Sport

2014.08.24. 19:55

Veretlenül nyerte el a kupát a Dunaújvárosi Kohász csapata

Nagyszerű sikert aratott szombaton és vasárnap a Dunaújvárosi Kohász női kézilabdacsapata.

Jankó Árpád

Bár az elmúlt napokban Mátéfi Eszter, a Dunaújvárosi Kohász felnőtt női csapatának szakvezetője többször is hangoztatta, hogy a III. Kohász Kupának a lényege: gyakorolni a bajnokság előtt, jól tudtuk, hogy a dunaújvárosi lányok a kupát is szerették volna kezükbe fogni.

Ez pedig nem látszott sima ügynek. Ugyanis a Debrecen és a Fehérvár együttesén kívül megérkezett a horvát Lokomotiva Zagreb – egyébként BL-résztvevő – a Podravka Vegeta gárdája, és a szintén az európai elithez tartozó Moszkva környéki Zvezda Zvenigorod csapata. A külföldiek játékerejét jól ismertük, sőt azt is tudtuk, hogy a horvátoknál és az oroszoknál komoly fiatalítás kezdődött. A Zvezda csapatából talán négy idősebb kézilabdázó maradt, a többi rendkívül tehetsége akadémiai tag. Ez utóbbiról meg is győződhettünk. A debreceni gárda vezetői elárulták, hogy nem „kész” a csapatuk, ráadásul sok a sérültjük. A fehérváriak pedig két japán játékossal gazdagodtak, de hiányzik egyik legjobbjuk Tilinger Tamara, aki sérült.

A nyitómérkőzést szombat délelőtt a Zagreb és a Fehérvár KC vívta egymással. Ezen többek között az is kiderült, hogy a kézilabda-mérkőzés nem egy reggeli műfaj. Rendkívül sok hibával játszott mind a két együttes, végül a horvátok két góllal ki is kaptak, 17-15-re a megyeszékhely gárdájától. Ennél sokkal többet vártunk egy BL-ben induló csapattól.

A második találkozón a Dunaújvárosi Kohász találkozott a Debrecen együttesével. A Kohász a következő összeállításban játszott: Triffa – Azari, Gera, Ferling, Takács D., Bulath Vincze. Csereként játszott még Ferling, Berta, Sánta, Ács, Kamper, Takács B., Hosszu, Mekler-Rádl. A legtöbb gólt Bulath (6) és Kamper dobta. A Kohász fokozatosan elhúzott, és a félidőben 12-6-ra vezetett. Szünet után szóhoz jutottak a cserék is, de a győzelem magabiztos volt (24-18).

A mérkőzés szünetében nagyszerű gesztusnak lehettünk szemtanúi. Abrók Zsolt, a debreceniek elnöke átadta azt az összegyűjtött összeget a beteg dunaújvárosi kislány, Horváth Niki megsegítésére, amelyet a debreceni női gárda és az NB I-es Balmazújváros férfiegyüttese gyűjtött a két csapat mezének kíséretében.

Az elnök így nyilatkozott az átadás után. – Ez a gyűjtés a csapat ötlete volt. Az interneten látták, mi történt a dunaújvárosi kézilabdázó kislánnyal. Úgy gondoltuk, hogy a sportolóknak össze kell tartania a nehéz időkben. Nikinek erőt és kitartást kívánunk.

A szép gesztus után Mátéfi Eszter értékelte az első mérkőzésen tapasztaltakat: – Jó meccs volt. Amikor feljavult a védekezésünk, nőtt az előnyünk. Sokat cseréltem, hogy az újak is megszokják a régiek stílusát. Délután a folytatásban a Fehérvár KC játszott a Zvezda Zvenigorod együttesével. Nagyon szoros mérkőzésen a fehérváriak csak egy góllal, 18-17-re vesztették el a találkozót, pedig a szünetben még a Fehérvár KC vezetett 8-7-re.

Következett a Debrecen _ Podravka Vegeta meccs. Meglepetést nem hozott ez az összecsapás, mert a második félidőben a horvátok fordítottak, és 26-23-ra nyertek. Ennél sokkal érdekesebb mérkőzésnek ígérkezett a Zvezda találkozója a Zagrebbal. Ezen a találkozón már más sebességgel és agresszivitással kézilabdázott a horvát gárda, mint az előtte. Nagyon kemény, nagyon szoros játék alakult ki 10-10-es félidő után. Az utolsó másodpercekben a Zagreb állt győzelemre, de az utolsó pillanatban az oroszok kiegyenlítettek (21-21). Ezzel az is kiderült, hogy ha a Kohász az esti Podravka Vegeta elleni találkozóját megnyeri, akkor vasárnap már döntőt játszhat.

D. Kohász: Vig – Hosszu, Ács, Takács D., Ferling, Bulath, Vincze. Cserék: Triffa, Nagy, Vig, Gera, Azari, Berta, Takács B: Sánta, Kamper, Merkel-Rádl.

Igen kemény, küzdelmes játék alakult ki. csak két góllal (13-11) vezetett a Kohász a szünetben. Adódtak hibák a védekezésben, támadásban is, kissé kapkodóvá vált a hazaiak játéka. S a vége is izgalmassá vált. Végül nyert a dunaújvárosi együttes 25-23-ra.

