogh Máté, Pálfi Gábor, Kiss Milán, Chlebovits Bence, Gábor Milán, Zolta Benjámin. Remek eredményt produkáltak a srácok köszönhetően főképp Nyiri Patrik, Wágner Dajána felkészítők munkájának. Egyéniben Pálfi második, Gábor harmadik lett. És most örvendezzünk a lányok sikerének. Az összetettben (talaj, ugrás) első helyen végzett fruskák névsora: Bolya Sára, Mayer Gréta, Varró Virág, Virág Zsófi, Horváth Laura, Makai Lilla, Fehérvári Nikolett.

Kovács Zsófia Norvégiában is bizonyította, hogy tehetségével, szorgalmával, a sok-sok munkával ragyogó sikereket érhet el
Fotó: Ady Géza

Lassan megállapíthatjuk, hogy beválik a dunaújvárosi szakemberek módszertana, miszerint egészen kis korban kell az életkornak azért megfelelő, de nagyon komoly munkára fogni a gyerekeket. Bírják, elviselik, és jönnek a sikerek. A dunaújvárosi lányok magasan a legjobbak voltak a mezőnyben, közel négypontos különbséggel nyertek a nagykanizsai, veszprémi, soproni, szegedi kislányok előtt. Őket Török Dániel és Badics Réka készítette fel a diákolimpiai döntőre. Egyéniben is jutott sok babér. Mayer Gréta első lett, Horváth Laura, Bolya Sárával holtversenyben második, Virág Zsófi negyedik, Varró Virág hatodik helyen végzett. Tizennegyedik lett Fehérvári Nikolett. Az első hatban öt dunaújvárosi leányzó, brávó!

A nagyobbak csoportjában, a III.-IV. korcsoportban a felső tagozatos gyerekek tornáztak. Trenka János és Joó Gabriella edzők tanítványa, Jakab Noémi diákolimpiai bajnokként végzett. A szerenkénti döntőben is remekelt Noémi. Felemás korláton és gerendán első helyen végzett, második lett talajon, harmadik pedig ugrásban. de Badics Réka és Török Dániel edzők lányai sem maradtak el a társaktól. Halász Dóra Szimonetta negyedik lett összetettben, gerendán pedig ezüstérmet nyert. Az összetettben hatodik Miklós Dorina ugrásban lett bronzérmes Jakab Noémival holtversenyben. Körtés Kora balszerencsés kézsérülése miatt, ami hátráltatta a felkészülésben, visszafogottan versenyzett, csak talajon indult, és hősiesen helytállt.

A már-már felnőttekhez tartozó V.-VI. korcsoport tornászai között (edzők Trenka János, Joó Gabriella) Horváth Enikő összetettben negyedik lett. Ugrásban első, gerendán harmadik, talajon második helyet szerzett. Összetett ötödik helyen végzett Balogh Kíra, akit ugrásban negyediknek pontozták. A felnőtt korosztályba lépett Tóth Dorottya megelőzve Horváth Enikőt az összetettben, ott harmadik helyet szerezte meg. Felemás korláton szintén bronzérmet gyűjtött be. Dorottyának ez a viadal volt az első ebben az évben.

A diákolimpia mellett dunaújvárosi tornász, Kovács Zsófia a magyar utánpótlás- válogatottal Norvégiában, Oslóban versenyzett. Ez az ifjúsági és junior korcsoportot jelenti. Zsófia és társai, azaz a válogatott megnyerte az egyéni összetett viadalt, és természetesen a magyar válogatott csapatban is az első helyen végzett.

Kovács Zsófia egyéniben nagyszerűen teljesített. Felemás korláton első helyen végzett, de talajon sem volt ellenfele. Gerendán pedig bronzérmet harcolt ki magának. Ugrásban a szövetségi kapitány mást indított helyette azért, hogy a csapattársa is nyerjen egy érmet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!