Sportvilág

2016.07.06. 20:25

Az Eb mérföldkő lehet

Hódmezővásárhely - Az ünnepélyes megnyitóval szerdán elkezdődött a 43. Arena junior úszó Európa-bajnokság Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában. A nagyszabású eseményen a magyar válogatottal a Dunaferr SE két fiatalja is rajthoz áll.

Gallai Péter

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője megnyitójában kiemelte, minden hódmezővásárhelyi büszke arra, hogy a város az év egyik legjelentősebb hazai sporteseményét rendezheti meg három héttel a riói olimpia és 373 nappal a jövő évi magyarországi vizes világbajnokság előtt.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta, a kormány évekkel ezelőtt elkötelezte magát amellett, hogy Magyarország minél több nemzetközi sporteseménynek otthont adjon, ennek is köszönhető, hogy az idén már a hatodik Eb-t rendezi. Számtalan bajnokunk ért el kimagasló sikereket a korosztályos versenyeken, ezek az eredmények már árulkodnak arról, kikből válhatnak világklasszisok a jövőben, akiket akár már a 2017-es budapesti világbajnokságon is köszönthetünk - hangsúlyozta a Barcelonában olimpiai ezüstérmes korábbi úszó.

A fővédnöki szerepet betöltő, olimpiai és világbajnok Gyurta Dániel úgy fogalmazott, a magyar sport számára óriási tett, hogy Hódmezővásárhely junior úszó Eb-t rendez. A sportoló bízik benne, hogy a verseny sok résztvevő számára mérföldkő lesz a jövő évi budapesti vizes világbajnokság és a 2024-es, remélhetőleg magyar rendezésű olimpia előtt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Gyurta Dániel olimpiai és világbajnok úszó (b-j) a 43. Arena Junior Úszó Európa-bajnokság megnyitóján MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka a versenyzőkhöz szólva az kívánta, hogy jövőre a budapesti felnőtt világbajnokságon és azután is találkozzon velük: 2019-ben szintén Budapest ad otthont az ifjúsági vb-nek, a LEN pedig szombaton dönt arról, 2020-ban hol rendezik az Eb-t. Például Késely Ajnával, aki 800 gyorson fantasztikus úszással, vetélytársait az utolsó száz méteren faképnél hagyva megnyerte az első magyar aranyat az Eb-n. Majd kisvártatva visszatért, és a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként egy negyedik helyezést is behúzott.

Hasonlóan duplázott a jövő férfi úszógenerációjának egyik igen tehetséges tagja, Márton Richárd, aki 16 esztendősen az egy évvel idősebbek között tudott bronzérmet szerezni 400 gyorson, majd a nap végén óriási hajrával ötödik helyre hozta be a férfi gyorsváltót. Ők ketten szereték az első napon a magyar válogatott medáljait.

Tegnap ugrott medencébe a Dunaferr SE kiválósága, Fekete Dóra is, aki 50 méter mellen próbálta meg a szinte lehetetlent - bár a kvalifikációval is hatalmas bravúrt ért el -, azaz a két évvel idősebbekkel szemben bekerülni a középdöntőbe. A dunaújvárosi lány végül nem jutott tovább, összesítésben a hatvannégy induló közül a negyvenhetedik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!