Sport

2017.01.18. 17:40

Vízihoki: először az uszodában

Dunaújváros - A Búvár Suli Egyesület tavalyi évzáró rendezvényén száztizenöt gyerek és szülő jelent meg, s azóta már az újabb versenyekre készülnek.

Jankó Árpád

Február 11-én kupaforduló lesz itthon, ahol retro-versenyszám is lesz gyerekeknek. Egy levegővel kell tizenöt métert leúszni. Ez lesz az év első versenye, amelyet követ majd Egerben a világkupa. Ezen a juniorokkal valamint a felnőttekkel indul az egyesület.

Vajon népszerű lesz az új sportág, a vízihoki Dunaújvárosban? Fotó: www.piranha.hu

Új érdekes hír a klub háza táján, hogy új szakosztály indításán munkálkodnak. Ez pedig a víz alatti hokizás. A toborzást már el is kezdték. Ha valaki nem ismerné ezt az új búvársportot, annak csak annyit dióhéjban: szabad tüdővel, gumiuszonnyal, légzőcsővel és maszkkal játsszák. Nyilván ütő és korong, no és kapuk (háromméteresek) szükségesek. Egy csapat tíz játékosból áll, de csak hatan lehetnek egyszerre a vízben. Négy csere áll készenlétben. A játékot a medencében keresztben játsszák tizenöt méteres sávban. A korong 1.30 dkg súlyú. Három bíró vezeti a játékot, ketten a vízben, egy pedig a parton, és szabálytalanság esetén kongatnak. Ekkor fel kell jönni a víz tetejére. A gólok után pedig, ahogy a vízilabdánál ráúszás következik. Hogy élvezetesebb legyen a látvány, a mérkőzéseket kivetítőn is lehet követni. Magyarországon Budapesten, Egerben és Pécsett működik vízihokicsapat, de 2013-ban Egerben már volt Európa-bajnokság, ahol hatvanöt csapat indult ezerkétszáz taggal. Franciaországban pedig háromszintű bajnokságot (megyei, OB II, OB I) rendeznek. Április 8-án Dunaújvárosban láthatunk bajnoki fordulót. Aki érdeklődik az új vizes sportág iránt, kíváncsi rá, annak viszont most szombaton ajánlatos kimennie az uszodába 18 órára, a nyílt edzésre. A Búvár Suli tehát már négy szakosztályt működtet: a gyerek, a junior, a senior és a vízalatti hoki (lányok-fiúk vegyesen) csoportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!