Sportvilág

2015.08.02. 20:12

A pokolba vezető útra léptek - A női pólósok nem szereznek érmet, Hosszú Katinka alaposan bekezdett

Nem sikerült borítania a papírformát a magyar női vízilabda-válogatottnak, a lányok nem tudták legyőzni az USA csapatát a szombati nyolcaddöntőben, így legjobb esetben is csak kilencedikek lehetnek.

Gallai Péter

A találkozó előtt a Dunaújvárosi Főiskola játékosa, Garda Krisztina (a másik Menczinger Kata) azt mondta, szerinte fizikálisan az egyik legerősebb csapat a mezőnyben az Egyesült Államok, ráadásul úszni is tudnak, vízilabdázni is. Nem lesz könnyű, de muszáj lesz rajtuk továbbmenni, ha jó eredményt akarunk elérni tette hozzá.

Nos, az olimpiai bajnok, friss Világliga és Pánamerikai Játékok győztes válogatott sem verhetetlen, ezt bizonyította, hogy kikaptak az olaszoktól, ezért csoportjukban másodikok lettek, ezért játszottak velünk.

Magyarország - Egyesült Államok 7-12 (1-3, 1-4, 1-4, 4-1)

Magyarország: Gangl Czigány 2, Szücs, Takács O., Illés, Keszthelyi 3, Tóth I. Csere: Bolonyai (kapus), Antal 1, Kisteleki D., Bujka, Garda, Menczinger 1. Szövetségi kapitány: Merész András.

A meccs már a második negyedben eldőlt, hiszen 7-1-re vezettek az amerikaiak, de volt 10-2 is, innen sikerült egy kicsit kozmetikázni a meccs végére.

A szövetségi kapitány így értékelt a magyar szövetség honlapján:

- Nagyon egyszerűen tudom elmondani, mi történt, az történt a meccsen, amit az amerikaiak akartak. Még a végén, a negyedik negyedben is, függetlenül attól, hogy előtte ez jobban érződött. A végén végigjátszották a támadásaikat, kaptak egy-két gólt, de az már nem érdekelte őket, teljesen érthető, sajnos. Érvényesült a fizikai fölényük, a szoros emberfogásuk. A Kína elleni vereség sodort ide minket, miközben az amerikaiak egy rossz napot kifogva kikaptak az olaszoktól. Ezzel a mai játékkal persze az olaszokat sem vertük volna meg. Saját magunkkal kell mindig foglalkozni, két nyerhető meccset buktunk el, és azt kell mondjam, mi rontottuk el, hogy finoman fogalmazzak. A mai meccs előtt elmondtam a lányoknak, két ajtó áll nyitva, az egyik a mennybe, a másik a pokolba visz, most a pokolba indultunk. Ismerem a játékosaimat, Kanada ellen képesek felszívni magukat, mert az sem lesz piskóta mérkőzés

Takács Orsolya (balra) és Tóth Ildikó (j2) küzd az amerikai játékosok ellen a nyolcaddöntőben Fotó: MTI/Kovács Anikó

Szombaton megszületett a magyar küldöttség első érme Kazanyban: Olasz Anna a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében lett második, a brazil Ana Marcela Cunha mögött. Nagyon akartam ezt az érmet, egyrészt, hogy legyen valami kárpótlás a tíz kilométer után, másrészt mégiscsak nagy dolog a magyar csapatból elsőként a dobogóra állni. Most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Ez volt életem második 25 kilométeres versenye, és megint sikerült ezüstérmet nyernem mondta boldogan.

Vasárnap megkezdődtek a medencés úszók küzdelmei is, ahol Hosszú Katinka két Európa-csúcsa volt a nyitónap fénypontja: 200 vegyesen toronymagasan a legjobb idővel döntős. Szintén finalista Cseh László, 50 pillangón, országos csúcsokat döntve. 400 gyorson Bernek Péter 5., Kapás Boglárka 8. helyen zárt.

Az első úszónapon a 400 gyorson indulóktól leginkább jó helyezéseket reméltünk, az ugyanis sejthető volt, hogy Bernek Péter még nincs kész hasonló robbantásra ezen a vb-n, mint amit láttunk tőle a dohai rövidpályás viadalon. Bár délelőtt is biztatóan úszott, délután nem tudta a beígért lefaragást megcsinálni, így maradt az ötödik hely.

Kapás Boglárka ötödik idővel lett finalista 400 gyorson, ám délután gyengébb időt jött, így végül 8. lett.

Annál jobban kijött a lépés Hosszú Katinkának, aki egészen elképesztő sebességre pörgött fel rögtön a délelőtti előfutamban 200 vegyesen, és megdöntötte saját, 2009-ben felállított, cápadresszes Európa-csúcsát. Délután pedig még faragott is belőle, immár és már elérhető közelségben van a világrekord. Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna délelőtt egészen biztatóan úszott, délután azonban nem tudott jobbat, 12. lett.

Cseh László talán önmagát is meglepve kezdett egészen parádésan 50 pillangón, délelőtt második, délután harmadik legjobb idővel repült tovább, mindkétszer megdöntve az országos csúcsot

Délelőtt még Verrasztó Evelyn (100 pillangó) és Gyurta Dániel (100 mell) próbálkozott, ám egyikük sem középdöntőzhetett, míg Szilágyi Liliánának hasmenése miatt sajnos ki kellett hagynia ezt a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!