Sport

2014.03.27. 17:45

Varga Ádámnak mindegy: bőrgolyó vagy kaucsuklabda

Dunaújváros - Varga Ádámnak, a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola 8. a osztályos tanulójának sorsa már kisgyerekkorában eldőlt. Nem hegedűművésznek vagy biológusnak nevelődött.

Jankó Árpád

Ez nem is csodálható, hiszen igazi sportcsaládot alkotnak szerettei. Édesapja, Varga Sándor és édesanyja, Ajtony Krisztina komoly bajnokságokban kézilabdázott. Nagyapja, Ajtony Csaba - idősebb focirajongók jól emlékeznek játékára - a Kohász labdarúgócsapatának nagyszerű hátvédjeként rúgta a labdát annak idején. Nem véletlen tehát, hogy Ádámot ma is a sport, a mozgás szeretetének légköre veszi körbe családjában. A jó kötésű, úgy száznyolcvan centis, mokány legény jelenleg Pakson tanulja, gyakorolja a labdarúgókapusok tudományát. Hozzáteszem, bátyja, Gergely is Pakson futballozik. De ettől a helyzettől még nem lenne különleges Ádám személye. Az már nem hétköznapi hír, hogy a legutóbbi országos diákolimpiai döntőn megismételte a tavalyi eredményét, és bronzérmes lett. Nem fogják elhinni: asztalitenisz sportágban! A paksi edzések miatt szó sem lehetett időt szakítani a döntő előtt a pingpong gyakorlására. Azt kell mondanunk: Ádám univerzális sportember. Semmi sem számít, csak az, hogy a játékeszköz gömbölyű legyen, és labdának hívják.

Furka Attila, a megyei asztalitenisz szövetség elnöke, a DASE első csapatának játékosa is csodálattal beszél Ádám talentumáról.

- Mintha a pingpongra született volna. Nem küszködik, nem tanulja a mozdulatokat, mint más fiatal. Nála alapból jön a pingpong tudománya. Legfeljebb kívülről nézi mások mozdulatait. Hogy is csinálják a többiek?. Az országos döntő előtt egyszer jött le edzésre, mivel partner kell a játékhoz. Gömbérzéke fantasztikus. Simán első osztályú profi asztaliteniszező válhatna belőle.

De nem az lesz.

- A futball csapatjáték, ezért előnyt élvez nálam, mert ott van közösség a pályán, s a társakat lehet segíteni - mondja Ádám.

Nos, ez a kijelentés pedig már előrevetíti határozott döntését is. (Már sejthetik az eredményt.)

- Nagyapám vett egy pingpongasztalt még régebben, és aztán ütögettünk Éreztem, hogy megy a játék. Később lelestem az ütésmódokat, a pörgetést másoktól.

Azt már a szövetség elnöke, Ádám jó ismerője mondja még róla.

- Ahogy a futballpályán egy kapusnak is meg kell őriznie nyugalmát, higgadtságát, a zöld asztalnál is ezekkel az erényekkel felvértezve kell játszani a mérkőzéseket. Intelligens fiatal, aki a játék alatt használja az eszét is, gondolkodik. És ez a bőrgolyós vagy a kaucsuklabdás játékban egyaránt ajánlatos.

Ádám eddig három országos döntőn vett részt. Ebből kétszer nyert bronzérmet, és egyszer negyedik lett.

De, ha azt hinné az olvasó, hogy kétoldalúság jellemzi ezt a fiút, az nagyon téved.

- Én már kipróbáltam a tornát, majd úsztam is, sőt követtem szüleimet a kézilabdázással. Kislabdahajításban már országos versenyen is indultam, idén is megyek. De azt mondják, hogy tehetséges vagyok a kapuban is. Szeptembertől Győrben szeretnék továbbtanulni, mert ott akarok sikeres labdarúgó lenni. Már voltam Győrben próbajátékon, és azt közölték velem: Megfeleltél!

Naná, hogy megfelelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!