Sportvilág

2015.04.09. 09:08

Forma1: Egy újabb ázsiai futam következik

Sanghai - Idén már 12. alkalommal látogat az F1 mezőnye Kínába.

Kelemen Attila

A sanghaji pályát még 2004-ben adták át. A malajziai aszfaltcsíkhoz hasonlóan ezt a pályát is Hermann Tilke tervezőmérnök álmodta meg. A létesítmény ötvözi a hagyományos és a modern Kína építészetét. A boxok a főtribünök közötti összekötő hidak impozánsak. Tilke a shang vagyis fent írásjelet formázó pályarajzba igyekezett minél több változatos szakaszt belezsúfolni, így jött létre az 5451 méter hosszú pálya.

Vezetéstechnikailag csakúgy mint a sepangi, nagy kihívást jelent a mérnököknek, hiszen az aszfaltcsík sokszínűsége miatt nem könnyű tökéletesen beállítani az autókat. A sokféle kanyar miatt nagyon nehéz megtalálni az ideális beállításokat: kemény féktávok, tempós s-kanyarok, nagy sebességű irányváltások váltják egymást. Mindemellett a lassú kanyarokban a mechanikai tapadásra is ügyelni kell. Ez a pálya tipikus kompromisszum-pálya.

A futamott Sanghai külvárosában, a központtól 30 kilométerre rendezik.

A hétvége menetrendje (magyar idő szerint), péntek, 1. szabadedzés: 4 óra, 2. szabadedzés: 8 óra. Szombat, 3. szabadedzés: 5 óra, időmérő edzés: 8 óra. Vasárnap, futam: 9 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!