Szemléletesen jellemezte a játékot Radulovcs Bojana szakmai vezető: - Ilyen ellenfelek nem simogatják a másikat. Ehhez a kemény játékhoz is hozzá kell szokni.

Következett a vasárnapi helyosztó sorozat. Először is a Podravka – Fehérvár derbi. Ezen a hajrát jobban bíró Vegeta nyert (21-16). A Zagreb pedig nagyon megverte a Debrecen csapatát (32-22).

Parádé a döntőben

Vasárnap 14 órára legalább öt-hatszáz néző gyűlt össze a sportcsarnokban. A döntő következett a Dunaújvárosi Kohász és az orossz Zvezda Zvenigorod együttese között.

D. Kohász: Triffa – Hosszu, Mekler-Rádl, Takács D., Vincze, Bulath, Ferling. Cserék: Gera, Azari, Berta, Sánta, Ács, Vig, Hanusz, Kamper, Takács B., Nagy. A

A legtöbb gólt dobta: Ferling (6), Kamper (3), Hosszu (3) Gera (4), Bulath (3).

Már a mérkőzés első szakaszában látszott, hogy nagyon komolyan veszi a játékot a Kohász, és nem engedik elvinni Dunaújvárosből a kupát. Hamarosan jelentős előnyt szereztek Ferlingék. Keményen, jól védekezett a hazai csapat és Triffa Ágnes kapus is a helyén volt. Ótgólos Kohász-előny születetett az első félidő után (15-10)..

A fordulást követően sem tudott újat kitalálni az orosz edző a dunaújvárosiak ellen, mert még kettős emberhátrányból is gólt dobtak a hazaiak. Ferling sziporkázó játéka, minden játékos akaratos küzdelme – főképp a védekezésben – oda vezetett, hogy 21-13-ra is vezetett az Újváros. . Végül magaabiztos 31-23 lett a vége. A Kohász elnyerte a kupát. Bravó!

A gólkirálynő a Podravka játékosa Kristina Elez lett 19 góllal, a legjobb kapus címet Triffa Ágnes kapta meg, a torna legjobb játékosa pedig Antonova Irina, a Zvezda kézilabdázója lett. Remek kupa volt, jöhet a bajnokság!

Egy nagyon elégedett szakvezető

Joggal volt boldog a Dunaújvárosi Kohász vezető-edzője. Remekeltek tanítványai a kétnapos tornán.

– Aminek külön örülök, hogy fegyelmezetten kézilabdáztunk, és szép dolgokat produkáltak a lányok. Nem véletlenül nyilatkoztam, hogy főképp a gyakorlás a legfontosabb a III. Kohász Kupán, mert a most látott játék kamatozni fog majd a bajnokságban. Az első napon elkövetett hibákat kijavítottuk, és a nagyon ügyes fiatal orosz csapat elleni produkciónkban már ezeket szerencsére nem láthattuk. A másik nagyon lényeges dolog, hogy tudtam bátran cserélni, és a beállt játékosok azonnal felvették a ritmust. Elégedett vagyok a fiatalokkal is. Persze a megszerzett kupa még nem azt jelenti, hogy nincs még munka. A következő napokat is ki kell használni a játék pontosítása érdekében. De van sikerélményünk!

A csapatkapitány ismét példát mutatott

Annak ellenére, hogy Ferling Bernadett egy kisebb sérüléssel bajlódott, szenzációsan kézilabdázott. A döntőben, az orosz csapat ellen hatszor is betalált a kapuba.

– Nagyon erős ellenfelek érkeztek a III. Kohász Kupára. Ennek megfelelően készültünk erre a hétvégére. ,Jó érzés volt ismét egy remek hazai közönség előtt, itthon kézilabdázni.. A csapat minden tagja, fiatalok, idősebbek, mindenki nagyot küzdött. Igyekeztünk kevés hibát véteni, keményen gyorsan és pontosan játszani. Ez mondhatom sikerült is. Voltak szép egyéni megoldások, de a csapatjátékunkban is látok komoly fejlődést. Azt gondolom, hogy folyamatosan jobb lesz a játékunk, vagyis alakulunk.. Szépen megyünk előre. Mindenesetre ezzel a kupagyőzelemmel önbizalmat is kapott a csapat, de van még munka a bajnoki rajtig.

Triffa Ágnes remekül teljesített a tornán

Nagyszerű helyzetben várja a bajnokságot a Kohász. Három jó képességű kapussal is rendelkezik. Triffa Ágnes a Kohász Kupán a legjobb kapusteljesítményt nyújtotta.

– Nagyon hasznos volt ez a kétnapos torna, mert ugye a szemünk előtt azért mégis a bajnoki rajt lebeg. Az új játékosok és a régiek védekezésének egysége rendkívül fontos, mivel egy összeszokott védelem nagyon sokat tud segíteni a kapusoknak. Különösen a torna döntőjében, az orosz Zvezda ellen védekeztek a társaim kiválóan, így nekem is jobban ment a játék. Rendkívül örülök a kupagyőzelemnek, és annak, hogy én kaptam meg a „Legjobb kapus” kitüntető címet és a kupát. Úgy gondolom, hogy ahogy telnek a napok, úgy érik össze a gárda, és a bajnoki rajtra már egységes csapatmunkára leszünk képesek. Ebben segített ez a hétvége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!