Sport

2017.04.20. 19:16

Divízió I/A-s vébé előtt: lehet tél vagy nyár

A magyar jégkorong-válogatott csütörtökön elutazott Kijevbe a divízió I/A-s vébére. Csapatunk este meg is tartotta első edzését.

Agárdy Csaba

Csütörtökön az egész mezőny már Ukrajna fővárosában tartózkodott. A mieink szombaton délidőben, pontosabban 12.30 (ott 13.30) a házigazdák ellen kezdik meg szereplésüket. Ez igen furcsa időpont, mert délben, kora délután egy csapat sem szeret játszani, a rendezők pedig a programot rendszeresen úgy állítják össze, hogy a házigazdák mindig a fő műsoridőben szerepeljenek (esetünkben ez 19.30), ezért feltételezhető, hogy taktikai megfontolásból tették az ukránok délre ezt a találkozót, mert a többit mind este fél nyolckor kezdik.

Dansereau Kevin képviseli a Dunaújvárosi Acélbikákat a vébén
Fotó: Ady Géza

Az ukránoknak egyébként mi a begyükben lehetünk, mert ők egészen 2007-ig biztos tagjai voltak a világbajnokság legmagasabb osztályának, akkor azonban kiestek, és egy évvel később azzal a feltett szándékkal vettek részt Szaporróban a divízió I/A-s vébén, hogy azon mód vissza is jutnak a legjobbak közé. De az utolsó fordulóban, a mindent eldöntő mérkőzésen 4-2-re nyert ellenük a válogatottunk, és az ukránok maradtak a divízió I/A-ban (azóta velük az a szégyen is megesett, hogy kétszer is a divízió I/B-be pottyantak). Az ukránok tavaly pont ebből az osztályból léptek előre, mi pedig a legmagasabból, a Top Divízióból érkeztünk. Vagyis a papírforma szerint mi vagyunk az esélyesek. De! Az ukránok a házigazdák, méghozzá azzal a céllal jelentkeztek rendezőnek, mert úgy érzik, olyan válogatottjuk van, amely képes lehet a legjobbak közé kerülni. A mieink Szaporró óta 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben találkoztak Ukrajnával. Az eredmények (magyar szempontból): 3-1, 0-3, 4-2).

Az biztos: olyan vébét kezdünk Ukrajna ellen, amelyen lehet számunkra tél vagy nyár. Mindenki ellen esélyesek vagyunk, de mindenki ellenünk is esélyes. Talán Kazahsztán emelkedik ki egy kicsit a mezőnyből, hiszen minden játékosuk a világ második legerősebb bajnokságában, az orosz bázisú KHL-ben játszik. A lengyelekkel mindig ki-ki meccset játszunk. Tavaly februárban Budapesten egy 0-0-ás meccs után büntetőkkel épp ők búcsúztattak el minket a jövő évi olimpiától. Ellenfelünk lesz az olimpia házigazdája, Dél-Korea is, amely szélsebességgel építi a játékokra a válogatottját. Ezt ellenünk is bizonyították tavaly novemberben, amikor Budapesten az EIHC-torna döntőjében 3-2-re megvertek minket. Ellenfelünk lesz még Ausztria, amely ingázik a Top Divízió és a divízió I/A között. Igaz, több kulcsjátékosuk hiányzik majd, de ha csak azt nézzük, hogy a felkészülési meccseken milyen eredényeket értek le, akkor tudhatjuk, nagyon nehéz riválisunk lesz. Az elitligás olaszokat kétszer is verték (2-0, 6-5), míg a világ egyik legjobb nemzeti csapatától, a svédektől 4-3-ra kaptak ki. Szóval: lehet nekünk tél vagy nyár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!