Sportvilág

2014.09.14. 22:20

Bírói ellenszélben maradt le az éremről a junior vízilabda-válogatott

A női junior vízilabda Európa-bajnokság harmadik helyéért játszott vasárnap este a magyar válogatott, miután a szombati elődöntőben igen erős bírói ellenszélben egy góllal kikapott a házigazda olaszoktól. A bronzmeccsen a lányok a spanyolokkal találkoztak, s ezúttal is hasonló körülmények között újra egy góllal maradtak alul.

Gallai Péter

A negyeddöntőben az oroszok legyőzésével már egy nagy bravúrt véghezvitt Petrovics Mátyás alakulata, de természetesen ezzel nem elégedtek meg a lányok, s szombaton este a házigazda olaszok legyőzésével szerették volna folytatni a sort.

Magyarország –Olaszország 11-12 (4-2, 0-5, 5-3, 2-2)
Gólszerző: Gurisatti, Horváth 4-4, Sikter, Szilágyi, Kuna 1-1.

A magyar válogatott hősiesen küzdött a házigazdával az elődöntőben, de a hatalmas nyomással szemben végül nem tudott révbe érni, egyetlen góllal kikapott. A meccsen a Dunaújvárosi Főiskola triójából ismét jeleskedett a gólszerzésben Gurisatti és Horváth.

A válogatott edzője, aki eltiltása miatt nem lehetett a csapat mellett azt mondta a meccs után, hogy neki van a világon a legharcosabb csapata. Csak ők képesek arra, hogy ilyen körülmények között, ahogyan játszani kellett, egy góllal kapjanak csak ki az olaszoktól. A körülményekkel a bírókra gondolt:

– Előre megmondtam, a török-orosz páros vezet majd, de arra nem számítottam, hogy ennyire egyoldalúak lesznek. Számítottunk rá, hogy az olaszoknak fújnak, de még rátettek egy lapáttal. Ez az egész azért veszélyes, mert fiatal sportolókkal, még nem profi vízilabdázókkal játsszák ezt el, akiknek lelkileg hatalmas törést okozhat, ha egy ilyen sikerélményt arcátlanul elvesznek tőlük. Most ez történt. 20-12-es kiállítási arány után egy góllal kaptunk ki. Azt kell mondjam, nagyon erős csapatunk van, és a történtek erőt kell, hogy adjanak a folytatásra. Nagyon büszkék vagyunk a lányokra, hiszen akkor is küzdöttek, amikor már négy játékosunk kipontozódott. Nem volt miért összetörni, mert mindent megtettek, még annál is többet.

Vasárnap este a spanyolok ellen a harmadik helyért játszottak a mieink, a meccsen ismét erősen lejtett a medence. Elég csak azt említeni, hogy az U18-as vb gólkirálya, a mostani tornán is minden meccsen négy-nyolc gólt szerző Gurisatti egyszer sem tudott betalálni. Köszönhetően annak, hogy a spanyolok megtorlás nélkül tüntethették el válogatottunk legjobbját a vízben. De a másik kulcsembert, Horváth Brigittát is végleg kiállították, mert állítólag odaszólt ellenfelének, korábban pedig azért küldték ki, mert túlságosan örült góljának.

A magyar válogatott Petrovics Mátyás irányításával a világbajnokság után az Európa-bajnokságon is a legjobb négy közé jutott (Fotó: Romsics Zsuzsanna /MVLSZ)

Magyarország–Spanyolország 6-7 (3-2, 1-2, 1-2, 1-1)
Gólszerzők: Leimeter 3, Horváth 2, Máté 1.

Petrovics Mátyás így értékelt a lefújás után: – Igazság szerint ez a mai meccs a szombati folytatása volt. Az olaszok ellen nagyon elfáradtak a lányok, kizsigerelték őket. Ennek ellenére mindenki örömmel és nagy elánnal vetette be magát a bronzmeccsbe, próbáltuk mindenkiből előhozni a dacot, ennek ellenére az utolsó erőtartalékainkat éltük ma fel. Nagyon sokan ott voltak a 96-os korosztály világbajnokságán is a mi csapatunkból, ez azért megterhelő időszak. A vb-n pont a spanyolokat győztük le a sorsdöntő meccsen, és volt egy olyan érzésem, hogy ma a játékvezetők arról akartak gondoskodni, hogy az érmek arányosan legyenek elosztva.

– Különösen a harmadik negyed volt botrányos, amikor nem kaptunk lényegében szabaddobást sem. Horváth Brigit cserével végleg kiállították, mert odaszólt az ellenfélnek, aki egyszerűen megrúgta. A végén persze megkaptuk az előnyt, de akkor már egy másfajta összeállításban játszottunk. Azt mondtam a lányoknak, ma 4-5 góllal kellett volna jobbnak lenni ahhoz, hogy eggyel nyerjünk. Ennek ellenére ki kell elemeznünk, hogy mi mit rontottunk el, mikor hogyan kellett volna menedzselni a csapatot a győzelem érdekében. Megköszöntem a lányoknak ezt a nyarat, amit végigcsináltunk, és elmondtam nekik, hogy büszkék lehetnek magukra, egyenes derékkal, felemelt fejjel fejezhetik be az Eb-t és a nyarat is. Aztán kiabáltunk még egy Hajrá, magyarokat, mindig így fejezzük be a meccset.

 

Meg kell becsülni az eredményeket

A tornán jelen volt Merész András, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya (ő is besegített, amikor Petrovics eltiltását töltötte), aki szintén megdicsérte a fiatalokat. Vasárnap kollégájával tartottak a lányoknak egy összegzést. Ezen mindketten elmondták nekik, hogy nagyon becsüljék meg a világbajnoki harmadik és az Európa-bajnoki negyedik helyet. Azt pedig külön ki kell emelni, hogy ez egy 95-ös világverseny volt, ezzel szemben alig van 95-ös játékosunk, majdnem mindenki fiatalabb volt, többen pedig újoncok. Játékban a csapat kihozta magából a maximumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!