Sportvilág

2016.05.23. 19:40

A kanadai válogatott kimagaslott a mezőnyből

Moszkva - Vasárnap este a jégkorong-világbajnokság döntőjében Kanada 2-0-ra legyőzte Finnországot. A harmadik helyet a házigazda oroszok szerezték meg.

MTI

A mindössze 18 esztendős finn Patrik Lainét választották a vasárnap zárult oroszországi jégkorong-világbajnokság legértékesebb játékosának. A döntő után a nemzetközi szövetség (IIHF) közzétette legfrissebb világranglistáját, amelyen az aranyérmes Kanada vezet, míg az élvonaltól búcsúzott magyarok maradtak a 19. helyen.

A magyarok így is több sikert elértek a vb-n: a válogatott 1939 után tudott ismét pontot szerezni a legjobbak között, fennállása során először győzte le a fehéroroszokat és először lőtt gólt az amerikai együttesnek, míg a kapus Vay Ádámot leigazolta az NHL-es Minnesota Wild. Kolbenheyer Zsuzsa ismét bekerült az IIHF legmagasabb végrehajtó testületébe, a tanácsba, míg Gebei Péter személyében 34 év után volt ismét magyar bíró az elitben, ő ráadásul szerződésajánlatot kapott a legerősebb európai bajnokságtól, az orosz bázisú KHL-től, a nyár végéig kell válaszolnia.

A vb díjazottjai (a szervezőbizottság döntése alapján):

Legjobb kapus: Mikko Koskinen (finn), legjobb hátvéd: Michael Matheson (kanadai), legjobb csatár: Patrik Laine (finn).

Az All Star-csapat (az újságírók döntése alapján):

Mikko Koskinen - Nyikita Zaicev (orosz), Michael Matheson - Patrik Laine, Vagyim Sipacsov (orosz), Mikael Granlund (finn).

A világbajnokság végeredménye: 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Oroszország, 4. Egyesült Államok, 5. Csehország, 6. Svédország, 7. Németország, 8. Dánia, 9. Szlovákia, 10. Norvégia, 11. Svájc, 12. Fehéroroszország, 13. Lettország, 14. Franciaország, 15. Magyarország, 16. Kazahsztán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!